„Nokia“ ir „Android“: draugystė, kurioje trūksta... „Nokia“

Būtent kryžkele, skirtingų koncepcijų susikirtimu bene įdomiausią Barselonoje pristatytą įrenginį – pirmąjį telefoną „Nokia“, kuriame sukasi operacinė sistema „Android“, – pavadino vienas jo kūrėjų Dirkas Didascalou. Tačiau „Nokia X“ – kur kas daugiau negu naujas ir stulbinamai pigus „Android“ telefonas. Už 89 eurus netrukus galėsime įsigyti įrenginį, kuriame sujungtos įdomiausios „Android“, „Nokia“ bei „Microsoft“ idėjos. Deja, sutaupius teks dėl kai ko ir paliūdėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius, specialiai Lrytas.lt iš Barselonos

Feb 27, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:38 PM

„Su kuo jums asocijuojasi „Nokia“, – pirmiausia paklausė manęs D.Didascalou. Sutrikęs atsakiau, kad su gera kokybe, patvarumu ir pačia mobiliojo telefono sąvoka. Protingai nutylėjau, kad ir su XX amžiumi. 

„Teisingai! – sutiko Dirkas. – Ir dabar mes siūlome geriausias tradicijas tęsiantį išmanųjį telefoną už daugiau negu konkurencingą kainą. „Nokia“ gamino ir toliau gamina puikius paprastus telefonus su daugybe naudingų funkcijų, pusiau išmaniuosius telefonus „Asha“ (nauji jų modeliai šioje parodoje taip pat buvo pristatyti).

„Nokia“ toliau gamina aukščiausio lygio telefonus „Lumia“ su „Windows Phone“ operacine sistema (rodo į po ranka gulintį „Nokia Lumia 1520“). Tai labai skirtingi rinkos segmentai. Todėl dabar sukūrėme „Nokia X“ – telefoną, kuris atsiduria per viduriuką. Kodėl „X“? Nes čia susikerta keletas skirtingų idėjų, kurios veikia kartu. Tai geriausių dalykų sankirta.“

Šiek tiek faktų apie „pigumą“

Jei kam atrodo, kad nėra protinga kurti ne aukščiausios klasės ir ne pačių geriausių parametrų telefonus, dabar norėčiau pateikti faktų. Visi tyrimai rodo, kad artimiausiais metais labiausiai, net 14 proc., augs būtent nebrangių telefonų rinka. Tai sąlygoja didžiulis besivystančių šalių gyventojų noras turėti išmanųjį telefoną ir toks pat didžiulis pinigų stygius tų žmonių kišenėse. 

Besižavintys aukščiausios klasės mobiliaisiais įrenginiais turtingi europiečiai ir amerikiečiai kartais užmiršta, kad pačių kišenėse seniai yra po tokį. Būtent todėl prognozuojama, kad aukščiausio lygio telefonų rinka iš esmės stabilizuosis ir sunkiai paaugs nebent 4 proc. 

Būtent todėl parodoje faktiškai visi gamintojai rodo bent po kelis nebrangius modelius – jie turi prastesnę kamerą ir silpnesnį procesorių, čia nerasite pulso matuoklių ar prabangios apdailos, todėl apie tokius per daug ir nerašome. Tačiau gamintojai tiki, kad būtent jie duos daugiausia pelno. 

Kartais atrodo, kad įvairių rekordinių – ploniausių, lanksčiausių, raiškiausių ir kitokių „-iausių“ – įrenginių kūrimas kompanijoms atsiperka tik tuo, kad pareklamuoja jų pavadinimą ir padeda parduoti daugiau panašaus dizaino, bet pigių modelių. 

„Nokia X“ kompanijos akimis

„Čia sutelkta viskas, kas simbolizuoja „Nokia“. Pirmiausia – puiki gaminio kokybė ir jau tradicinis minimalistinis dizainas. Visus „Nokia“ telefonus – nuo brangiausio iki pigiausio – vienija vientiso korpuso, be jokių papildomų linijų ar išsikišimų, idėja. Daugybė spalvų ir dizaino grynumas iškart parodo – visi šie telefonai sukurti „Nokia“, – vartydamas rankose ryškiai žalią „Nokia X+“ kalba D.Didascalou.

