2013 m. triumfavę startuoliai. Jais Lietuva gali didžiuotis

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje apdovanoti didžiausią įtaką šalies įvaizdžiui, ekonomikai ir technologijų raidai 2013-aisiais padarę IT startuoliai. Kol neišmanėliai švaisto laiką šaipydamiesi, per pastaruosius trejus metus įkurti apdovanoti startuoliai kūrė veikiančius verslus, darbo vietas ir stogą raunančius technologinius sprendimus. Pavyzdžiui, geriausiai parduoto startuolio apdovanojimą gavusi kauniečių įmonė „Arieso GEO“ ne tik buvo nupirkta amerikiečių už 85 mln. dolerių, bet perviliojo tuos amerikiečius į Kauną, kur toliau tęsiama veikla.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 9:06 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:59 PM

„2013 – ieji tapo startuolių proveržio metais“, – pasakę pirmasis į sceną pakilęs abdovanojimus surengusios VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius.

„Per metus startuoliai gavo 19 investicijų, kurios bendrai siekė 16 mln. eurų. Palyginkime – nuo 2007 iki 2012 metų mums žinomos investicijos į Lietuvos startuolius iš viso siekė 34 mln. eurų, iš jų 31,5 mln eurų gavo „GetJar“.

Remiantis VšĮ „Versli Lietuva“ metų pradžioje atlikta startuolių apklausa, nugalėtojus aštuoniose kategorijose išrinko bendruomenės „Startup Lithuania“ patarėjų taryba. Vertintos, ne anksčiau kaip prieš trejus metus įsikūrusios ir turinčios veikiančius produktus ar jų prototipus, įmonės.

Didžiausias metų proveržis – „MoboFree“

Šis mobiliaisiais telefonais prieinamas socialinis tinklas pernai pritraukė apie 1 mln. naujų registruotų vartotojų, o iš viso jų turi daugiau nei 2,8 mln. Daugiausiai tai – Afrikos šalių gyventojai.

Metų darbdavys – „TransferGo“

Tarptautiniais pinigų pervedimais užsiimanti kompanija per 2013-uosius įdarbino 11 žmonių. Be to į Lietuvą sugrįžo ir patys startuolio kūrėjai – visi jie buvo į JAV ir Didžiąją Britaniją emigravę lietuviai. „Naujo verslo kūrimas – geriausias būdas sugrįžti namo“, – atsiimdamas krištolo (o gal stiklo – neklausėme) skritulį sakė startuolio vadovas.

Geriausias technologinis sprendimas – „Dragdis“

Trijų jaunų lietuvių sukurta programa leidžia lengvai išsaugoti ir rūšiuoti internete aptiktą turinį, failus bei bet kokių svetainių ar teksto kopijas. Gavusio 200 tūkst. eurų investiciją startuolio vadovas atsiimdamas apdovanojimą ne tik parodė naują reklaminį vaizdo klipą reklamuojantį jų paslaugą, bet ir pasigyrė, kad visai netrukus „Dragdis“ virs išbaigtu produktu ir bus prieinamas visiems.

Pažangiausia mobilioji technologija – „WoraPay“

Tai mobiliųjų piniginių valdymo infrastruktūra, kuri įgalina verslą lengvai ir patogiai priimti atsiskaitymus iš bet kurios mobiliosios piniginės. Startuolis, kuris sugeba vienyti bankus!

Geriausias metų pardavimas – „Arieso GEO“

Ši kauniečių kompanija, kurios sprendimas padeda mobiliųjų tinklų operatoriams nustatyti, kur geriausia įrengti retransliacinę anteną, pernai buvo parduota už 85 mln. JAV dolerių. „Septynis metus dirbome, niekam mūsų nereikėjo, o pernai prireikė“, – labai linksmai atsiėmė apdovanojimą „Arieso GEO“.

Startuolių ambasadorius – „TrackDuck“

Tiksliau – ne visai taip. Apdovanojimas buvo įteiktas labiausiai Lietuvos startuolių ekosistemą pasaulyje garsinančiam žmogui. Taigi juo tapo „TrackDuck“ (kompanija siūlo patogų klaidų aptikimą interneto svetainių kūrėjams) įkūrėjas Edmundas Balčikonis.

Metų investuotojas – „Practica Capital“

Pernai ši rizikos kapitalo įmonių grupė iš viso padarė 14 investicijų, kurių bendra vertė siekė apie 8 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.