Sauso medaus pagaminimui naudojamas ekonomiškai praktiškiausias džiovinimo būdas, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė. Purkštuvinis džiovinimas – beveik tobulas metodas. Dėl unikalios technologijos, priešingai nei džiovinant įprastai, medus išlaiko vertingąsias savybes ir tampa dar patogesnis maisto produktų ir kitų gaminių, kurių sudėtyje yra medaus, gamyboje.
Sausas medus ypatingai aktualus pramonei, kurioje dėl lipnumo, kristalizavimosi ir klampumo originalaus pavidalo medus apsunkina gamybos procesus. Šį kartą, savo pergalės džiaugsmu su mumis dalinasi pats inovacijos kūrėjas – Erikas, kurio įkurta biotechnologijų įmonė yra VDU startuolis.
-Kaip gimė sauso medaus idėja? Koks buvo produkto kūrimo kelias, nuo idėjos, prototipo iki realaus įgyvendinimo?
-Pati idėja kilo būnant stažuotėje Lenkijoje, kur mokiausi ir tobulinau savo imobilizavimo, kapsuliavimo įgūdžius. Pradžioje, medų naudojau kaip puikią apsauginę, stabilizavimo priemonę džiovinant bifidobakterijas purkštuviniu būdu. Tada pastebėjau, kad gauti milteliai gali rasti savo pritaikymą maisto pramonėje. Išnagrinėjus medaus naudojimo problemas, sausas medus įgijo dar daugiau potencialo.
-Kokie iššūkiai pasitaikė kūrybos procese?
-Teko susidurti su tokiais iššūkiais kaip: maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai, produkto ženklinimas, energetinės vertės tyrimai bei partnerių, paslaugų ir įrangos paieškos.
-Ar iškart sutikote dalyvauti „INOprogreso“ laidoje?
-Ilgai nesvarsčiau, nes tai puiki proga parodyti Lietuvai savo produktą.
-Ar tikėjotės laimėti? Kokie įspūdžiai?
-Laimėti tikrai nesitikėjau, kadangi mano produktas pateko į finalą kartu su visai skirtingomis inovacijų kategorijomis, kurios buvo susijusios su mobiliosiomis aplikacijomis, elektronika, valymo priemonėmis ir maisto papildais. Išgirdęs iš kolegės, kad laimėjome – iš karto nepatikėjau. Tačiau vėliau paskambino kiti žmonės, kurie taip pat dalyvavo tame projekte ir pasveikino, tada supratau kad tikrai laimėjome!
-Kokie jūsų ateities planai, projektai?
– Planuojame sausą medų padaryti ne tik kaip žaliavą maisto pramonei, bet labiau pritaikytą ir paprastam vartotojui. Taip pat, turiu planų vystyti kitus du, su maistu susijusiu projektus, kurie yra prototipo stadijoje, ir kuriems norėčiau skirti daugiau dėmesio. Būtų puiku suformuoti stiprią ir lojalią komandą, kuri taip pat prisidėtų prie šių projektų. Todėl esu atviras pasiūlymams.
-Ką manote apie laidas? Ar patiko?
-Laidos tikrai buvo super! Manau reikėtų daugiau tokio tipo projektų, kurie dar labiau skatintų kitų kūrėjų dalyvavimą, leistų Lietuvos žmonėms iš arčiau pamatyti ir sužinoti, kokios inovacijos gimsta Lietuvoje ir taip populiarintų šalies inovatorių sukurtus produktus.