Naujas „Microsoft“ vadovas moka kalbėti, bet nedrįsta pasakyti

Kol kas naujasis vis neapsisprendžiančios kuo būti „Microsoft“ vadovas Satya Nadella nuveikė nedaug – prieš kelias dienas išleido 3200 žodžių atmintinę darbuotojams ir keliskart viešai pakalbėjo. Tačiau, sprendžiant iš to, kaip šiltai jis buvo priimtas „Fortune Brainstorm“ konferencijoje pirmadienį, vilčių technologijų specialistai į jį deda nemažai. Auditoriją sužavėjo ir jo gebėjimas kalbėti aistringai – šiaip ar taip, o pastarojo meto „Microsoft“ vadovų oratoriniai gebėjimai kėlė nebent žiovulį.

Satya Nadella ne tik kalba raiškiai, bet ir scenoje atrodo labai išraiškingai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Satya Nadella ne tik kalba raiškiai, bet ir scenoje atrodo labai išraiškingai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 15, 2014, 2:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:31 PM

„Tai, matyt, suprantamiausia žinia, kokią girdėjau iš „Microsoft“ per daugelį metų“, – po S.Nadella interviu konferencijoje su Walteriu Isaacsonu rašė „Twitter“ vienas konferencijos dalyvių.

„Jis talentingai nukreipia kiekvieną savo atsakymą link „Microsoft“ programinės įrangos ir debesų produktų, ir tai neskamba dirbtinai“, – lyg ir žavėjosi kitas.

Kita vertus, bepigu būti pagirtam oratoriui, kai pakeiti tokį iškalbos ir charizmos talentą, kaip Steve'ą Ballmerį. Taigi, nors kalbėjo Satya taip, lyg pabrauktų kiekvieną žodį, ir neatidžiai klausiusiems sudarė įspūdį, kad labai tiki tuo ką sako, išties savo kalba jis sugebėjo nepasakyti beveik nieko.

Tiksliau, labai daug pasakė apie didžias idėjas ir tolimus planus, tačiau sugebėjo išsisukti nuo bet kokio konkretaus pastebėjimo apie tai, kokia nauja kryptimi jis ves „Microsoft“. Taigi kiekvieno žodžio akcentavimas greičiau buvo atsargumas, atidžiai pasveriant, kad tik nepasakius ko nors ne taip.

Pavyzdžiui, paklaustas, ar „Microsoft“ ruošiasi įsitraukti į dėvimų įrenginių technologijos lenktynes, jis ištarė tik tris žodžius: „Mes turime ambicijų.“ Ir suprask, žmogau,  ką tai reiškia. Tiesa, atsakydamas į klausimą, ar „Microsoft“ gali ko nors pasimokyti iš „Google“, buvo šiek tiek konkretesnis: „Visada galima labai daug ko išmokti iš žmonių, kurie kuria gerą rinkodarą.“

Tai jau šis tas – šiaip ar taip, o ligi šiol „Microsoft“ nerodė didelio entuziazmo vertindama kompanijas, kuriančias atviro kodo programinę įrangą. Deja, W.Isaacsono nusivylimui, daugiau nieko konkretesnio iš iškalbingojo S.Nadellos išgauti ir nepavyko.

Taigi gal galima sutikti su analitiko Jeano-Louis Gassee, itin kritiškai įvertinusio Satya Nadellą kreipimąsi į „Microsoft“ darbuotojus, nuomone. Daug žodžių, nepasakant nieko konkretaus, nėra geras požymis. Šiaip ar taip, o 3200 žodžių vadovo atmintinėje daugiau kaip 20 kartų pakartotas žodis „produktyvumas“ nepaskatins jo kilimo, jei ten nenurodytos aiškios darbo gairės ir planai.

O kai vadovas kalba šūkiais, kurie niekam nekelia noro ginčytis („Kartu turime galimybę kurti technologiją, kuri keičia planetą“, „Kiekvieno mūsų darbas yra daryti viską dėl vartotojo“ ir t.t.), jo žinių nauda atrodo labai ginčytina. Taigi, jei visa ta abstrakti žodžių gausa be aiškaus plano, kaip tai ketinama įgyvendinti ir kokia bus tikslų siekimo strategija, ir turi kokią nors prasmę, tai nebent įspėti darbuotojus: „Ruoškitės tokiems skausmingiems pokyčiams, apie kuriuos dabar net negaliu konkrečiai kalbėti.“

Visais atvejais Satya Nadella žmogus protingas, tik vairą gavo kompanijai slystant kažkur į šalikelę, tad ir siunčia darbuotojams žinią: „Turiu ką slėpti, bet noriu, kad atrodytų, jog viską pasakiau.." Kad ir kaip ten būtų, artimiausi mėnesiai parodys, ar „Microsoft“ išties imsis ryžtingų sprendimų (pavyzdžiui, pripažins, kad planšetinių kompiuterių versliukas nesiseka, o mobilieji telefonai neša tik nuostolį) ir susitelks kurdama tai, kas sekasi (biuro programas visų tipų įrenginiams bei debesų kompiuterijos sprendimus, paslaugas verslui ir tą patį „Xbox“), ar toliau mėgins sau įrodyti, kad tuoj tuoj pasiseks.

Kita vertus, juk būna ir pasiseka…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.