„Facebook“ gėrimo manija pražudė du paauglius

Dešimtmetį švenčiančiam „Facebook“ – nauji nemalonumai: politikai ir medikai ragina socialinį tinklą stabdyti sparčiai populiarėjantį gėrimo žaidimą „Neknominate“, dėl kurio jau mirė du jaunuoliai Airijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:49 PM

„Neknominate“ dalyviai nusifilmuoja, kaip vienu įkvėpimu išgeria pilną bokalą alkoholinio gėrimo (dažniausiai tai – alus ar sidras) ir perleidžia „estafetę“ kitam žmogui ar žmonėms. Iššūkį priėmęs asmuo per parą turi atlikti tą patį, o nutraukę „grandinę“ viešai pažeminami.

Savaitgalį Karlou grafystėje upėje buvo aptiktas 19-mečio Jonny Byrne kūnas, praneša Telegraph.co.uk. Jaunuolis nuskendo po to, kai priėmė „gėrimo iššūkį“, o įšokęs į upę prarado sąmonę. Manoma, kad vaikinas siekė pasirodyti išradingiau už kitus žaidimo dalyvius.

Šeštadienį kitas „Neknominate“ dalyvis, 22 metų Rossas Cumminsas, namuose Dubline prarado sąmonę. Jis mirė ligoninėje.

Airijos politikai bei medikai ragina „Facebook“ šalinti ar blokuoti turinį, susijusį su naująja manija.

„Būtų labai naudinga, jei „Facebook“ sutiktų pašalinti puslapius, kuriuose reklamuojamas šis kvailas ir beprasmis fenomenas“, – sakė Airijos ryšių, energetikos ir gamtinių išteklių ministras Patas Rabbite'as.

Airijos karališkojo medicinos koledžo profesorius Frankas Murray teigė, kad dėl plintančios gėrimo manijos gali mirti daugiau žmonių. „Jauno žmogaus netektis yra tragedija; dar blogiau, jei to gali būti išvengta. Deja, ši ekstremalaus gėrimo manija gali sukelti daugiau mirčių“, – sakė jis.

Nepritarimą „Neknominate“ išreiškė ir kitos organizacijos – Visuomenės sveikatos agentūra, vaiko teisių gynėjai, alkoholio gamintojai ir prekybininkai.

Tačiau socialinis tinklas to daryti nesutinka nurodydamas, kad vaizdo įrašai nepažeidžia jo taisyklių. „Mes netoleruojame turinio, kuris daro tiesioginę žalą, pavyzdžiui, priekabiavimas. Tačiau kontroversiškas ar įžeidžiantis elgesys nebūtinai pažeidžia mūsų taisykles, – sakė „Facebook“ atstovas spaudai. – Mes raginame žmones pranešti apie dalykus, kurie, jų manymu, pažeidžia mūsų taisykles, kad galėtume juos peržiūrėti ir imtis veiksmų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.