Interneto piratams siuntinėja baudas su dar bjauresniu siurprizu

Dešimtys tūkstančių interneto piratų Europoje pastarosiomis dienomis sulaukė elektroninių laiškų, įspėjančių apie jų atliktus pažeidimus ir už tai gresiančią atsakomybę. Išvengti jos siūloma sumokėjus baudą iš anksto. Šie laiškai ne tik suklastoti – juose slypi ir dar viena itin nemaloni staigmena.

Manoma, kad laiškus siuntinėja autorių teisių gynėjais apsimetantys programišiai.<br>123rf nuotr.
Manoma, kad laiškus siuntinėja autorių teisių gynėjais apsimetantys programišiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 7:05 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:27 AM

Laiškų siuntėjai prisistato EMI, „Sony“, „DreamWorks“ ir „Paramount“ kompanijų teisių gynėjais. Jie kaltina interneto naršytojus pažeidus tokių atlikėjų ir grupių, kaip Jay-Z, R Kelly, Jamesas Bluntas, „Bullet for My Valentine“, „Sepultura“, „Children of Bodom“ bei kt., teises. Šiuo metu tokie laiškai aktyviausiai platinami vartotojams Vokietijoje, praneša Torrentfreak.com.

Laiškuose siūloma atsakomybės už nusikaltimą išvengti per dvi paras sumokėjus 200–500 eurų baudą. O pabaigoje priduriama: „Daugiau informacijos sužinosite atsidarę prisegtą dokumentą ******.zip.“

Piratavimo bylose vartotojus ginantis advokatas Christianas Solmecke teigia sulaukęs itin daug kreipimųsi dėl šių atvejų. Jis pabrėžia, kad šiuos laiškus siuntinėja apsimetėliai, o prisegtame suarchyvuotame faile slypi kenkėjiška programatrojanas.

Manoma, kad laiškus siuntinėja programišiai. „Panašu, kad šis virusas yra skirtas vogti kreditinių kortelių ir prisijungimų duomenis. Jie vėliau būtų panaudoti siekiant įsilaužti į interneto bankų sąskaitas ar vogti tapatybę, – įspėja C.Solmecke. – Todėl visi vartotojai, kurie atidarė šį failą, turėtų nedelsiant patikrinti, ar kompiuteryje nėra virusų bei įsidiegti patikimą antivirusinę apsaugą.“

Laiškus pasirašo advokatų kontoros „Sasse & Partner“ atstovas Janas Spieldenneris, tačiau ši kompanija pabrėžia su el. laiškais neturinti nieko bendro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.