Kurti programėles tėvas išmoko dėl sūnaus

Artūras Kareckas nemoka programuoti. Neturi jis ir dizainerio patirties. Bet sukūrė jau septyniolika „Android“ programėlių, kurios padeda tobulėti ir reikšti mintis raidos sutrikimą turinčiam sūnui.

Plastiko liejimo mašinų operatoriumi dirbantis 45 metų vilnietis A.Kareckas kurti programėles planšetėms ėmėsi norėdamas padėti savo sūnui.<br>D.Umbraso nuotr.
Plastiko liejimo mašinų operatoriumi dirbantis 45 metų vilnietis A.Kareckas kurti programėles planšetėms ėmėsi norėdamas padėti savo sūnui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jul 8, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:47 AM

„Programėlė skirta mažiems vaikams arba vaikams, turintiems raidos sutrikimą. Bet aš ne programuotojas. Esu tėtis, sukūręs kelias programėles savo vaikui ir nutaręs jomis pasidalinti su kitais tėveliais“, – taip vieną savo programėlių pristatė A.Kareckas.

Kad sūnus mėgsta žaisti planšetiniu kompiuteriu ar telefonu, jis pastebėjo jau seniai.

Atžalai labiausiai patiko programėlės lietuvių kalba, bet jų parduotuvėje „Google Play“ nėra itin daug. Ypač skirtų mažiems vaikams. Todėl 45-erių vyras nusprendė pats jų sukurti, rašo „Lietuvos rytas“.

Plastiko liejimo mašinų operatoriumi dirbantis vilnietis mobiliąsias aplikacijas kurti išmoko pats.

Programėlė – per pusdienį

Paprasto ir nemokamo įrankio „Android“ programėlėms kurti teko ilgai paieškoti, bet prieš pusmetį A.Karecko kompiuterio pelė užkliuvo už internetinio aplikacijų konstruktoriaus „App Inventor“.

Mokomosios medžiagos vyras rado rusiškuose tinklalapiuose ir forumuose. Ten pat pasisėmė ir idėjų, kaip programėlės galėtų atrodyti, ką jos galėtų daryti. Jam teko pramokti naudotis vaizdo įrašų, nuotraukų, garso failų redagavimo programomis.

Jau po kelių mėnesių atkaklus tėvas sukūrė pirmąją programėlę, padedančią mažiesiems išmokti lietuvišką abėcėlę.

Ši, kaip ir vėliau atsiradusios, nėra sudėtinga: spustelėjus ant raidės su paveikslėliu, ištariama raidė ir susijęs žodis.

„Mano tikslas buvo sukurti paprastas programėles: brūkštelėti, paspausti, ilgiau paspausti. Be papildomų įmantrybių, kad vaiko neblaškytų nereikalingos detalės“, – aiškino A.Kareckas.

Pati programėlės gamyba užtruko vos porą dienų.

Daugiausia laiko atėmė bandymai, kokio dydžio paveikslėlius naudoti, kokius programos parametrus nustatyti.

Dabar, turėdamas paruoštą medžiagą, aplikaciją jis gali sukurti vos per 3–4 valandas.

Nauda sūnui – akivaizdi

A.Karecko sukurtų programėlių nauda pradėjo aiškėti jau po kelių mėnesių. „Pokyčiai buvo akivaizdūs. Žinoma, prisidėjo ir darželio auklėtojai, logopedai.

Kai vesdavome vaiką į darželį, pasiimdavome ir planšetę.

Naudodamasis įrenginyje įdiegtomis programėlėmis logopedas ieškojo bendros kalbos su sūnumi“, – „Lietuvos rytui“ sakė pašnekovas.

Nors atžala domisi visomis tėčio sukurtomis programėlėmis, A.Kareckas teigė, kad vaikams, kurių vystymosi raida normali, jų perdėtai piršti nederėtų.

Jei vaiką pavyksta sudominti kubeliais, kortelėmis ir panašiais žaidimais, verčiau juos ir naudoti. O šios programėlės gali būti nebent papildoma lavinimo priemonė.

Bet kitiems tėvams, auginantiems vaikus, kurių raida sutrikusi, jos gali būti itin naudingos.

„Programėlės suteikia galimybę bendrauti su tokiais vaikais.

Suprasdamas, kad gali išreikšti savo norus, nors ir apytiksliai, vaikas tampa ramesnis. Dingsta siena, gniuždanti tėvus, kai vaikas negali pasakyti, ko nori, o tėvai jo nesupranta.

Reikia perprasti, ką, kaip ir kada vaikai spaudo programėlėse“, – aiškino A.Kareckas.

Sudėtingesnių aplikacijų vyras kurti neketina ir viliasi, jog ateityje sūnus susidomės įprastais ugdymo metodais, tad tokių priemonių nebereikės.

Pagalbos dar nesulaukė

A.Kareckas užsiminė, jog džiaugtųsi sulaukęs dizainerio, programuotojo ar garso įrašų specialisto pagalbos. Reikėtų patobulinti ne tik programėlių išvaizdą, bet ir programinę dalį – jose yra klaidų, ne visuose įrenginiuose jos veikia taip, kaip turėtų.

Deja, iki šiol norinčių ir galinčių padėti entuziastų neatsirado. O ir padėkojusių už programėles vienetai.

Su entuziazmu apie programėles atsiliepė tik tiesiogiai su vaikais dirbančios įstaigos – asociacija „Lietaus vaikai“, Vaikų raidos centras ir kitos.

„Jokių pasiūlymų nesulaukiau. Be to, apmokestinimo paslaugos „Google Play“ Lietuvoje neteikia, todėl mokamų programėlių lietuviai ir nekuria.

Pavyzdžiui, yra nemokama programėlė, atsisiųsta per 5 tūkst. kartų, o mokamas jos variantas – tiktai 10–50. Ne dėl to, kad lietuviai šykštūs, tiesiog sudėtinga atsiskaityti. Verslo su programėlėmis lietuvių kalba nepadarysi“, – kalbėjo A.Kareckas.

Vis dėlto nei „Google Developer“ registracijai sumokėtų 25 dolerių, nei programėlėms kurti sugaišto laiko vyrui negaila: matant, kaip jomis naudojasi sūnus, visa tai jau atsipirko su kaupu.

A.Karecko programėlių „Google Play“ galima surasti paieškos langelyje surinkus jo slapyvardį – „tukas“, arba tiesiog spauskite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.