Hormonai – jie valdo ir baimę, ir cukrų

Daugelis žino, kad išsigandus organizme išsiskiria adrenalino, įsimylėjus kraujyje ima cirkuliuoti net keletas su šiuo jausmu susijusių hormonų. Tačiau tai toli gražu ne viskas. Hormonai – tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios reguliuoja audinių augimą, širdies susitraukimų dažnį, virškinimo fermentų išsiskyrimą.

Insulinas milijonams žmonių virto vieninteliu išsigelbėjimu nuo mirties.
Insulinas milijonams žmonių virto vieninteliu išsigelbėjimu nuo mirties.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 9:22 AM, atnaujinta May 28, 2017, 3:48 PM

Daugelis hormonų buvo identifikuoti XX a. pirmoje pusėje. 1902 m. anglų fiziologai Williamas Baylissas (1860–1924) ir Ernestas Starlingas (1866–1927) atrado pirmąjį – virškinamojo trakto hormoną sekretiną. Tiesa, pats terminas „hormonas“ (graikiškai hormon – skatinantis) pradėtas vartoti šiek tiek vėliau.

Viena pasaulyje labiausiai paplitusių ligų yra cukrinis diabetas. Jam gydyti reikalingas milžiniškas hormono insulino kiekis. Tai vienintelis hormonas, kuris mažina gliukozės kiekį kraujyje.

Jo atradimui daug įtakos turėjo ir Lietuvoje gimusio bei Kauno gubernijos gimnaziją lankiusio Oskaro Minkowskio darbai (1858–1931). Jis kartu su vokiečių fiziologu Josephu von Meringu 1889 m. atliko eksperimentą ir pastebėjo, kad šuniui pašalinus kasą jo kraujyje padidėjo gliukozės kiekis. Po šio eksperimento įvairių šalių mokslininkai bandė išskirti kasos aktyviąją medžiagą – juk ja būtų galima gydyti sergančius cukriniu diabetu.

1922 m. buvo atlikta pirmoji pasaulyje insulino injekcija. Mokslininkai iš kasos gautą ekstraktą suleido cukriniu diabetu sergančiam keturiolikamečiam berniukui. Tačiau jis sukėlė alergiją, nes nebuvo gerai išvalytas. Po keliolikos dienų berniukui buvo suleista dar viena, šįkart labiau išvalyto, ekstrakto dozė ir alergijos požymių neatsirado.

Kiaulės ir galvijų kasa insulino šaltiniu buvo penkiasdešimt metų. 1978 m. insulinas pirmą kartą pagamintas naudojant genų inžinerijos metodus. Pasirodo, įterpus žmogaus insulino geną į bakterijų DNR, jos ima gaminti insuliną. Iš tokių bakterijų insulinas išskiriamas ir išgryninamas.

1935 m. mokslininkai pirmą kartą iš cholesterolio susintetino lytinį žmogaus hormoną – testosteroną. Estrogenas identifikuotas 1929 m., o gydymui taikyti šio hormono terapiją leista 1941 metais. Dabar hormonų terapija taikoma uždegiminėms, infekcinėms, alerginėms ligoms, mėnesinių ciklo sutrikimams gydyti. Sergantiesiems vėžiu, be visų kitų procedūrų, dažnai skiriama hormonų terapija. Lytiniai hormonai naudojami kontraceptiniuose preparatuose, lytiniams sutrikimams gydyti.

Jei vaikas yra mažo ūgio, gali būti, kad trūksta augimo hormono somatotropino. Pirmą kartą jis buvo išskirtas 1956 metais. Lietuvoje šio hormono preparatai pradėti gaminti 1972 m. Kauno endokrininių preparatų gamykloje. Hormoną išskirdavo iš mirusių žmonių hipofizės. 1985 m. gydymui pradėtas naudoti genų inžinerijos būdu gautas žmogaus augimo hormonas. 1994 m. Lietuvos įmonėje „Biofa“ (dabar „Sicor Biotech“) sukurtas ir pradėtas gaminti augimo hormonas – somatogenas-L.

1936 m. Kaune buvo įkurta insulino gamykla „Orfas“. Po Antrojo pasaulinio karo joje įrengtos insulino gryninimo ir biologinio aktyvumo nustatymo laboratorijos. 1969 m. įkurta Kauno endokrininių preparatų gamykla. Joje gamintas insulinas tiektas visai Sovietų Sąjungai. Vėliau ši gamykla buvo privatizuota ir 2004 m. ją įsigijo įmonė „Sanitas“, kilusi iš 1922 m. Kaune įkurtos farmacijos laboratorijos, kurios vieni produktų yra hormonų preparatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.