Išsijungė pagrindinė bitkoinų prekyvietė „MtGox“

Antradienį nustojo veikti didžiausia pasaulyje virtualios bitkoino valiutos prekyvietė „MtGox“. Svetainė tapo nepasiekiama po to, kai susidūrė su techninėmis kliūtimis ir sustabdė visas klientų operacijas. Šis sprendimas motyvuotas tuo, kad buvo pastebėta „neįprasta veikla“.

Neoficialiai pranešama, kad virtuali bitkoinų prekyvietė „MtGox“ prarado daugiau nei 744 tūkst. bitkoinų, kurių vertė pirmadienį siekė per 350 mln. dolerių.<br>AP nuotr.
Neoficialiai pranešama, kad virtuali bitkoinų prekyvietė „MtGox“ prarado daugiau nei 744 tūkst. bitkoinų, kurių vertė pirmadienį siekė per 350 mln. dolerių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:46 PM

„MtGox“ netikėtai nutraukus veiklą, bitkoino vertė smarkiai smuko. Kitos didžiosios bitkoinų keityklos suskubo atsiriboti nuo Tokijuje įsikūrusios svetainės.

„Kaip ir bet kokioje naujoje verslo šakoje, yra tam tikros piktžolės, kurias reikia išravėti, ir mes tai matome šiandien. Mes esame užtikrinti, kad stiprios bitkoinų kompanijos, kuriose dirba kompetentingos komandos ir kurias remia patikimi investuotojai, toliau klestės“, – rašoma bendrame bitkoinų keityklų išplatintame pranešime.

„MtGox“ svetainė visą antradienį buvo nepasiekiama, o pavakarę joje pasirodė pranešimas, kuriame nurodoma, kad kompanija nusprendė nutraukti visus bitkoinų pervedimus. „To imtasi siekiant apsaugoti tinklalapį ir mūsų klientus. Mes atidžiai stebėsime situaciją ir reaguosime atitinkamai“, – rašoma trumpoje žinutėje.

„MtGox“ pašalino galimybę išgryninti bitkoinus (t.y. persiųsti virtualią valiutą į išorinius adresus) vasario 7 dieną. Kompanija nurodė pastebėjusi spragą, kuria pasinaudodami vagys gali apgaulės būdu padvigubinti sandorio vertę. Dėl to padidėjo ir atakų grėsmė, o sandorių įvykdymo laikas prailgėjo.

Manoma, kad ta pačia spraga pasinaudojo vagys, pasisavinę 2,7 mln. dolerių vertės bitkoinų iš pogrindinio tinklalapio „Silk Road 2“, kuriame prekiaujama narkotikais. 

Praėjusią savaitę „MtGox“ nurodė, kad vartotojai „artimiausiu metu“ galės vėl naudotis jų paslaugomis.

Neoficialiai pranešama, kad virtuali bitkoinų prekyvietė prarado daugiau nei 744 tūkst. bitkoinų, kurių vertė pirmadienį siekė per 350 mln. dolerių.

Bitkoinai buvo sukurti 2008 metais. Šios virtualios valiutos vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.

Virtualią valiutą sudaro šifruoti kompiuteriniai kodai, kurie yra nepadirbami. Bitkoinų nevaldo jokie bankai, nėra jokios centrinės kontroliuojančios ar spausdinančios organizacijos – visa kontrolė priklauso valiutos savininkams, kurie sandorius vykdo (t.y. valiutos kodus siuntinėja) „peer to peer“ tinklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.