Pavojinga ir naivi iliuzija: „Turiu „Apple“ – virusai negresia“

Nuolat girdimos naujienos apie kibernetinius išpuolius prieš „Windows“ ar „Android“, nepalanki virusų plitimo statistika kuria iliuziją, kad „Apple“ programinė įranga saugi. Kritiškiau savo saugumo vertinti neskatina ir nuolatiniai „Apple“ vadovų savigyros priepuoliai, kur neužmirštama šaipytis iš kitiems kylančių problemų. Tačiau „Apple“ pirkėjai dažniausiai yra aukštesnes pajamas turintys žmonės, reiškia – saldesnis grobis. ESET ekspertai įspėja – „Apple“ produktai kibernetinių nusikaltėlių dėmesį traukia taip pat sparčiai, kaip patys plinta pasaulyje.

Saugus gali jaustis tik tada, kai saugaisi. O tiesiog nusipirkęs brangesnį įrenginį gali jaustis garsiau pareiškęs, kad turi daugiau pinigų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Saugus gali jaustis tik tada, kai saugaisi. O tiesiog nusipirkęs brangesnį įrenginį gali jaustis garsiau pareiškęs, kad turi daugiau pinigų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:17 PM

Svarbių duomenų vagystės, šnipinėjimas, išpirkos reikalavimas ar įrenginio valdymo perėmimas – šiandien tai ne tik „Windows“ ar „Android“ vartotojų problemos. Nuo 2004 metų, kai pasirodė pirmasis „Mac“ kompiuterius atakavęs virusas, iOS sistemų vartotojai vis dažniau tampa sukčių taikiniais.

„Nors daugiau kalbama apie išpuolius prieš kitas operacines sistemas, tai nepaneigia fakto, jog „Apple“ įrenginiai taip pat turi rimtų saugumo spragų, – sako Tomas Parnarauskas, ESET saugumo sprendimams Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas. – Pavyzdžiui,  elektroninę valiutą bitkonus (Bitcoin) vagiantis virusas „CoinThief“ atakavo iOS operacinės sistemos, o ne „Windows“ vartotojus. Tai tik dar kartą įrodo, jog „Apple“ įrenginiai domina kibernetinius nusikaltėlius.”

Virusas „Oleg Pliss“, kuris užrakina telefoną ir reikalauja už tai išpirkos, pastaruosius mėnesius privertė sunerimti „iPhone“, „iPod Touch“, „iPad“ ir „Apple TV“ įrenginių, turinčių iOS operacinę sistemą, savininkus.

Kitas šiomis dienomis sparčiai plintantis kenkėjas – „LaoShu“. Jis plinta per brukalus ir iš „iPhone“ ir kitų įrenginių susirenka neapsaugotus vartotojo duomenis.

„Kiekvieną savaitę stebimas naujų, į „Apple“ įrenginius nukreiptų kenkėjų, versijų plitimas. Dėl šios priežasties būtina imtis visų įmanomų atsargumo priemonių ir apsisaugoti bent jau įsidiegiant tinkamą programinę įrangą”, – sako ESET atstovas Lietuvoje.

Aišku, nuo kenkėjų saugančių programų yra daug ir nemažai jų puikiai veikia, tačiau ESET atstovas, aišku, siūlo savo apsaugos sprendimą „ESET Cyber Security“. Ši programa ne tik įspėja apie grėsmes internete, bet ir saugo nuo šnipinėjimo, duomenų pasisavinimo, kenkėjiškos informacijos socialiniuose tinkluose.

„Tai sumažina galimybę pavogti vartotojo tapatybę, įsilaužti į sąskaitą ar įdiegti svetimas programas”, – sako T.Parnarauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.