IT inovacijos darbo savaitę gali sutrumpinti viena diena

Žmonija neatsiejama nuo informacinių technologijų (IT): jos kontroliuoja ir kosmoso zondus, ir virtuvėje stovinčią kavavirę, ir širdies stimuliatorių. „Informacinių technologijų inovacijos yra tai, kas keičia pasaulį čia ir dabar, o IT yra visuose sektoriuose“, – sako asociacijos „Infobalt“ direktorius Paulius Vertelka.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 10:44 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 10:46 AM

Amerikiečių bendrovės IDC skaičiavimais, net 70 proc. iš 2000 didžiausių pasaulio bendrovių savo korporacinių strategijų ašimi laiko skaitmeninę transformaciją. Europoje skaičius panašus: 4 iš 5 organizacijų strategine permainų sritimi įvardina būtent informacines technologijas. Didelis dėmesys skiriamas debesų ir mobiliajai kompiuterijai, didiesiems duomenims bei socialiniams tinklams.

IT inovacijos reikšmingos ir Lietuvos ekonomikai. Remiantis 2017 m. Europos Sąjungos (ES) skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indeksu (angl. DESI), skaitmeninės pažangos srityje mūsų šalis užima 13-ąją vietą.

Tikisi proveržio

„Tam, kad visa Lietuvos ekonomika pajustų esminį IT poveikį, turėtų įvykti vadinamoji 4-oji pramonės revoliucija arba Pramonė 4.0. Tai – pramonės ir paslaugų skaitmenizavimas. Lietuvos pramonės įmonės turi subręsti šiems pokyčiams. Tuo tarpu informacinių technologijų specialistai savo sugebėjimus puikiai realizuoja kurdami atskirus produktus: programas, žaidimus bei parduodami juos Lietuvos ir užsienio rinkose“, – sako Technologijų ir inovacijų paramos verslui asociacijos direktorius Artūras Jakubavičius.

„IT inovacijos – tai vertinami ir pripažįstami rinkoje produktai, kurie talentingų Lietuvos bendrovėse dirbančių žmonių dėka kartu su sėkmingu verslo modeliu virsta pajamomis. Pvz., mūsų šalies bendrovės sukurta sistema valdo didžiausią pasaulyje Ro-Ro tipo Švedijos kompanijos laivą“, – pasakoja P. Vertelka. Anot jo, lengva pastebėti inovatyviausias Lietuvos informacinių technologijų bendroves ir greitą jų augimą – mūsų įmonės jau eilę metų patenka į „Deloitte“ Vidurio Europos technologijų įmonių reitingą „Fast 50“.

Greitai vystosi ir lietuviški startuoliai. Pvz., mūsų šalies bendrovė, vartotojams pateikusi rinkodaros kanalų analizės ir ataskaitų ruošimo platformą, šiais metais fiksavo 450 proc. metinių pajamų augimą. Ši vos porą metų veikianti įmonė jau padvigubino savo registruotų klientų skaičių ir pakliuvo į greičiausiai besivystančių startuolių dešimtuką Lietuvoje bei Baltijos šalyse. Bendrovės ruošiamomis ataskaitomis jau naudojasi visame pasaulyje žinomi prekės ženklai.

Dirbtinis intelektas prekėms ir paslaugoms

Futurologai ateitį sieja su dirbtiniu intelektu (DI). Jau ir šiandien, DI naudojamas kone visuose žmogaus veiklos laukuose. Pvz., DI sveikatos srityje padeda ieškoti tinkamo vėžio gydymo būdo. Finansų sektoriuje DI naudojamas investuojant ar organizuojant projektus. Net žmonių laisvalaikis susijęs su DI: kiekvienas video žaidimas turi galimybę žaisti prieš „kompiuterį“ – virtualus priešininkas yra valdomas dirbtinio intelekto.

Dirbtinio intelekto pagalba vis labiau išmanūs tampa ir mūsų namai. Lietuvių mokslininkai kuria sistemas, kurios gali išmokti atpažinti būsto šeimininkų įpročius ir į juos reaguoti. Pvz., jeigu tam tikru metu žmogus sumažina šildymą, technologija, įvertinusi metų ir paros laiką, įsimins, jog esant tokioms sąlygoms temperatūra patalpoje buvo per didelė. Jeigu žmogus vakarais dažnai skaito knygą, tomis valandomis sistema automatiškai parinks tinkamą apšvietimą.

Prognozuojama, kad ateityje informacinės technologijos ir dirbtinis intelektas prekėms ir paslaugoms suteiks didelės pridėtinės vertės. Robotai už žmones atliks dar daugiau rutininio darbo, tad bus realu sutrumpinti darbo savaitę iki trijų ar keturių dienų – dirbti tik 30 valandų. Galų gale dirbtinis intelektas sugebės imituoti šviesiausių žmonijos protų mąstymo būdą ir tam tikras paslaugas padarys prieinamas didesniam žmonių ar net valstybių ratui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.