Kinija: „Windows 8“ – amerikiečių šnipinėjimo įrankis

JAV korporacijos „Microsoft“ sukurta operacinė sistema „Windows 8“ kelia grėsmę Kinijos kibernetiniam saugumui. Tokia žinia buvo paskelbta per Kinijos valstybinę televiziją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-05 17:45, atnaujinta 2018-02-13 03:41

Šis reportažas buvo parodytas praėjus maždaug savaitei po to, kai Kinijos valdžia uždraudė naudoti „Windows 8“ daugelio vyriausybės įstaigų kompiuteriuose, primena BBC.

Vietiniai ekspertai reportaže svarstė, esą ši sistema gali būti naudojama rinkti informacijai apie Kinijos piliečius.

Fudano universiteto profesorius Yangas Minas pareiškė, kad „Windows 8“ yra rimtas iššūkis kibernetinio saugumo specialistams. „Microsoft“ nebesuteikia „Windows 8“ programinio kodo Kinijos vyriausybei, – sakė jis. – „Windows 8“ operacinės sistemos saugumo schema yra sukurta tam, kad suteiktų geresnę prieigą „Microsoft“ prie vartotojų duomenų.“

Laidoje taip pat svarstyta, kad „Windows 8“ yra vienas iš JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) naudojamų šnipinėjimo metodų. Į viešumą iškilus NSA šnipinėjimo skandalui, Kinija buvo viena aršiausių kritikių.

„Jūsų tapatybė, profilis, kontaktai, telefonų numeriai – visi šie duomenys gali būti surinkti išsamesnei analizei, – televizijai teigė Kinijos technikos akademijos narys Ni Guangnan. – Šie duomenys gali būti patogus būdas JAV stebėti kitas šalis.“

„Microsoft“ nurodo aktyviai bendradarbiaujanti su Kinijos vyriausybe ir žada sudaryti galimybę peržiūrėti produktų kodus, kad išsklaidytų abejones apie tai, kaip tvarkomi vartotojų duomenys.

Kinijos žiniasklaida ir kitas JAV technologijų kompanijas apkaltino padedant NSA. Į šį sąrašą pakliuvo „Yahoo“, „Cisco“, „Facebook“, „Apple“, „Google“ ir kitos amerikiečių bendrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.