„Redirected/Už Lietuvą!“ pasirengęs kovai su interneto piratais

Naujasis režisieriaus Emilio Vėlyvio filmas „Redirected / Už Lietuvą!“ šalies kino teatruose startavo pasirengęs beprecedentei kovai su interneto piratais. Filmo komanda naudoja ne tik moderniausias technologijas, tačiau ir fizinę apsaugą – įtartinų asmenų patikrinimą kino teatruose, įvairias kino salių stebėjimo priemones bei internetinės erdvės monitoringą, kurį atlieka specialiai pasamdyta profesionalų komanda.

„Redirected / Už Lietuvą!“ kūrėjai teigia, kad piratinės kopijos atsiradimas internete kino komandai galėtų reikšti milijoninius nuostolius.<br>T.Bauro nuotr.
„Redirected / Už Lietuvą!“ kūrėjai teigia, kad piratinės kopijos atsiradimas internete kino komandai galėtų reikšti milijoninius nuostolius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-17 13:06, atnaujinta 2018-02-17 10:22

Tokios griežtos filmo apsaugos priemonės pirmą kartą Lietuvos kino istorijoje pasitelktos neatsitiktinai: kino juostos premjera užsienyje numatoma tik po kelių mėnesių, todėl piratinės kopijos atsiradimas internete kino komandai galėtų reikšti milijoninius nuostolius. O E.Vėlyvio fanams – nusivylimą, kadangi nepasiekus užsibrėžtų tikslų, naujo jo filmo tektų laukti ne 5 metus, bet galbūt net dešimtmetį.

„Su piratavimu, arba, paprasčiau tariant, vagystėmis esame pasirengę kovoti visomis priemonėmis, kurias mums suteikia Lietuvos įstatymai. Tam mums, žinoma, padeda ir kino teatrai – pradedant įtartinų asmenų patikrinimu ir baigiant naktinio matymo kameromis kino salėse, tačiau puikiai suprantame, kad to nepakanka. Todėl pasamdėme profesionalus, kurie atlieka specialų monitoringą internete. Turime pasakyti, kad labai efektyviai – vakar prieš vidurnaktį internete buvo pasirodžiusi netikra filmo kopija ir į tai buvo sureaguota itin operatyviai. Turime išsisaugoję visus interneto IP adresus, kas siuntėsi šią kopiją, bet kadangi ten buvo tik apgaulė, imtis jokių teisinių priemonių prieš juos pagrindo nėra. Tikimės, kad to ir neprireiks“, – teigė filmo prodiuseris Donatas Šimukauskas.

Kino teatruose taip pat jau buvo sulaikytas vienas asmuo. „Jaunuolis su mobiliuoju telefonu nufilmavo nedidelį filmo fragmentą ir buvo sulaikytas kino teatro salėje. Tačiau, paaiškėjus, kad jis dvyliktokas ir jokių ketinimų kopijuoti bei platinti visą filmą internete neturėjo, nusprendėme negadinti jam vienų svarbiausių metų prieš renkantis aukštąjį mokslą. Tačiau pabrėžiame, kad kiekvienas, nusprendęs pakartoti tokius žygius, gali tikėtis atitinkamų bausmių – iki 2 metų laisvės atėmimo bei civilinio ieškinio iš filmo kūrėjų komandos, kuris gali siekti keletą milijonų litų“, – sakė D.Šimukauskas.

„Redirected / Už Lietuvą!“ oficialiame puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ retkarčiais vis dar pasirodo klausimų apie filmo kopijas internete. Tai, pasak filmo autorių, parodo lietuvių požiūrį į piratavimą. „Juk niekas viešai neklausinėja, kaip apvogti, tarkim, parduotuvę? Tačiau klausti apie vogtas filmo kopijas internete kai kam atrodo normalu“, – teigė prodiuseris.

Per pirmąsias keturias dienas filmas „Redirected / Už Lietuvą!“ kino teatruose jau pritraukė 64,5 tūkst. žiūrovų bei surinko 1,07 mln. litų pajamų. Tai rekordiniai kino juostos debiuto skaičiai Lietuvos kino teatrų istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.