Internete jau vyksta karas tarp Rusijos ir Ukrainos

Kol pasaulis spėlioja, ar pavyks išvengti karo tarp Rusijos ir Ukrainos, šias šalis palaikantys programišiai jau kurį laiką kovoja virtualioje erdvėje, puldinėdami įvairias interneto svetaines, jas išjungdami, nutekindami duomenis, kenkdami interneto tinklams, finansinėms, karinėms ir kitoms institucijoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 5, 2014, 10:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:35 PM

Programišių grupuotės „Anonymous“ nariais prisistatantys asmenys socialiniuose tinkluose paskelbė operacijas „OpUkraine“ ir „OpRussia“, prie kurių prisijungti gali visi programišiai. Jie siekia pakenkti įvairiems Rusijos ir Ukrainos oficialiems tinklalapiams – sutrikdyti jų veiklą, įsilaužti į juos, pavogti informacijos ir t.t.

Įsilaužėliams pavyko laikinai sutrikdyti Rusijos prezidento, premjero, vyriausybės, Komunistų partijos, įvairių ministerijų ir tarnybų, net saugumiečių tinklalapių veiklą. Taip pat jie skelbia nugvelbę svetainės Crownservice.ru (viešojo sektoriaus darbo vietų skelbimų portalas) vidinę duomenų bazę.

„Anonymous“ programišiai prisijungia prie rusiškų prekių boikoto akcijos bei ragina Rusijos prezidentą V.Putiną atsitraukti.

Rusija stengiasi neatsilikti, tiesa, ją palaikantys programišiai santūresni ir apie savo darbus taip garsiai neskelbia. Visgi viešumo išvengti pavyksta ne visata. Praėjusios savaitės pabaigoje pranešta apie kibernetinius įsilaužimus Krymo pusiasalyje, dėl kurių vietinės telekomunikacijų kompanijos susidūrė su problemomis. Sutriko tiek telefono, tiek interneto paslaugos.

Be to, nurodoma, kad Rusijos komunikacijos priežiūros agentūra „Roskomnadzor“ šalyje blokuoja prieigą prie interneto svetainių, susijusių su Ukrainos protestais.

Konfliktu domisi ir kitų šalių programišių grupuotės. Internete pasirodė pranešimų, kad prie atakų prieš Rusijos tinklalapius prisijungė Turkijos, Tuniso, Albanijos, Palestinos ir kitų šalių programišiai.

Karpo kabelius?

Kelias užsienio žiniasklaidos priemones pasiekė neoficiali informacija, esą Ukrainos rėmėjai, siekdami pakenkti Rusijai, karpo šviesolaidžio kabelius, kurie užtikrina tarptautinį interneto ryšį šiai šaliai. Sklandė gandai, esą toks kabelis turėtų būti nukirptas ir Baltijos šalyse.

Vis dar nėra patvirtinta, ar ši informacija teisinga, tačiau bent Lietuvos interneto tiekėjai nesklandumų kol kas neužfiksavo.

Didžiausią interneto tinklą Lietuvoje valdanti kompanija „Teo LT“ yra įrengusi dubliuotus tarptautinio ryšio kanalus su visomis kaimyninėmis šalimis: Lenkija, Latvija, Kaliningrado sritimi, Baltarusija. Jūriniu kabeliu bendrovės tinklai yra sujungti su interneto ryšio teikėjais Švedijoje. „Teo LT“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis teigia, kad pastarosiomis dienomis tinkle didesnių veikimo sutrikimų nebuvo užfiksuota.

„Mūsų tinkle veikia aktyvi gedimų stebėjimo sistema ir fiziniai magistralinių kabelių pažeidimai ar reikšmingų tinklo mazgų veikimo sutrikimai yra nedelsiant pastebimi, į juos skubiai reaguojama“, – sakė jis.

A.Bubnelis pastebėjo, kad pavienių interneto kabelių karpymas vartotojams didelės įtakos neturės, nes interneto duomenų srautams geografija nėra itin svarbi: „Esminiai interneto principai rėmėsi būtent tuo, kad sutrikus vienam iš mazgų ar duomenų maršrutų, informacija automatiškai keliauja kitu keliu. Pavyzdžiui, jei per Lietuvą iš vienos šalies į kitą keliauja duomenų srautas, jis patenka į „Teo LT“ tinklą pasienyje, o kitą pasienį potencialiai gali keliauti daugeliu kelių. Jei kurioje nors grandyje ir įvyktų sutrikimas, duomenys pasirinktų kitą kelią.“

Kaip ir kitų šalių, Rusijos interneto paslaugų teikėjai turi daug tarptautinių susijungimų. Taigi pašalinus vieną ar kelis iš jų, į užsienį keliaujantis interneto srautas tiesiog pasirinks kitą greičiausią kelią.

Be to, incidentų kitose šalyse praktika rodo, kad norint pakenkti informacinėms sistemoms, dažniau atakuojami jose esantys duomenų centrai ar tinklo infrastruktūra, o ne kaimyninėse šalyse esantys mazgai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.