Nustatyta, kas yra paslaptingasis bitkoinų kūrėjas S.Nakamoto

Virtualią bitkoino valiutą sukūręs paslaptingasis asmuo, prisistatantis kaip Satoshi Nakamoto, yra 64 metų vyras, gyvenantis Los Andžele ir auginantis šešis vaikus. Tai skelbia išaiškinęs žurnalas „Newsweek“.

Bitkoinų galima nusipirkti arba „iškasti“ – priskirti kompiuterio išteklius atlikti sudėtingus skaičiavimus, kurie reikalingi sėkmingam valiutos darbui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Bitkoinų galima nusipirkti arba „iškasti“ – priskirti kompiuterio išteklius atlikti sudėtingus skaičiavimus, kurie reikalingi sėkmingam valiutos darbui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2014, 6:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:51 PM

Seniausias žinomas dokumentas, susijęs su bitkoinais, yra mokslinis darbas, pasirašytas Satoshi Nakamoto slapyvardžiu. Bent jau buvo manoma, kad tai – slapyvardis.

Šis dokumentas 2008 metais buvo patyliukais paviešintas vienoje kriptografijos mėgėjų susirašinėjimo el. paštu grupėje. Autorius pasiūlė planą elektroninei mokėjimų sistemai, paremtai kriptografija.

Virtualia valiuta kurį laiką domėjosi tik pavieniai žmonės, tačiau pastaraisiais metais susidomėjimas ja, o ir skaitmeninių pinigų vertė, smarkiai padidėjo.

Tačiau iki šiol bitkoino kūrėjo asmenybę gaubė paslaptis. Buvo manoma, kad Satoshi Nakamoto yra pseudonimas, o pats bitokino autorius vengė viešumos. Visi „įtariamieji“ neigė sukūręs virtualią valiutą.

„Newsweek“ skelbia, kad atlikę nuodugnų tyrimą išaiškino, jog bitkoiną sukūrė 64 metų amerikietis, kilęs iš Japonijos ir gyvenantis netoli Los Andželo. Vyras prisipažino, kad virtualią kriptografinę valiutą sukūrė jis.

Jo tikrasis vardas yra Satoshi Nakamoto, tačiau būdamas 23 metų, kai baigė Kalifornijos politechnikos universitetą, pasikeitė jį ir tapo Dorianu Prentice'u Satoshiu Nakamoto. Nuo tada jis visuomet viešai prisistatydavo Dorianu S.Nakamoto.

Budistų kunigo sūnus, kurį kiti šeimos nariai apibūdina kaip paslaptingą asmenybę, anksčiau atliko slaptus projektus JAV armijoje. Jis buvo vienas iš „Hughes Aircraft“ orlaivio inžinierių.

Nors vyras ilgai vengė žiniasklaidos dėmesio, „Newsweek“ žurnalisto atkaklumas nugalėjo. Jis sutiko pasikalbėti, o pokalbio metu prisipažino sukūręs virtualią valiutą. „Aš nebesusijęs su tuo ir negaliu apie tai kalbėti. Viskas buvo perduota kitiems žmonėms. Dabar jie viskam vadovauja. Aš daugiau neturiu jokių ryšių“, – sakė S.Nakamoto.

Bitkoinų galima nusipirkti arba „iškasti“ – priskirti kompiuterio išteklius atlikti sudėtingus skaičiavimus, kurie reikalingi sėkmingam valiutos darbui. Pirmieji bitkoinų „kasėjai“ galėjo nesunkiai gauti daugybę virtualios valiutos vienetų, tačiau dabar, bitkoinams išpopuliarėjus, „kasimo“ procesas tapo ilgas ir gerokai sudėtingesnis. Iš esmės, šiuo metu priskyrus asmeninį kompiuterį „kasti“ bitkoinų, už elektrą teks sumokėti daugiau nei jis sugebės „uždirbti“.

Kadangi S.Nakamoto sugalvojo bitkoinus ir galėjo anksti pradėti veiklą su virtualia valiuta, manoma, kad jis turėtų būti itin turtingas. Svarstoma, kad jis galėtų turėti per milijoną bitkoinų. Šiuo metu vienas bitkoinas vertas apie 650 dolerių. Pats bitkoinų išradėjas, žinoma, to nepatvirtina.

Visą straipsnį (anglų k.) bitcoin-satoshi-nakamoto.html"="">bitcoin-satoshi-nakamoto.html"" target="_blank">galite paskaityti čia. Kaip atrodo S.Nakamoto, pamatysite paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.