Elementarus išradimas išsprendė seną statybų problemą

Apie 1910-uosius Didžiosios Britanijos inžinierius Johnas Josephas Rawlingsas gavo sunkią užduotį – Britų muziejuje įrengti elektros instaliaciją taip, kad nebūtų itin matoma. Tuo metu ką nors tvirtinant prie sienos dažniausiai būdavo padaroma skylė, paskui įspraudžiamas medinis kuolelis ir į jį kalama vinis ar sukamas varžtas. Rezultatas – pakabintas paveikslas ir... sugadinta siena.

Viniakaiščiai – nedidelės, bet svarbios tvirtinimo detalės.<br>Archyvo nuotr.
Viniakaiščiai – nedidelės, bet svarbios tvirtinimo detalės.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2016, 5:35 PM, atnaujinta May 16, 2017, 6:44 PM

Po metų Rawlingsas užpatentavo savo „pagerintą varžtų ir kitų montažo įtaisų tvirtinimą“. Jis naudojo kanapių pluošto kaištį. Pirmiausia toks pluoštas klijais ar kiaulės krauju buvo tvirtinamas prie virvučių, po to vyniojamas aplink ploną virbalą taip, kad įgautų vamzdelio formą. Tokiu būdu pagamintas kaištis būdavo įstumiamas į išgręžtą skylę ir jame įtvirtinamas varžtas. Trečiajame dešimtmetyje Rawlingso išradimas pasklido po visą pasaulį.

Kur kas higieniškesnį ir tvirtesnį kaištį šeštajame dešimtmetyje išrado vokietis Arturas Fischeris (g. 1919). 1956 m. paprašytas meistro jis pagamino besiplečiantį kaištį. Tai pranoko meistro lūkesčius – jo pameistrys sukūrė iš esmės naują montavimo sistemą.

Fischerio kaištis – nedidelė tvirtinimo detalė iš oro sąlygoms atsparaus nailono – buvo labai patikimas. Kaištis neturėjo atbrailos, todėl tiko bet kokio gylio skylėms. Įsukus varžtą jis išsiplėsdavo, o unikalios „kaiščio uodegėlės“ neleido jam suktis kartu su varžtu. Ši naujovė žaibiškai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Dėl vokiečių kalbos įtakos mes ją labai dažnai vadiname „diubeliu“.

Dabar bendrovė „Fischer“ kasdien pagamina daugiau kaip 10 milijonų viniakaiščių ir yra kaiščių technikos lyderė – turi 1300 patentuotų išradimų tvirtinimo sistemų srityje.

1966 m. rinkoje pasirodė Bernerio besiplečiantis nailono kaištis su ilga įmova. Dėl specifinės išilginių briaunų, apsaugančių nuo sukimosi, konstrukcijos toks viniakaištis yra ypač patvarus. Bendrovė „Rawlings“ iki šiol taip pat sėkmingai gamina visų rūšių įtvirtinimus, jos tradicinis kaištis iš kanapių pluošto ir kiaulės kraujo iš gamybos dingo tik 2008 metais.

Lietuvoje pritvirtinti lentyną, lempą, veidrodį, pašto dėžutę, dušo kabiną ar kitus daiktus nebus didelio vargo. Yra daug įvairių tvirtinimo elementų, kurie pritaikomi pagal statybinę medžiagą. Galima rasti itin specialų elementą, tinkantį bet kokiai sienai. Bendrovė „Augrika“, pradėjusi veiklą 1995-aisiais, šiuo metu yra viena didžiausių Lietuvoje tvirtinimo elementų, dažymo ir glaistymo įrankių, sandarinimo medžiagų didmeninės prekybos ir platinimo įmonė, atstovaujanti garsiems pasaulio prekės ženklams „Fischer“, „Bosch“, „Bossard“, „Selena“, „Henderson“, „Kubala“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.