RRT ramina dėl numerio perkėlimo inkščiančius operatorius

Aršiai konkuruojantys Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai nesutaria praktiškai dėl visko: kieno kainos mažesnės, tinklo aprėptis didesnė, ryšys kokybiškesnis, salonų darbuotojai mandagesni... Bet kai kalba pakrypsta apie numerio perkėlimą, ginklai metami į šoną – esama padėtimi nepatenkinti visi.

Mobiliojo ryšio kompanijoms buvo sudaryta galimybė kurti ir administruoti numerio perkėlimą aptarnaujančią centrinę duomenų bazę.<br>123rf nuotr.
Mobiliojo ryšio kompanijoms buvo sudaryta galimybė kurti ir administruoti numerio perkėlimą aptarnaujančią centrinę duomenų bazę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jul 2, 2014, 9:42 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:49 AM

Šiuo metu numerio perkėlimo paslaugą aptarnauja prieš beveik dešimtmetį viešąjį konkursą laimėjusi kompanija „Mano numeris“. Mobiliojo ryšio kompanijos labiausiai piktinasi dėl to, kad realiai paslaugos savikainai atpigus bene dešimteriopai, šiai įmonei jie ir toliau turi mokėti 2005-aisiais nustatytą tarifą – po litą už kiekvieną jiems priskirtą numerį per metus. Kitaip sakant, kasmet iš operatorių ji gauna daugiau nei 7 mln. Lt.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) praėjusį mėnesį paskelbė naują viešąjį konkursą, kurio metu bus išrinktas būsimas centrinės duomenų bazės administratorius. Mobiliojo ryšio bendrovės neslepia, kad tikisi pokyčių, bet kritikuoja ir šį konkursą, neva situacija pagerės tik laikinai – laimėtojas paslaugą teiks penkerius metus, tad ateityje situacija gali pasikartoti.

Situacija susidomėjo ir politikai. Anksčiau Seime buvo registruotas įstatymo pakeitimas, kuris leistų centrinės duomenų bazės administratoriumi skirti ne pelno siekiančią įstaigą.

Tačiau Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetas nusprendė, kad įstatymų keisti nebūtina. Užtenka, kad RRT parengtų poįstatyminius teisės aktus taip, jog mobiliojo ryšio tiekėjai galėtų patys teikti numerio perkėlimo paslaugą.

RRT direktorius Feliksas Dobrovolskis teigia, kad paskelbtas viešasis konkursas atšauktas nebus.

Anot jo, į parlamentarų siūlymą iš esmės jau yra atsižvelgta – operatoriams buvo sudaryta galimybė dalyvauti konkurse ir teikti pasiūlymus dėl centrinės duomenų bazės administravimo. Kitaip sakant, jiems buvo sudaryta galimybė kurti ir administruoti centrinę duomenų bazę.

„Operatoriai iš esmės pritarė šiam pakeitimui ir pateikė nuomonę, kad tai neabejotinai paskatins konkurenciją išrenkant centrinės duomenų bazės administratorių bei įtakos jo taikomas kainas visiems rinkos dalyviams, besinaudojantiems šiomis paslaugomis“, – sakė F.Dobrovolskis.

Pagrindinis kriterijus, pagal kurį bus išrinktas naujas numerio perkėlimo duomenų bazės administratorius, yra mažiausia kaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.