Į dienos šviesą ištrauktos IT inovacijos

Šiais laikais daug ką lemia informacinių technologijų (IT) inovacijos. Be jų neįsivaizduojamas pasaulio ekonomikos vystymasis ir socialiniai procesai. Esame Ketvirtosios industrinės revoliucijos liudininkai. Pereiname prie sistemos, naujomis ir galingomis kombinacijomis apimančios skaitmenines, biologines ir fizines technologijas. Naujų sistemų kūrimas remiasi skaitmeninės revoliucijos infrastruktūra. Visame pasaulyje kasmet jam skiriama vis daugiau lėšų. Ne išimtis ir Lietuva.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-24 10:22, atnaujinta 2017-10-24 10:25

Apie lietuvių sukurtas IT inovacijas savo įžvalgomis dalinasi šeštosios „INOprogreso“ laidos svečias, vienas nepriklausomos kompiuterinius žaidimus ir įvairius inovatyvius interaktyvius produktus kuriančios įmonės įkūrėjų, Vilniaus universiteto (VU) Programų sistemų katedros lektorius Žilvinas Ledas.

– Kas paskatino jus susidomėti informacinėmis technologijomis?

-Informacinėmis technologijomis, o labiausiai – programavimu susidomėjau maždaug aštuntoje klasėje. Man tai pasirodė ypač kūrybiškas dalykas, kuriuo gali sukonstruoti bet ką. Prie to smarkiai prisidėjo kompiuteriniai žaidimai. Supratau: „Ei, juk aš irgi galiu sukurti tokį žaidimą! Kai pagalvoji, čia nėra jokios magijos.“

Nors iš tiesų vaizdo žaidimų kūrimas yra sudėtingas dalykas, jis pats kūrybiškiausias. Juk su didelio žaidimo kūrimu dirba ir dailininkai, ir animuotojai, ir scenaristai, ir muzikantai, ir aktoriai, ir programuotojai, ir marketingo, ir viešųjų ryšių specialistai. Tai – sritis, kurioje susiduria visų kitų sričių ekspertai.

– Kokį įspūdį susidarėte apie „INOprogreso“ pristatytas IT inovacijas?

-Visos komandos pristatė labai skirtingus produktus ir paslaugas, todėl juos ypač sunku palyginti. Visi pademonstravo išradingumą ir nuo idėjos iki įgyvendinimo nuėjo ilgą kelią.

Naujos kartos lietuviški alkotesteriai – įdomi idėja, tačiau naudotojų identifikacija vis dar neatrodo pakankamai patikima. Vietoje vaizdo įrašymo identifikuojant konkrečius asmenis galėtų būti naudojami pastaraisiais metais pasaulyje smarkiai ištobulinti dirbtiniai neuroniniai tinklai.

Rinkodaros kanalų analizės ir ataskaitų ruošimo platforma įdomi, nors ir skirta pakankamai siaurai auditorijai. Sprendimas suagreguoti duomenis iš skirtingų šaltinių, juos supaprastinti ir pateikti ne tik skaičiais, bet ir vizualiai, yra labai teisingas. Šiais laikais visur pateikiama galybė skaičių, tačiau nauda yra ne patys duomenys, o informacija, žinios, kurias jie atskleidžia.

Elektroninė edukacijos platforma — labai naudingas ir prasmingas produktas, padėsiantis daugiau mokinių sudominti technologiniais mokslais. Bėda ta, kad šį projektą plėsti už Lietuvos ribų būtų didelis iššūkis. Problemos kelios: lokalizacija, turinys skirtingomis kalbomis, interneto ryšio pasiekiamumas kitose šalyse ir konkurentai, kurie kuria panašius sprendimus.

– Jūsų įžvalgos apie „INOprogresą“. Kokios jos?

– Šis laidų ciklas rodo, kas sukuriama Lietuvoje. Šalia mūsų labai daug naujovių ir vystomų idėjų, bet mes to tiesiog nepastebime. „INOprogresas“ supažindina su įvairių sričių komandomis, kurios priešingu atveju liktų nepastebėtos. Laida gali paskatinti ir jaunuosius žiūrovus tikėti, kad baigę mokyklą, o gal ir net mokykloje jie irgi gali vystyti originalias savo idėjas ir kurti inovacijas.

– Jūsų palinkėjimas lietuvių inovatoriams.

– Linkiu svajoti, galvoti, tikėti ir pasitikėti savo bei komandos jėgomis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.