Mokestis už laikmenas piratavimo neišteisino

Ketvirtadienį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nusprendė, kad vadinamasis tuščios laikmenos mokestis nesuteikia teisės daryti kopijų iš nelegalių šaltinių. Kopijavimo asmeniniam naudojimui išimtis taikoma tik kūrinių ar autorių teisių ir gretutinių teisių saugomų objektų atgaminimui iš teisėtų šaltinių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:16 PM

„Daugelio žmonių manymu, sumokėjus tuščios laikmenos mokestį jie visiškai legaliai savo kompiuteryje ar kitoje laikmenoje gali laikyti nelegalius filmus, muzikos kūrinius ir kita. Deja, tokiu atveju yra pažeidžiamos autorių ir gretutinės teisės“, – situaciją komentavo „AAA Law“ advokatas ir partneris Andrius Iškauskas.

Lietuvoje kiekvienas asmuo savo asmeniniam naudojimui gali pasidaryti tik legaliai įsigyto muzikos įrašo, filmo ar kito kūrinio kopiją. Už tai renkamas tuščios laikmenos mokestis, kuris mokamas nuo asmeniniam atgaminimui naudojamų įrenginių ir tuščių laikmenų, į kurias kopijuojama muzika, filmai ir kiti kūriniai, pirmojo pardavimo kainos. Šis mokestis nugula autorių teises ginančių organizacijų sąskaitose, kurios jį paskirsto autoriams savo nuožiūra.

Tuščiomis skaitmeninėmis laikmenomis bei įrenginiais su turinio įrašymo funkcija laikomos USB atmintinės, atminties kortelės, nešiojami diskai, MP3 grotuvai, asmeniniai kompiuteriai ir kitos dažniausiai kopijavimui naudojamas laikmenos ar įrenginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.