Nepatikėsite, kur žmonės pylėsi degalus, kol nebuvo degalinių

Iš pradžių degalai buvo parduodami kibirais ar dideliuose buteliuose paprastose krautuvėlėse arba vaistinėse. Pirmosios degalinės viso labo tebuvo maži namukai, šalia kurių laikytos statinės su degalais, kurie buvo pumpuojami rankiniu siurbliu.

Dvi moterys Bruklino degalinėje, XX a. pirma pusė.<br>Archyvo nuotr.
Dvi moterys Bruklino degalinėje, XX a. pirma pusė.<br>Archyvo nuotr.
Degalų kainos verčia iškratyti visas kišenes...<br>V.Balkūno nuotr.
Degalų kainos verčia iškratyti visas kišenes...<br>V.Balkūno nuotr.
Benzino kolonėlė Merilande, 1938 m.<br>JAV Kongreso bibliotekos nuotr.
Benzino kolonėlė Merilande, 1938 m.<br>JAV Kongreso bibliotekos nuotr.
Degalų kainos verčia iškratyti visas kišenes...<br>P.Lileikio nuotr.
Degalų kainos verčia iškratyti visas kišenes...<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-06-11 12:06, atnaujinta 2017-05-22 03:05

Pirmąja pasaulyje degaline galime vadinti Vyslocho miestelio vaistinę Badeno-Viurtembergo žemėje Vokietijoje. XIX a. pabaigoje benzinas vaistinėse buvo parduodamas kaip valymo priemonė. 1888 m. į šią vaistinę įsipilti degalų užsuko Bertha Benz, vokiečių inžinieriaus Karlo Benzo, sukūrusio vieną pirmųjų automobilių, žmona. Vyro sukurtu automobiliu ponia Benz iš Manheimo keliavo į Pforcheimą – ji buvo pirmoji, kuri automobiliu įveikė tokį didelį atstumą – apie 106 kilometrus. Pakeliui ne kartą teko sustoti įsipilti degalų.

1905 m. Sent Luise Jungtinėse Valstijose pastatyta pirmoji pasaulyje degalinė, po dvejų metų Sietle Vašingtono valstijoje – antroji.

Didėjant automobilių skaičiui degalinės ėmė konkuruoti. Reikėjo sugalvoti būdų, kaip privilioti vairuotojus. Lengvai įsimenami pavadinimai, reklama, papildomos paslaugos – visa tai buvo pasitelkta kovai su konkurentais.

Praėjusio šimtmečio trečiajame dešimtmetyje degalinių kolonėlėse pradėti naudoti mechaniniai dozatoriai, o dar po dešimtmečio – elektriniai. Dabar vairuotojai automatinėse degalinėse sugaišta mažiausiai laiko – patys įsipila degalų ir pasirinkę mokėjimo būdą čia pat susimoka.

Pačios naujausios – vandenilio degalinės. Kol kas daugiausia jų yra Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje. Vandenilio degalinių yra ir Japonijoje, Didžiojoje Britanijoje, Islandijoje, Norvegijoje.

Lietuvoje benzino buvo galima nusipirkti žydų krautuvėlėse. 1938 m. laikraštyje „Darbininkas“ rašyta, kad vaistinėse tuo metu už benziną reikėdavo mokėti daugiau nei žydų krautuvėje – du litus už litrą. 2008 m. įkurta pirmoji suslėgtų gamtinių dujų degalinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.