Naujas „Wi-Fi“ stotelių virusas plinta oru, lyg sloga

Programuotojai sukūrė kompiuterinį virusą, kuris gali užvaldyti „Wi-Fi“ stoteles ir įsilaužti į prisijungusius įrenginius. Įdomiausia tai, kad virusas plinta „oru“ – pasinaudodamas perimtais įrenginiais, automatiškai ieško kitų netoliese esančių „Wi-Fi“ maršruto parinktuvų ir juos užvaldo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:05 PM

Tokį kenkėjišką kodą sukūrę Liverpulio (Didžioji Britanija) tyrėjai teigia, kad tankiai apgyvendintoje vietovėje jis galėtų greitai užvaldyti daugelį „Wi-Fi“ įrenginių, skelbia BBC.

Komandos vadovas Alanas Marshallas teigė, kad virusas „Chameleon“ buvo išbandytas laboratorijoje ir veikė be priekaištų. Šiuo metu programuotojai kuria jam priešnuodį, kuris ateityje užkirstų kelią tokioms atakoms.

Kadangi kol kas nėra įrodymų apie tokių virusų paplitimą, tyrėjai neatskleidė detalių, kaip kenkėjiškas kodas atlieka savo užduotį. Užsimenama, kad kenkėjiška programa pasinaudoja daugelio „Wi-Fi“ stotelių silpnybe – jų administravimo slaptažodžiai dažnai būna nepakeisti nuo pirkimo.

Šis slaptažodis skiriasi nuo to, kuris naudojamas jungiantis prie „Wi-Fi“ tinklo. Jis skirtas valdyti įrenginį ir keisti jo nustatymus. Tai atliekama prisijungus prie „Wi-Fi“ maršruto parinktuvo (pvz., „Linksys“ įrenginiai valdomi naršyklėje įvedus adresą 192.168.1.1; „D-Link“ ir „Netgear“ naudoja 192.168.0.1).

Įsilaužęs į maršruto parinktuvą, virusas gali pakeisti jo programinę įrangą. Tuomet jam paklūsta visi prie „Wi-Fi“ tinklo prijungti įrenginiai. „Mes perimame visą valdymą. Tai atlikę, galite daryti daug kitų dalykų. Galite sužinoti slaptažodžius, vogti duomenis – ką tik norite“, – sakė A.Marshallas.

Maža to, be žmogaus įsikišimo virusas gali automatiškai ieškoti netoliese esančių kitų „Wi-Fi“ stotelių ir bandyti įsilaužti į jas. Taigi tankiai apgyvendintoje vietoje, kur gausu „Wi-Fi“ tinklų, tokia kenkėjiška programa nepastebėta galėtų žaibiškai išplisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti