Pažanga slypi žmogaus kūrybiškumo panaudojime

Visais laikais turtais ir pasauline įtaka išsiskyrė valstybės, kurios turėjo didelių sausumos ir vandens plotų, laivynų, gamyklų, armijų ir t.t. Tačiau nemažai šalių, kurios buvo galingos šimtmečiais, šiandien geriausiu atveju laikomos besivystančiomis. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 4:33 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 4:23 PM

Yra daug priežasčių, bet akivaizdu, kad jų klestėjimas priklauso nuo gamtos išteklių ir maksimalaus fizinio žmonių darbo panaudojimo. Nenuginčijamas faktas: antrojoje 20 a. pusėje žmonija suvokė – šaliai nereikia turėti daug išteklių, kad taptų turtinga ir klestinčia valstybe. Ekonomikoje geometrine progresija auga žinių ir technologijų vaidmuo. Visuomenė vertina žmogaus intelekto ir kūrybiškumo produktus, todėl didžiausią pažangą daro šalys, kurios didžiausia verte laiko žmogaus kūrybiškumą ir jo materializavimą visose veiklos srityse.

Vieni geriausių Europoje

Siekdama įvertinti kultūrinį šalių ir miestų lygį Europos Komisija (EK) atliko tyrimą, apimantį 168 miestus iš 30 šalių. Atranka vyko atsižvelgiant į jų įsitraukimą skatinant kultūrą ir kūrybiškumą. Naudojant kiekybinius ir kokybinius duomenis tyrimo metu buvo vertinami kultūrinio svyravimo, kūrybinės ekonomikos ir palankios aplinkos rodikliai. Remiantis su ekspertais sukurta svorių grupe šių 3 priemonių balai susumuoti pagal bendrą C3 indeksą.

Buvo išskirti 3 Lietuvos miestai: Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Vilnius geriausiai pasirodė kūrybinės aplinkos skatinime ir dėl žymaus naujų darbo vietų augimo kūrybiniame sektoriuje bei sparčiausio bendrojo vidaus produkto (BVP) vienam gyventojui didėjimo užėmė net ketvirtąją vietą iš 34 atrinktų XL grupės miestų.

36 miestų skalėje L grupėje su kultūrinio svyravimo rodikliu Kaunas pateko į aštuonioliktąją vietą. Ši pozicija antram pagal dydį Lietuvos miestui priklauso dėl aktyvaus dalyvavimo kultūriniame gyvenime ir patrauklumo rezultatų. Miestas pasižymi plačia kultūrinių renginių pasiūla, pvz., jame daugybė muziejų, galerijų ir tarptautinių festivalių.

Iš 64 S-M grupės miestų su kultūrinio svyravimo rodikliu Klaipėda yra dvidešimt septintojoje vietoje. Uostamiestis išsiskiria puikiais rezultatais kultūrinių vietų ir jų įrengimo srityje.

Paslaugų dizainas – pridėtinė vertė verslui

Siekiant paskatinti įmones investuoti į gaminių (paslaugų) dizaino sprendimus, padidinti įmonės produktų ar paslaugų patrauklumą, o kartu ir paklausą bei įmonės produktyvumą, 2016 metais buvo organizuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų priemonė „Dizainas LT“. Didžiausia finansavimo suma siekė 10 tūkst. Eur. Projekto vykdymo metu buvo gautos 298 paraiškos iš kurių 169 buvo įvertintos teigiamai.

Šiuo metu Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra organizuoja programą, į kurią gali pretenduoti dizaino sprendimų ieškančios įmonės ir įvairių dizaino programų studentai. „Think Design“ – tai stažuočių įmonėse platforma, siekianti sujungti kūrybiškus studentus ir dizaino mąstymo sprendimų ieškančias įmones. Platforma aprėpia realius įmonių projektus, kurių įgyvendinimo sėkmei užtikrinti būtų taikomi dizaino sprendimai.

Stažuotės nauda:

· Konkretūs projektai ir reali sukauptų žinių pritaikymo galimybė.

· Galimybė prisidėti prie kūrybiškiausių Lietuvos įmonių projektų vystymo.

· Įdomios užduotys ir rezultatu suinteresuotas kolektyvas.

· Papildomos sąlygos ir privilegijos (priklausomai nuo kiekvienos įmonės).

Platformoje dalyvaujantys verslai – tai novatoriškus sprendimus savo veikloje taikančios ar norinčios taikyti įmonės. Jų suformuluotos užduotys – tikslios ir reikalaujančios kūrybinių sprendimų, lankstumo, naujausių žinių ir jau įgytos patirties. Jos taip pat suteikia galimybę tobulėti ir mokytis konkurencingo verslo aplinkoje. Pasinaudokite galimybe prisidėti prie inovacijų radimosi Lietuvoje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.