4 doleriai už nieką. „Android“ programėlė sukčiams krauna turtus

Apie virusų pavojus išmaniesiems telefonams girdime kiekvieną dieną. Apie tai, kad labiausiai jie puola „Android“ telefonus, irgi žinome. Nenuostabu, kad ieškome kuo patikimesnių antivirusinių programėlių. O kas gali būti patikimiau, negu gerai vertinama, populiari ir nepigi programa oficialioje „Play Store“ parduotuvėje? Na, jei čia įsigijote populiariausią naują mokamą programėlę „Virus Shield“, kurią per savaitę parsisiuntė daugiau negu 10 tūkst. vartotojų, patikimiau būtų neturėti jokios apsaugos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:48 PM

Na, gal ir ne patikimiau, tačiau 3,99 dolerius būtumėte sutaupę. Aišku, tokiu atveju neturėtumėte savo darbalaukyje gražaus raudono skydelio su raide S vidury.

Iš pirmo žvilgsnio programėlė išties atrodo puiki – įvertinta 4,7 žvaigždutės, ją nusipirko daugiau negu 10 tūkst. žmonių, 2,6 tūkst. rekomendacijų „Google +“, beveik 2 tūkst. teigiamų atsiliepimų. Negi tiek žmonių gali klysti?

Pasirodo – gali. Ypač kai vertina ne programą, su kuria turi dirbti patys, o kuri turi dirbti pati. Įdiegęs „Virus Shield“ vartotojas tik paleidžia programą, paspaudžia vidury pasirodžiusį skydelį, kuriame rodomas simbolis X pakeičiamas į varnelę ir jaučiasi apsaugotas. Nieko daugiau daryti nereikia.

Programėlės kūrėjai nurodo, kad programėlė: apsaugo nuo kenksmingų programų įdiegimo, realiu laiku tikrina programas, nustatymus, failus ir kitą turinį, saugo asmeninę informaciją. Be to, faktiškai neturi įtakos baterijos veikimo laikui ir visiškai nerodo jokių reklamų.

Beje, pastaruosius du pažadus programėlė tikrai vykdo. Vienintelė problema – tai visiška apgaulė. Tiesiog ši programėlė visiškai neveikia – vienintelė jos funkcija ir yra tai, kad vietoj simbolio X atsiranda varnelė.

Tai išsiaiškino vyrukai iš portalo „Android Police“. Jie susidomėjo taip sparčiai populiarėjančia gana brangia programa (šiuo metu ji yra trečia tarp visų laikų populiariausių mokamų programėlių „Play Store“ parduotuvėje). Taigi, parsisiuntę jie atidarė programos failą, peržiūrėjo programos veikimo kodus ir pateikė atsakymą – absoliučiai jokios veiklos ši programėlė nevykdo.

„Nevyniokime žodžių į vatą – tai paprasčiausia apgaulė ir nieko daugiau. Kūrėjas „Deviant Solutions“ potencialiai uždirbo nemažai pinigų pardavinėdamas visišką melą. Suprantame, kad daugelis pirminių vertinimų irgi apgaulingi, tačiau šiuo metu ji populiarumo viršūnėje, tad ne vienas žmogus įsigijo programėlę tikėdamasis, kad ji jį apsaugos“, – rašo portalas androidpolice.com.

Pamėginę paieškoti duomenų apie programos kūrėją ir sekti nurodyto elektroninio pašto (Jesse_Carter@live.com) naudojimo istoriją išsiaiškinome, kad tik prieš kurį laiką už mėginimus sukčiauti buvo likviduota šio pašto savininko paskyra portale Sythe.com.

Deja, tokia yra atviros „Play Store“ parduotuvės politikos realybė. Čia skelbiamos programėlės tikrinamos labai atsainiai ir pašalinamos tik sulaukus nemažo vartotojų skundų skaičiaus. „Google“ pažadėjo rimčiau užsiimti saugumu iri netinkamo turinio filtravimu, tačiau, atrodo, kol kas parduotuvės pirkėjų saugumas yra jų pačių reikalas.

O kaip neapsigauti? Deja, patikimo recepto nėra. Nors, jei siųsitės oficialias žinomų gamintojų programėles, galėsite jaustis saugiau. Be to, išties veikiančios grėsmių šalinimo programėlės dažniausiai prenumeruojamos abonentiniu mokesčiu, vartotojas turi mokėti už licencijos periodą, o ne tikėtis amžinos apsaugos.

P.S. Teksto viešinimo metu programėlė „Virus Shield“ iš „Play Store“ jau buvo pašalinta, tačiau daugybė kitų „Android“ programėlių parduotuvių vis dar siūlo atsisiųsti atnaujintą „Virus Shield“ versiją v2.2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.