Ar tavo naujas „iPhone“ tikrai yra naujas?

Apie tai, kad Lietuvos auksarankiai iš trijų metalo laužo gabalų sugeba sukurti naują automobilį, girdėjome visi. Tai, kad Lietuvoje parduodamų naudotų, tačiau labai patikimų „Miele“ skalbimo mašinų ar „Bosh“ šaldytuvų viduje sudėtos pigiausios kiniškos detalės, taip pat numanome. Tačiau ligi šiol naiviai galvojame, kad net kioskelyje pigiau nupirktas naujas „Apple“ telefonas yra naujas. Klystame. Tiesa, telefonus frankenšteinus masiškai kuria ne Lietuvoje, o Kinijoje, ir pažinti juos galima…

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-03-06 09:42, atnaujinta 2018-02-15 16:21

Kur iškeliauja seni, sudužę, sugedę prabangūs išmanieji telefonai? Jų gyvenimo kelionė lyg ir turėtų baigtis atliekų perdirbimo gamyklose, tačiau juk ir sudaužyti automobiliai turėtų atsidurti metalo lauže.

Realybė yra ta, kad daugelis kompanijų net sugedusios technikos perdirbimo gamyklas steigia Kinijoje – ten iš senų detalių išrenkami brangieji metalai, rūšiuojami perdirbti ir sunaikinti skirti elementai, o išgautos žaliavos grįžta į gamybą.

Tačiau leidinio „Dailymail“ žurnalistai aptiko Pietryčių Kinijoje įsikūrusias kelias gamyklas, kurios Vakarų šalyse supirktas prabangių telefonų lūženas vėl paverčia naujutėliais telefonais, gražiai supakuoja ir siūlo pirkėjams.

Viename tokių gamykla paverstų sandėlių dirbantis informatorius sako, kad paprastas pirkėjas niekaip neatskirs perrinkto iš dalių „frankenšteino" nuo visiškai naujo telefono: „Vienintelis būdas suprasti, kad telefonas ne naujas – jį išardyti ir pažiūrėti į vidų. Tačiau kiek žmonių, nusipirkusių „iPhone“, jį ardo? O surinkimo gamykloje visos detalės sudedamos tiksliai, korpusai ir stiklai nupoliruojami, tad iš išorės – jokių skirtumų.“

Supirkti telefonų „lavonai" vežami į Kiniją nelegaliai, lyg kokie narkotikai, nes oficialiai tokias šiukšles įvežti draudžiama. O didžiausiu perrinkėjų verslo centru virto Šenženo miestas, Pietryčių Kinijos Guangdongo provincijoje.

Daugeliu atvejų pakanka pakeisti sugedusį liečiamąjį ekraną kitu ir supakuoti telefoną į dėžutę. Kadangi dalys Kinijoje kainuoja gerokai pigiau negu surinkti įrenginiai, uždarbis gana didelis.

„Jie jau moka suvesti originalius „iPhone“ kodus bei žymėjimus, tad nuo naujo atskirti labai sunku“, – pasakojo liudytojas.

Tiesa, išardžius dažnai galima aptikti, kad viduje detalės pažymėtos tiesiog ranka žymekliu rašytais skaičiais – gamyklėlės montuotojams juk reikia žinoti, kuri vieno telefono detalė kuriam telefonui tiks.

Galima teigti, kad didelės bėdos tokio telefono pirkėjas nepajus – nebent į jį įdėta baterija bus jau gerokai panaudota ar neoriginali, dalys sujungtos ne taip kokybiškai, todėl jo įrenginys veiks trumpiau ar pradės klibėti.

Kaip apsisaugoti?

Jei perdirbėjai buvo labai atidūs, atskirti „frankenšteiną“ nuo originalo bus sudėtinga, tačiau kai ką padaryti galima. Beje, tokiu pat būdu galite patikrinti ir tai, ar telefonas nėra vogtas.

1. Pirmiausia būtina patikrinti, ar telefono „iOS“ rodomas IMEI kodas sutampa su nurodytu ant dėžutės. „iPhone 5“ ir naujesni modeliai turi tą patį IMEI, išgraviruotą ant nugarėlės, o senesnių modelių IMEI aptiksite ant ištraukiamo SIM rėmelio.

Tą patį IMEI galite pamatyti telefone surinkę *#06# (šis metodas kartais neveikia). „iPhone“ IMEI galima patikrinti ir skyriuje NUSTATYMAI pasirinkus skyrelį APIE. Dar vienas būdas – prijungus prie kompiuterio ir paleidus „iTunes“. Pamatysite prijungtą įrenginį, jo IMEI ir serijos numerius.

2. Jei visi IMEI ir serijos numeriai sutampa, dar nereiškia, kad viskas gerai. Patikrinti, ar IMEI atitinka tą telefoną, kurį įsivaizduojate turintys, galima keliose interneto svetainėse.

Svetainėje „imei.info“ suvedę savo IMEI adresą pamatysite ir jūsų įrenginio „Apple“ garantijos laikotarpį, ar jis oficialiai atsietas nuo paslaugų tiekėjų, pamatysite ir serijos numerį, atnaujinimus, ar telefonas nėra blokuotas kaip vogtas.

Informaciją apie telefoną sužinoti galite ir suvedę IMEI adresą svetainėse „Swappa“. 

3. Jei įsigijote naują „iPhone“ ir jums nebereikia jo aktyvinti patiems, vadinasi, kažkas tikrai ne taip. Tik įjungtą naują telefoną prieš naudodami turite aktyvuoti ir registruoti savo vardu, o jei to daryti nebereikia – jis tikrai yra naudotas, o tai, ką darysite jūs, galės matyti ir tas, kas pirmasis jį užregistravo.

Aišku, šios priemonės nėra universalios, pramoniniu lygiu veikiantys sukčiai ras sprendimų, kaip jas apeiti, tad saugiausias būdas būtų pirkti telefonus tik iš oficialių pardavėjų.

O jei jau renkatės neoficialius, tai geriau pasitikėti tais, kurie nė neslepia, kad šį telefoną gavo neveikiantį, patys pataisė, atnaujino ir garantuoja, kad viską padarė sąžiningai. Lietuvoje yra nemažai auksarankių, kurie tuo užsiima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.