Lietuvoje įsikūrė „pasmerktas sėkmei“ duomenų viešbutis

Kai kalbame apie gerą viešbutį, įsivaizduojame prabangius kambarius, gerą klimato palaikymo sistemą, mandagų ir greitą aptarnavimą, patogią vietą, saugumą. Keista, tačiau labai panašūs reikalavimai keliami ir „viešbučiams“, kuriuose kompanijos apgyvendina savo duomenis, serverius bei kietuosius diskus. Tik jie vadinami duomenų centrais. Vilniuje atidarytas „Data Inn“ ir yra pirmasis Rytų Europoje tokio efektyvumo „Tier III“ sertifikuotas „viešbutis“, kurio „kambariai“ jau laukia klientų įrangos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 8, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:46 AM

O kas gi garantuoja komfortą klientų serveriams? Pirmiausia geras aušinimas, garantuotas nenutrūkstamas elektros tiekimas, puikus interneto laidumas, saugumas ir, aišku, kaina. Vienos didžiausių duomenų perdavimo bei duomenų centrų operatorių Baltijos šalyse bendrovės Duomenų logistikos centro pastatytą „Data Inn“ iš kitų labiausiai išskiria itin efektyvi ir stulbinamai taupi klimato palaikymo sistema.

„Uptime Institute“ sertifikuoto „Tier III“ patikimumo lygio duomenų centro energetinio efektyvumo koeficientas PUE tėra 1,3. Tai reiškia, kad duomenų centro veiklai palaikyti papildomai sunaudojama tik iki 30 proc. daugiau energijos, negu sunaudoja pati kliento įranga. Pagal šį parametrą „Data Inn“ patenka tarp 1 proc. efektyviausių duomenų saugyklų, o pasaulio vidurkis yra 1,65 PUE. Taigi jei visos pasaulio saugyklos būtų tokios taupios, per metus sutaupytų 44 mlrd. litų.

„Įgyvendinant projektą buvo įdomių iššūkių. Tai naujas dalykas Lietuvoje – pirmasis sertifikuotas duomenų centras. Bet šiandien mes didžiuojamės tuo, ką pasiekėme. Didžiuojamės ir tuo, kad Lietuva, apie kurią dažnai kalbame kaip apie logistikos ir tranzito valstybę, būdama tarp Rytų ir Vakarų, XXI a. tampa ne tik transporto, bet ir svarbia duomenų tranzito šalimi.

IT čia tokia pat svarbi sritis kaip ir geri keliai. Lietuva turi galimybių stiprinti savo pozicijas, o tam reikia gero duomenų perdavimo, geresnių jungčių su Rytais ir Vakarais ir tokių centrų. Dėl to Duomenų logistikos centras vykdo projektą „Baltic Highway“, kurio tikslas – sujungti Taliną su Frankfurtu duomenų „autostrada“.

Svarbiausia, kad, turėdama gerus duomenų centrus ir gerą perdavimą, Lietuva gali pritraukti kompanijų, kurios nori būti ten, kur šie sprendimai ištobulinti. Keldami savo šalį į dar aukštesnį lygį, turime užtikrinti, kad IT infrastruktūros elementai veiktų Lietuvoje. Todėl dėkoju savo klientams, nes jūs išmokėte mus būti efektyvius ir ambicingus“, – prieš nukirpdamas „Data Inn“ atidarymo juostelę kalbėjo bendrovės Duomenų logistikos centro l.e.p. generalinis direktorius Tomas Vitkus.

Apie tai, kokios technologijos leido „Data Inn“ tapti vienu efektyviausių duomenų centrų regione, kalbėjo kompanijos „Munters Oasis“ duomenų centrų pritaikymo sprendimų vadovas Vokietijai, Austrijai ir Baltijos šalims Antonas Immerzas:

„Čia sumontuota „Munters Oasis Indirect Evaporative Cooling“ aušinimo įranga. Tai pasyvi aušinimo įranga, panaudojanti garuojančio vandens aušinimo efektą. Kai išlipate iš baseino, jums darosi vėsu, nes nuo kūno garuojantis vanduo sunaudoja energiją ir atšaldo aplinką.

