Netikri antivirusai užtvindė mobiliųjų priedų parduotuves

Netikri antivirusai vis dažniau pasirodo mobiliųjų priedų parduotuvėse. Gana neseniai dviejuose oficialių priedų mobiliesiems įrenginiams šaltiniuose „Kaspersky Lab“ aptiko iš karto dvi padirbtas programas, šiurkščiai imituojančias pačios bendrovės produktus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-13 14:24, atnaujinta 2018-02-14 00:15

Pirmoji padirbta programa rasta „Windows Phone Store“, o tai ekspertams pasirodė netikėta. Paprastai apgavikai pirmenybę teikia „Google Play“, mat tarp vartotojų populiari mobilioji platforma „Android“ yra mėgstamas jų taikinys. Šis „antivirusas“ pavadintas „Kaspersky Mobile“. Matyt, apgavikai tikėjosi vartotojų neatidumo – tarp „Kaspersky Lab“ produktų nėra apsaugos sprendimo tokiu pavadinimu. Įdomu, kad padirbtas priedas yra mokamas, dėl to jo kūrėjai gali iš karto užsidirbti, nesukdami galvos, kaip išvilioti pinigus iš vartotojų, pavyzdžiui, žadėdami šalinti tariamai aptiktus virusus.

Antroji padirbta programa, naudojanti „Kaspersky Lab“ prekės ženklą, buvo parduodama „Google Play“ kaip „Kaspersky Anti-Virus 2014“. „Kaspersky Lab“ vėlgi neturi tokio sprendimo mobiliesiems įrenginiams, o parduotuvėje esančios netikro viruso momentinės ekrano kopijos (ang. screenshot) buvo tiesiog nukopijuotos iš oficialaus „Kaspersky Internet Security for Android“ puslapio. Įdomu, kad šiuo atveju, skirtingai nei kalbant apie padirbtą programą „Windows Phone Store“, apgavikai net nesivargino sukurti įrenginio skenavimo grėsmėms aptikti pakaitalo. Visas šio „antiviruso“ funkcionalumas – tik atsitiktinių išsireiškimų rinkinys „oficialaus“ logotipo fone.

„Mokamų netikrų mobiliųjų antivirusų istorija prasidėjo tada, kai „Google Play“ atsirado padirbta programa „Virus Shield“. Ir dabar mes stebime, kaip viena sėkminga apgavystė sukelia daugybę klonų: apgavikai jau siūlo dešimtis netikrų priedų, kopijuojančių originalų apipavidalinimą, bet ne funkcionalumą, – pasakoja Romanas Unučekas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas. – Įmanoma, kad panašių netikrų programų atsiras vis dažniau, juk oficialių mobiliųjų priedų parduotuvių apsaugos mechanizmai, kaip mes matome, kol kas bejėgiai pasipriešinti šioms apgavystėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.