Prisuks dešimtmetį kapsėjusį milijonų čiaupą

Už kiekvieną telefono numerį po litą. Per metus – daugiau nei 7 mln. litų pajamų. Užduotis – prižiūrėti, kad veiktų duomenų bazė. Tokia dešimtmečiui sudaryta sutartis įmonei „Mano numeris“ buvo lyg laimėtas Aukso puodas. Bet geri laikai eina į pabaigą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 22, 2014, 11:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:12 PM

Mobiliojo ryšio operatoriai sujudo: jų sąskaitas esą nepagrįstai tuštinusi sutartis kitąmet baigia galioti. Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) jau yra paruošusi preliminarias naujo konkurso sąlygas. Jos šiuo metu aptariamos su rinkos dalyviais, o naują konkursą numatoma skelbti rudenį.

Tiesa, nors tikisi esminių pokyčių, operatoriai kritikuoja ir šį konkursą: esą jis tik laikinai pagerins situaciją, bet iš esmės jos nepakeis.

Žarsto milijonus

Mobiliojo ryšio operatoriai jau senokai laiko akmenį užantyje: jų nuomone, duomenų bazės administratoriaus veikla ne tiktai nepagrįstai brangi, bet ir apskritai nereikalinga.

Sutartis su „Mano numeriu“ buvo sudaryta dešimtmečiui, nenumatant galimybės ją persvarstyti.

Rinkos sąlygos pasikeitė, technologijų kainos sparčiai krito, tačiau ši kompanija ir toliau renka 2005-aisiais nustatytus mokesčius.

Nuo tada „Mano numeris“ iš operatorių gavo apie 70 mln. litų pajamų, arba apie 8 mln. litų kasmet.

„Lietuvos ryto“ šaltinių skaičiavimu, kompanijos veiklos sąnaudos dabar neturėtų siekti nė milijono litų per metus: joje dirba vos 8 žmonės, o jų užduotis – prižiūrėti interneto duomenų bazę, kuriai realiai užtenka dviejų galingų kompiuterių (antrasis – atsarginei kopijai).

Techninį telefono numerio perkėlimą atlieka patys mobiliojo ryšio operatoriai, o į „Mano numerį“ kreipiamasi tik pasitikslinti, kuriai kompanijai priskirtas perkeliamas telefono numeris.

Kam konkrečiai naudojamos iš operatorių gaunamos lėšos, „Mano numerio“ vadovas Artūras Mickevičius nepaaiškino ir pateikė tik aptakų komentarą: „Įmonių grupė deda visas reikiamas pastangas, kad būtų galima teikti paslaugas konkurso pasiūlyme nustatytomis sąlygomis visą laikotarpį.“

Įtarimai neskaidria veikla

Telekomunikacijų bendrovių susierzinimą dar padidino neseniai žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie galbūt neskaidrią „Mano numerio“ veiklą, įtarimą keliančius kompanijos akcininkų pasikeitimus ir šios įmonės vadovų ryšius su buvusiu RRT direktoriumi Tomu Barakausku.

Dėl to vienas operatorius net nusprendė nutraukti lėšų pervedimą „Mano numeriui“. „Tikime, kad įtarimų sukėlusios „Mano numerio“ pinigų operacijos sulauks kompetentingų valstybės institucijų dėmesio ir šiuo metu esame sustabdę visus mokėjimus bendrovei „Mano numeris“, – sakė įmonės „Bitė Lietuva“ atstovė spaudai Rūta Latinytė.

Kritikos išrėžė ir „Omnitel“ prezidento patarėja teisės klausimais Loreta Andziulytė: „Mums kyla klausimas, ar „Mano numerio“ valdymas ir veikla yra skaidrūs, ar bendrovė atitinka antikorupcinius standartus.

„Omnitel“ yra įsipareigojusi akcininkams laikytis „TeliaSonera“ grupės etikos ir elgesio kodekso be išimčių, ypatingas dėmesys yra skiriamas verslo skaidrumui.“

Operatorių veiklą prižiūrinti RRT bręstantį konfliktą linkusi stebėti iš šalies – bent jau kol nesulauks informacijos apie kurios nors pusės pažeidimus. Tarnyba nekomentuoja ir gandų apie „Mano numerio“ vadovų sąsajas su buvusiu RRT direktoriumi.

Ne itin kalbus šiuo klausimu buvo ir A.Mickevičius. „Mano numeris“ nuolat palaiko darbinius ryšius su telekomunikacijų veiklą reguliuojančia institucija RRT, įskaitant ir jos vadovus“, – teigė įmonės vadovas.

Žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie galbūt neskaidrią kompanijos veiklą jis vadino tendencinga ir neatitinkančia tikrovės. O operatorių skundus dėl pasikeitusių rinkos sąlygų jis atrėmė primindamas, kad 2005-aisiais, sudarant sutartį, geresnių pasiūlymų nebuvo pateikta – antrosios vietos laimėtojas siūlė beveik dukart didesnę kainą.

„Kai bus kitas konkursas su naujomis techninėmis sąlygomis ir naujais kvalifikaciniais reikalavimais, tada ir paaiškės nauja kaina.

Nesiremiant tokiais pat reikalavimais, svarstymai dėl kainos dažnai būna spekuliatyvūs“, – sakė A.Mickevičius ir pridūrė, kad kompanija ketina dalyvauti ir naujame RRT konkurse.

Tarpininko nepageidauja

Telekomunikacijų bendrovės neslepia vilčių, kad mokestis numerio perkėlimą prižiūrinčiai kompanijai sudarius naują sutartį gerokai sumažės.

„Užsienio šalių patirtis rodo, kad paslaugą galima teikti dešimt ir daugiau kartų pigiau, tą patį girdėjome iš potencialių tiekėjų Lietuvoje.

Suprantama, norime sutaupyti, nes realiai juk šias sąnaudas dengia sąskaitas apmokantys klientai“, – sakė „Tele2“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

Drauge operatoriai įžvelgia grėsmę, kad ateityje situacija pasikartos, mat naujasis duomenų bazės administratorius bus išrinktas penkerių metų terminui.

Taigi numerių perkėlimo kaina nebus pagrįsta sąnaudomis.

„Mūsų nuomone, geriausias būdas pasiekti maksimaliai skaidrias ir efektyviomis sąnaudomis pagrįstas kainas už numerio perkėlimą – pelno nesiekiantis juridinis asmuo, kurio veiklą finansuoti būtų įpareigoti operatoriai.

Tokie modeliai veikia tokiose šalyse kaip Švedija, Suomija ir kitose“, – sakė „Omnitel“ prezidento patarėja.

Panašų modelį siūlo ir „Bitė Lietuva“.

„Manome, kad numerių perkėlimo paslaugos teikėją turėtų rinkti patys operatoriai be RRT dalyvavimo, nes tam naudojamos operatorių lėšos, tad tik tokiu būdu jos gali būti panaudotos maksimaliai efektyviai ir skaidriai“, – sakė R.Latinytė.

O „Tele2“ atstovas užsiminė, kad bendrovė labai rimtai svarsto galimybę ne tik kooperuotis su konkurentais, bet ir pati išmėginti jėgas konkurse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.