Būtent tokiu principu vyksta šio duomenų centro aušinimas. Serverių sušildytas oras patenka į aušinimo agregatą, kur keliauja vamzdeliais. Tuo metu ant tų vamzdelių pilamas vanduo, o iš apačios pučiamas oras tą vandenį garina. Vamzdeliai aušta, oras juose atvėsta iki optimalios 23 laipsnių temperatūros ir grįžta į centro patalpą.

Tokiu būdu aušinamas oras nekontaktuoja su aplinka, lieka visiškai sausas, o aušinimui galima naudoti bet kokios kokybės vandenį – nesvarbu, ar iš čiaupo, ar iš upės. Aktyvias aušinimo sistemas reikia įjungti tik tuomet, kai lauko temperatūra pasidaro per aukšta.

Tačiau stebėdami kitus taip įrengtus centrus matome, kad, pavyzdžiui, Stokholme papildomo aušinimo įjungti tiesiog neprireikė – visus metus pakanka pasyvios netiesioginio garinimo sistemos. Londone, Paryžiuje, Berlyne, Maskvoje aktyvus aušinimas įjungiamas labai retai.

Lietuvos klimatas šiai sistemai labai tinkamas, esant tokiems vėsiems orams kaip dabar išvis pakanka tik sauso aušinimo, net be vandens, tad galime tikėtis itin taupaus eksploatavimo.“

„Tier III“ sertifikatas įrodo, kad įrengta infrastruktūra užtikrina „Data Inn“ duomenų centro veikimą bent 99,982 proc. viso laiko. Tai apie 20,4 val. daugiau, nei gali garantuoti regione paplitę „Tier II“, ir 27,2 val. daugiau, nei „Tier I“ lygio duomenų centrai.

Tuo įsitikinome apžiūrinėdami didžiules elektros skydines, kur numatyti sprendimai visoms galimoms nelaimėms – nutrūkus elektros tiekimui, centrą maitins du galingi generatoriai, įrengta atsarginė akumuliatorių baterija.

Iš išorės primenantis skardinį garažą pastatas gali pasirodyti apgaulingas – jo viduje įrengtas dar vienas pastatas, o tarp jų paliktas temperatūros izoliacijos sluoksnis. Kol kas plotas, kuriame įrengtos laukiančios klientų įrangos spintos, gana nedidelis – 500 kv. metrų. Čia galima įrengti 100 serverių, o jo galia – 1000 kilovatų. Tiek įrengta investavus 10 mln. litų.

Tačiau netrukus perėję įrengtą dalį, patekome į milžinišką dar nebaigtą angarą. Kompanijos darbuotojai paaiškino, kad dabar užbaigtas pirmasis „Data Inn“ etapas. Užbaigus visus tris įsikūrimo etapus, naudingas plotas išaugs iki 3200 kv. metrų, galia – iki 6000 kilovatų ir bus galima sutalpinti 600 serverių stovų. Viso projekto vertė sieks 42 mln. litų.

„Data Inn“ pati neteiks debesų kompiuterijos paslaugų – tiesiog čia savo duomenis ir serverius galės laikyti bet kokią veiklą vykdančios kompanijos. Darbuotojai užtikrino, kad jie tik prižiūrės įrangos saugumą ir užtikrins veikimą, o prie įkurdintų serverių turinio prieiti galės nebent valstybės pareigūnai – tais atvejais, kurie numatyti Lietuvos įstatymuose.

Taigi nors ir išgąsdinome su kažkokiais keistais reikalavimais kadaise į Lietuvą besižvalgiusią „Google“, duomenų centrų mūsų šalyje dygsta vis daugiau ir jie vis geresni. O jei yra kur gerai pasidėti, ateis ir tie, kurie turi ką pasidėti, samdys tuos, kurie turi tai prižiūrėti... Žodžiu, teisus atidarymo renginį vedęs mokslų daktaras ir mokslo populiarintojas Rolandas Maskoliūnas:

„Stebint, kaip dabar vystosi pasaulis, galima teigti, kad šis verslas yra pasmerktas sėkmei! To negalima pasakyti apie kai kuriuos kitus verslus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.