Brukalus platina ir televizoriai, muzikos centrai bei šaldytuvai

Prie interneto prijungiama vis daugiau ir įvairesnių įrenginių, o tuo naudojasi programišiai. Saugumo kompanija „Proofpoint“ nustatė kibernetinę ataką, kurioje dalyvavo daugiau nei 100 tūkst. įrenginių, tarp jų – išmanieji televizoriai, muzikos centrai, maršrutizatoriai ir net šaldytuvai.

Programišiai įgudo įsilaužti net į išmaniuosius šaldytuvus.<br>123rf nuotr.
Programišiai įgudo įsilaužti net į išmaniuosius šaldytuvus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:01 AM

Pasinaudojant šiais įrenginiais gruodžio 23–sausio 6 dienomis buvo išplatinta daugiau nei 750 tūkst. šlamštlaiškių su kenkėjiškais priedais. Maždaug ketvirtadalis šių laiškų buvo išsiųsta naudojant prie interneto prijungtą buitinę techniką, o likusieji – kompiuterius ar išmaniuosius telefonus, skelbia BBC.

Manoma, kad tai yra pirmoji kibernetinė ataka, kurioje dalyvavo prie vadinamojo „daiktų interneto“ prijungti įrenginiai.

Dauguma atakoje dalyvavusių buitinės technikos įrenginių turi vidinius procesorius ir veikia panašiai, kaip kiti prie interneto prijungti kompiuteriai.

„Proofpoint“ informacijos saugumo padalinio vadovas Davidas Knightas svarstė, kad virusams į tokius įrenginius patekti buvo lengva dėl to, jog jie buvo prastai sukonfigūruoti ir naudojo lengvai atspėjamus slaptažodžius.

Jo teigimu, ateityje, „daiktų internetui“ plečiantis, tokio pobūdžio atakų bus kur kas daugiau. „Dauguma tokių įrenginių yra prastai apsaugoti, o vartotojai praktiškai neturi galimybių aptikti ar pašalinti užkratą“, – sakė D.Knightas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.