Išmanusis apšvietimas debiutuoja Bažnytinio paveldo muziejuje

Vilniaus universiteto Šviesos tyrimų grupė Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) įrengė patentuotą išmaniąją apšvietimo technologiją, kurią visuomenei pristatys balandžio 24 d. 16 val. Specialus, planšetiniu kompiuteriu valdomas, apšvietimas ne tik geriau atskleidžia eksponatų spalvas, sukuria apšvietimo sąlygas, kuriomis vienas ar kitas meno dirbinys buvo sukurtas, bet ir saugo juos nuo žalingo šviesos poveikio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2014, 7:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:33 PM

Išmanusis šviestuvas apšvietimo spalvą kuria panašiai, kaip lauke kabinamas ekranas – kiekvieną šviestuvą sudaro keturių spalvų – raudonos, geltonos, žalios ir mėlynos – šviesos diodai, kuriuos valdo mikroprocesorius. Pasitelkus unikalų programinį algoritmą toks šviestuvas gali sukurti kiekvienam pritaikytą apšvietimo spalvos kokybę. Be to – visiškai neskleidžia meno dirbiniams žalingų ultravioletinių ir infraraudonų spindulių.

Technologija leidžia keisti spalvinę temperatūrą, tokiu būdu imituojant iš žvakės liepsnos ir melsvo žvaigždžių spindesio apšvietimą. Tai įgalina parinkti apšvietimo kokybę pagal paros laiką arba imituoti sąlygas, kuriomis buvo sukurtas eksponatas.

Be to, galima valdyti spalvų gamą, perteikti padidinto, natūralaus arba sumažinto sodrumo spalvas. Taip iš dalies kompensuoti eksponato išblukimą, atsirandantį dėl senėjimo.

Šios apšvietimo valdymo galimybės įgyvendintos naudojant planšetinį kompiuterį, bevieliu ryšiu susietą su šviestuvu. Paprasta grafinė sąsaja leis parodos lankytojams ar ekspertams patiems keisti apšvietimo parametrus ir paspaudus mygtuką pamatyti išblukusias liturginių audinių spalvas ar skirtingus aukso atspalvius. Šie duomenys bus kaupiami kompiuterio atmintyje ir naudojami siekiant toliau tobulinti išmaniąją apšvietimo technologiją.

Technologiją sukūrė profesoriaus Artūro Žukausko vadovaujama Vilniaus universiteto Šviesos tyrimų grupė. Paroda muziejuje veiks iki birželio 7 d., tad nesiskųskite, kad nepamatėte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.