Kalinių skambučiams – neribota laisvė

Marijampolės pataisos namuose bene geidžiamiausią daiktą – telefoną – turintys nuteistieji džiūgauja: išjungta uždaroje zonoje esanti mobilųjį ryšį blokuojanti įranga.

Marijampolės pataisos namuose išjungta prastai veikusi ryšio slopinimo įranga.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolės pataisos namuose išjungta prastai veikusi ryšio slopinimo įranga.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 7, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:42 PM

Prieš kelerius metus sumontuota ryšio slopinimo sistema Marijampolės pataisos namų darbuotojams kėlė daugiau rūpesčių nei davė naudos, rašo „Lietuvos rytas“.

Kalinimo įstaiga Marijampolėje įsikūrusi prie pat gyvenamųjų namų, įstaigų ir įmonių.

Kai blokuojanti įranga buvo įjungta, kilo aplinkinių gyventojų ir darbuotojų pasipiktinimas, nes jie liko be mobiliojo ryšio.

Sumažinus įrangos galingumą, ryšys anapus spygliuotos tvoros nebebuvo blokuojamas.

Bandė sudeginti įrangą

„Įrangą reguliuoti buvo labai sudėtinga. Bangų sklidimui įtakos turi orų sąlygos, pastatų išsidėstymas, iš kokių medžiagų jie pastatyti. Visi mobiliojo ryšio bokštai yra prie pataisos namų“, – dėstė problemas pataisos namų pareigūnai.

Slopinimo sistema buvo sumontuota prie pastato, kuriame gyvena nuteistieji, atliekantys bausmę už telefonines aferas ar nutverti su draudžiamais mobiliaisiais aparatais.

Blokavimo įrangos atsiradimas gerokai suerzino kalinius.

Kartą nuteistieji bandė sudeginti dėžę, kurioje saugoma įranga. Tačiau ji yra pernelyg aukštai, todėl jos nepavyko sunaikinti.

Blokavimo sistema paseno

„Mūsų pataisos namų teritorijoje yra dvi blokavimo sistemos, kainavusios po 10 tūkst. litų. Pagal parametrus jos nebuvo pritaikytos 3G ir 4G ryšiui. Nuteistieji greitai modernizavosi – per tvorą pradėjo skrieti išmanieji telefonai.

Todėl pažangesnių reikalavimų nebeatitinkančią ryšio blokavimo įrangą nusprendėme išjungti.

Tačiau mes jos neatsisakome. Jei pavyks sutvarkyti, statysime ją teritorijos viduryje, o ne kaip dabar – pakraštyje“, – sakė Marijampolės pataisos namų direktorius Tadas Klusevičius.

Siūlo bausti griežčiau

Per kalėjimo tvorą paketai su mobiliaisiais telefonais skrieja kasdien po kelis kartus.

Jei jie nukrinta į gyvenamąją zoną, pareigūnai būna bejėgiai – draudžiamus daiktus kaliniai paslepia akimirksniu.

„Neduok Dieve, jei prie permesto paketo su telefonais ar kvaišalais vienu metu atsiranda ir nuteistasis, ir pareigūnas. Kalinys dėl geidžiamo grobio būna pasirengęs nuožmiausiam smurtui“, – prisipažino vienas pataisos namų darbuotojas.

Jei nuteistasis įkliūva su telefonu rankoje, jam gresia tik administracinė nuobauda, kuri pernelyg nekelia baimės.

Pataisos namų direktorius T.Klusevičius teigė, kad kai kurių šalių kalinimo įstaigose už tokį pažeidimą yra taikoma baudžiamoji atsakomybė: „Jei prie esamos bausmės nuteistajam prisidėtų dar keli mėnesiai, gal tai turėtų įtakos?“

Kameros ribotų laisvę

Telefonus kaliniai slepia balduose, vamzdžiuose, duryse, po grindimis.

„Nuteistieji nuolat piktinasi blogomis gyvenimo sąlygomis. Vienose gyvenamosiose patalpose ant betoninių grindų sudėjome laminuotas.

Po kurio laiko paaiškėjo, kad nuteistieji po jomis pasidarė telefonų slėptuvę, laminatą išpjaustė gabalais“, – piktinosi pareigūnai.

T.Klusevičius įsitikinęs: „Telefonų problemą išspręstų kamerų sistema. Dabar nuteistieji gyvena po keliolika vienoje patalpoje ir turi pakankamą judėjimo laisvę.“

Skambučiams negaili pinigų

Kol įvairių rangų pareigūnai suka galvą, kaip nutildyti mobilųjį ryšį anapus kalėjimo tvoros, telefonus turintys nuteistieji mėgaujasi savotiška laisve.

Ją riboja nebent ištuštėjusi sąskaita.

Jie be vargo pasikalba su artimaisiais, laisve kvėpuojančiais buvusiais nuteistaisiais ir žurnalistais ar, apsimetę įvairiais pareigūnais, sumaniai iš patiklių žmonių išvilioja tūkstantines sumas.

Išmaniaisiais telefonais apsiginklavę kaliniai žiniasklaidai atsiunčia nuotraukų, kuriose užfiksuoti jų gyvenimo vaizdai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.