Kaip „Windows XP“ darbalaukio nuotrauka atrodytų šiandien?

Kažkur matytas vaizdelis, ar ne? Tai – žinomiausios nuotraukos pasaulyje kadras, tik užfiksuotas gerokai vėliau nei originalas. Ši kalva išgarsėjo po to, kai prieš 13 metų jos nuotrauka papuošė operacinės sistemos „Windows XP“ darbalaukį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2014, 12:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:53 PM

Garsiąją nuotrauką 1996 metais Kalifornijoje užfiksavo fotografas Charlesas O'Rearas (dabar jam – 73-eji). Važiuodamas pas savo merginą (šiuo metu – žmoną) jis šalia kelio pamatė įsimintiną vaizdą, todėl nusprendė sustoti ir jį įamžinti. Šis kadras, pavadintas „Bliss“ (liet. palaima), 2001-aisiais tapo „Windows XP“ pagrindine darbalaukio nuotrauka.

„Yra toks laikas viduržiemį, sausio mėnesį, kai smarkiai lyja. Žolė tampa akinančiai žalia. Audros vis dar siaučia su lietumi ir debesimis. Aš važiavau šiuo gražiu, vingiuotu keliu, kad susitikčiau su Daphne, Dieve, audra buvo ką tik praūžusi, danguje plaukė keli balti debesys. Pagalvojau, kad reikėtų trumpam sustoti ir užfiksuoti kelis kadrus“, – prisiminė C.O'Rearas.

Ši kalva tebėra savo vietoje, tačiau dabar ji atrodo visiškai kitaip, nes žemių savininkas čia įrengė vynuogyną. Straipsnio iliustracijoje matote, kaip vietovė atrodė, kai pro ją 2011-aisiais pravažiavo „Google Maps Street View“ automobilis.

Gailisi dėl atlygio

C.O'Rearas teigia nė neįsivaizdavęs, kad jo nuotrauka taip išgarsės. Ir nors fotografas neatskleidžia, kiek už šį kadrą jam buvo sumokėta, vyras užsimena, kad galėjo išpešti daugiau naudos.

„Jei būčiau žinojęs, kokia populiari ji taps ir kiek daug kompiuterių ji bus naudojama, būčiau išsiderėjęs geresnį sandorį, pavyzdžiui, pasakęs: „Tiesiog duokite man dalį cento už kiekvieną kartą, kai ji bus pamatyta.“ Tai būtų kur kas geresnis susitarimas, – teigė C.O'Rearas. – Tai buvo paprasčiausias susitarimas: „Mes tau sumokame štai tiek pinigų, labai ačiū, uždėkime jį ant kompiuterio darbalaukio ir tęsiame darbus.“

Manoma, kad jo nuotrauką pamatė ne mažiau nei milijardas žmonių visame pasaulyje. Jei visi jie būtų įsigiję „Windows XP“ legaliai (nors taip, žinoma, nenutiko), o „Microsoft“ fotografui būtų mokėjusi po centą už kopiją, jis būtų užsidirbęs 10 mln. dolerių.

Daug žmonių svarsto, kad nuotrauka buvo redaguota „Photoshop“ ar panašia programa, tačiau C.O'Rearas tikina, kad kadrą atidavė tokį, kokį užfiksavo. Tiesa, nedidelius pakeitimus atliko pati „Microsoft“ – nukirpo kairį nuotraukos kraštą ir pašviesino pakalnę, kad ji atrodytų ryškesnė.

Vietovę, kurioje buvo užfiksuotas istorinis kadras, galite apžiūrėti „Google Maps“ žemėlapyje įvedę koordinates 38°14'49.89"N 122°24'41.08"W arba paspaudę čia.

Primename, kad balandžio 8 dieną „Microsoft“ nutrauks operacinės sistemos „Windows XP“ palaikymą, todėl vartotojai raginami įsidiegti naujesnę operacinę sistemą.

Atsisveikinimui su „Windows XP“ skirtą fotoalbumą rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.