Policija įspėja saugotis jų vardu „baudos“ reikalaujančio viruso

Artimiausiu metu Lietuvoje gali paplisti kompiuterinis virusas, kuris skirtas apgaule išvilioti pinigus iš kompiuterių vartotojų, prisidengiant mūsų šalies teisėsaugos įstaigų vardu. Lietuvos kriminalinės policijos biuras ragina nepervedinėti pinigų nusikaltėliams.

Virusas „užrakina“ užkrėstą kompiuterį, o kompiuterio vartotojui parodo pranešimą su Lietuvos teisėsaugos įstaigų simbolika ir melagingu pranešimu apie tai, kad kompiuteris užblokuotas dėl vartotojo neva padarytų teisės pažeidimų.<br>123rf nuotr.
Virusas „užrakina“ užkrėstą kompiuterį, o kompiuterio vartotojui parodo pranešimą su Lietuvos teisėsaugos įstaigų simbolika ir melagingu pranešimu apie tai, kad kompiuteris užblokuotas dėl vartotojo neva padarytų teisės pažeidimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 2:43 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:11 AM

Kompiuterinis virusas „užrakina“ užkrėstą kompiuterį, o vartotojui parodo pranešimą su Lietuvos teisėsaugos įstaigų simbolika ir melagingu pranešimu apie tai, kad kompiuteris užblokuotas dėl vartotojo neva padarytų teisės pažeidimų.

Tam, kad kompiuteris būtų atblokuotas, vartotojo prašoma sumokėti 300 Lt „baudą“.

„Įspėjame gyventojus, kad tokie atvejai yra pasikėsinimas sukčiauti ir patariame jokiu būdu nepervedinėti pinigų nusikaltėliams“, – rašoma policijos išplatintame pranešime.

Pastebėjus tokius atvejus kompiuterių naudotojų prašoma apie juos informuoti Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybą.

Policijos pareigūnai teigia, kad į jų akiratį šis virusas dar nebuvo patekęs, todėl nėra žinoma, ar tai lietuvių sukurta kenkėjiška programa, ar užsieniečių sukurto viruso variacija. Pernai Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai į teismą perdavė daugiau kaip pusšimtį organizuotų asmenų grupių padarytų nusikalstamų veikų epizodų. Šios nusikalstamos veikos buvo padarytos panaudojant kompiuterių virusus. Nusikaltėliai kompiuterių virusus naudoja įvairiais būdais. Tačiau jų tikslas iš esmės yra vienas – finansinė nauda. Nusikaltėliai nuolat ieško naujų būdų kompiuteriams užkrėsti. Tam, kad išvengtų kompiuterių virusų, kompiuterių vartotojams rekomenduojama naudoti tik legalią programinę įrangą. Tiek operacinės sistemos, tiek antivirusinė programinė, tiek ir taikomosios programos (pvz., „Adobe Reader“, „Flash Player“, „Java“, interneto naršyklės) privalo būti nuolat atnaujinamos.

Saugumo ekspertai nerekomenduoja atidarinėti failų ir nuorodų, gautų iš nepatikimų šaltinių. Aptikus virusą kompiuteryje, jei antivirusinės programos negali jo išnaikinti, rekomenduojama kreiptis į kvalifikuotus specialistus arba iš naujo įdiegti operacinę sistemą. Papildomos informacijos apie tai, kaip būti saugiam internete, galite rasti svetainėje Esaugumas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.