„Microsoft“ marina „Windows XP“ drastiškomis vilionėmis

Beveik trečdalyje prie interneto prijungtų kompiuterių tebenaudojama operacinė sistema „Windows XP“ skaičiuoja paskutines dienas – balandžio 8 dieną „Microsoft“ nutrauks jos palaikymą. Pokyčių vengiantiems klientams korporacija pateikė naują (ir, ko gero, paskutinį) pasiūlymą: 100 dolerių nuolaidą naujam kompiuteriui ar planšetei ir dar kelis privalumus.

„Microsoft“ jau kelerius metus kartoja nutrauksianti šios operacinės sistemos palaikymą, bet naudotojai neskuba jos atsisakyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Microsoft“ jau kelerius metus kartoja nutrauksianti šios operacinės sistemos palaikymą, bet naudotojai neskuba jos atsisakyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:53 AM

Šiai operacinei sistemai – jau 12 metų. Sparčiai tobulėjančiame technologijų sektoriuje „Windows XP“ galima laikyti dinozauru... kuris atsisako mirti. Todėl „Microsoft“ nusprendė imtis drastiškų priemonių.

Anksčiau šį mėnesį korporacija pasiūlė „Windows XP“ naudotojams 50 dolerių vertės dovanų kuponą, kuris galios perkant naują kompiuterį „Microsoft“ internetinėje parduotuvėje. Dabar korporacija nusprendė desertą pagardinti ir siūlo 100 dolerių nuolaidą „Surface Pro 2“ planšetėms bei daliai asmeninių kompiuterių. Pirkėjams korporacija prideda 90 dienų nemokamos techninės pagalbos paketą ir nemokamą duomenų perkėlimą į naują įrenginį. Šis pasiūlymas galios iki birželio 15 dienos.

Ar to užteks, kad vartotojai paliktų seną gerą „Windows XP? Sunku pasakyti – „Microsoft“ jau kelerius metus kartoja nutrauksianti šios operacinės sistemos palaikymą, bet naudotojai neskuba jos atsisakyti. Blogiausia tai, kad ją tebenaudoja ne tik namų, bet ir kai kurie verslo klientai. Ši sistema ypač populiari ir mokyklose bei kitose švietimo įstaigose, kurios dažnai perka dėvėtą kompiuterinę įrangą. 

Nutraukus palaikymą nebebus išleidžiami jokie sistemos atnaujinimai, nebebus lopomos ir saugumo skylės. Taigi vos programišiai atras naują landą, jos užmūryti nepavyks – nepadės ir modernūs antivirusai ar kitos apsaugos sistemos.

Anksčiau „Microsoft“ paskelbė dviprasmiškai įvertintą žinią, kad dar metus teiks saugumo atnaujinimus esamiems „Windows XP“ vartotojams. Vėliau korporacija suskubo aiškinti, kad tai nėra operacinės sistemos palaikymo pratęsimas – bus teikiami tik „Microsoft Security Essentials“ atnaujinimai. Tai yra „Microsoft“ antivirusinė programa, padedanti apsisaugoti nuo virusų, šnipinėjimo ir panašios kenkėjiškos įrangos. Tiesa, saugumo ekspertų vertinimuose ji gerokai nusileidžia konkurentų pasiūlymams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.