„Be to, šiame telefone veikia įprasta „Nokia“ „greitojo kelio“ funkcija, atsiradusi dar „MeGo“ sistemoje. Braukdami pirštu nuo ekrano šono iškart matote, ką telefonu veikėte anksčiau. Galima greitai rasti darytą nuotrauką, rašytą ar gautą žinutę, pratęsti nutrūkusį bendravimą, žaistą žaidimą.“

Taigi pirmasis kertinis akmuo – tai „Nokia“ patvarumas, dizainas ir įprastos funkcijos. Telefone veikia „Nokia“ programėlių parduotuvė, įdiegti nemokami žemėlapiai ir navigacija, kuriai nereikia interneto, įprastas fotoaparato valdymas.

„Antra – čia integruotos geriausios „Microsoft“ paslaugos. Visi „Nokia X“ modeliai parduodami su iškart įdiegta programėle „Skype“ (tiesa, vaizdo skambučiams tiks vienintelis antrą kamerą turintis modelis „Nokia XL“). Be to pirkėjai galės vieną mėnesį visiškai nemokamai per „Skype“ skambinti į visus telefonus“, – tęsė D.Didascalou.

„Microsoft“ nepagailėjo „Nokia X“ pirkėjams papildomų 3 GB debesies laikmenos, tad visi gaus po 10 GB vietos „One Drive“, čia integruotos visos „Outlook“ funkcijos, tad telefonai tiks ir verslo reikalams. Na, tai, kad paieškos sistema yra „Bing“, neatrodo didžiulis privalumas.

Trečias ir daugeliui svarbiausias dalykas – „Nokia X“ operacinė sistema sukurta atviro kodo „Android“ pagrindu. Taigi šiame telefone suksis dauguma įprastų „Android“ programėlių. Vienintelis skirtumas – čia nėra „Google“ parduotuvės ir visų kitų kompanijos integruotų paslaugų.

„Įprastos programėlės veiks, o gauti jas bus galima trimis būdais, bet nenaudojant „Goole Play“. Iš „Nokia“ parduotuvės, iš trečiųjų parduotuvių ar atsisiųsti tiesiog „apk“ failą iš interneto ir įdiegti įrašius į SD kortelę“, – sako D.Didascalou.

Jo teigimu, neveiks tik programėlės, naudojančios „Google“ paslaugas, – žemėlapius, muzikos parduotuvę. Į klausimą, ar „Google“ nepasipiktins tuo, kad naudodama „Android“ „Nokia“ išjungė operacinės sistemos savininko funkcijas, Dirkas gūžtelėjo pečiais: „Klauskite „Google“. Mes panaudojome atviro kodo programą, kurią kūrė daug kas.“

„Nokia X“ mano akimis

Pirmiausia, aišku, toks išdarkytas „Android“ verčia gūžčioti pečiais, tačiau pernelyg negąsdina – telefonai tikrai nebrangūs, o programėlės juose veiks. Labiau liūdina tai, ką „Nokia“ vadina „puikiu dizainu“. Kad ir kiek žiūriu, man „Nokia X“ primena pigias muilines, kurias į stovyklas vežasi mokinukai.

Mintys apie mokinukus nepaleidžia dairantis po visą „Nokia“ ekspoziciją – ryškių spalvų čia ne tik telefonų korpusai ar ausinės. Kiekvienas siūlomas daiktas švyti ryškiu plastiku, o ir sūpynės, kuriose galima suptis apžiūrint naujus telefonus, neatrodo labai brandžiai.

Gerai, galbūt tai linksma, o ryškios spalvos – tiesiog džiugu. Deja, tai, kaip nuimamieji galiniai dangteliai priglunda prie korpuso bei aplink ekraną, tikrai nekelia minčių apie aukščiausią kokybę. Ne, jokių tarpų čia nėra ir broko nematyti. Plastikas švelnus, šiek tiek minkštas. Tik kažkodėl kuo ilgiau žiūriu, tuo „Nokia X“ man labiau primena žaislą, pagamintą kažkurioje sovietų gamykloje.

Vėlgi, priminus sau, kokia jo kaina, tenka pripažinti, kad vis dėlto tai labai įdomus gaminys. O toks žaislinis vaizdas tik dar labiau tiks jaunesniems paaugliams, kurie ir būtų pagrindiniai „Nokia X“ savininkai išsivysčiusiose šalyse.

Ekrano raiška taip pat mažoka – nuotraukos atrodo gal ir pakenčiamai, tačiau smulkų tekstą ilgai skaityti bus sunku. Ar ne per daug kompromisų? Tikrai ne, jei nėra daugiau pinigų. Bet svajonių telefonu jis kol kas netaps. Šiai „Nokia“ trūksta „Nokia“ gracijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.