Programišius iš Pasvalio pinigus vogė apsimesdamas draugu

Pasvalyje nuteistas 22 metų programišius, kuris, įsilaužęs į kitų žmonių socialinio tinklo ar pokalbių programos paskyras, iš jų draugų išviliodavo pinigus. Pasvalio rajono gyventojui M.G. skirta 7,4 tūkst. Lt bauda, be to, jis privalės dirbti visuomenės labui po 30 valandų per mėnesį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2014, 12:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:22 PM

Tokį nuosprendį Pasvalio rajono apylinkės teismas įsilaužėliui skyrė už neteisėtus prisijungimus prie informacinės sistemos, neviešų elektroninių duomenų perėmimą ir apgaule įgytą svetimą turtą.

Pasvalio policininkų surinkti įrodymai leido nustatyti, kad programišius, pasinaudodamas kenkėjiška programa, gavo kelių tūkstančių slapyvardžių, elektroninio pašto adresų ir slaptažodžių sąrašą. Pasinaudodamas šiais duomenimis jis įsibrovė į svetimų asmenų socialinio tinklo ar kompiuterinės pokalbių programos paskyras.

Perėmęs adresatų duomenis, pasvalietis jų draugams išsiųsdavo žinutes su prašymu paskolinti šimtą, pusantro ar du šimtus litų. Nukentėjusieji paprastai pervesdavo prašomą sumą, o tikrasis paskyros savininkas negalėdavo pamatyti apgavystės, nes įsilaužėlis pakeisdavo slaptažodį. Sukčiautojas gautus pinigus išsigrynindavo per bendraamžių sąskaitas.

„Gavus netikėtą prašymą iš draugo, su kuriuo bendraujama socialiniuose tinkluose, pervesti pinigų į kito asmens sąskaitą, siūlyčiau pirma jam paskambinti ir paklausti, ar tai išties jo prašymas. Šio visą šalį aprėpusio tyrimo, atskleidusio pusšimtį nusikalstamų veikų, metu, mums su tyrėjais teko įsitikinti, kad kaltinamajam sėkmingai pavykdavo pasinaudoti žmonių patiklumu“, – teigė šių nusikaltimų tyrimui vadovavęs prokuroras Mantas Jurkėnas.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas neteisėtai stebėjo, fiksavo, perėmė, įgijo, laikė, pasisavino, paskleidė ar kitaip panaudojo neviešus elektroninius duomenis, numato baudą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų. Už neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos, neteisėtą disponavimą įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, prisijungimo kodais ir kitokiais duomenimis ir už svetimo turto įgijimą apgaule gresia kalėjimas iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.