Pasisaugok – „iPad“ gali sukelti alergiją

Išbėrė? Turi „Apple” planšetinį kompiuterį? Pamėgink nukišti jį kuo giliau ir nesiliesti bent kelias dienas. Jei praeis – sveikiname, jums „iPad“ sukėlė alergiją. Kaip praneša agentūra „Associated Press“, San Diego (JAV) vaikų ligoninės dermatologai, gydę smarkiai išbertą vienuolikmetį berniuką, nustatė, kad alergiją jam kilo dėl per dažno „iPad“ naudojimo, ir iškėlė prielaidą, jog populiariausio planšetinio kompiuterio korpuse gali būti nikelio – dažniausiai alergijas sukeliančio metalo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2014, 3:49 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:43 PM

Pastaruoju metu medikams skirtuose leidiniuose pasirodė daug informacijos apie alergines reakcijas sukeliančius kompiuterius, telefonus ir kitus technologinius įrenginius.Tačiau būtent San Diego vaikų ligoninėje „Radi" atsidūręs smarkiai išbertas vienuolikmetis atkreipė visų dėmesį į „iPad“ planšetinį kompiuterį.

Anot vaiką gydžiusios daktarės Sharon Jacob, tyrimai parodė, kad jį ištiko alergija nikeliui, o kiek pažaidę detektyvus (kaip daktaras Hausas) gydytojai atsekė ir alergijos šaltinį – 2010 m. šeimos įsigytą planšetę „iPad“. Ištyrę jos korpusą daktarai aptiko cheminių medžiagų, siejamu su nikeliu.

„Išbėrimai nuo nikelio nėra pavojingi gyvybei, tačiau gali kelti didelių nepatogumų, o jei odos pažeidimuose atsiranda infekcija, tenka gydyti ir antibiotikais, ir steroidais“, – sakė daktarė S.Jacob.

Vaikui, kuris ir taip turėjo odos problemų, o kiekvieną dieną naudodamasis „iPad“ susirgo dar ir alergiją, teko kurį laiką neiti į mokyklą. Beje, „iPad“ naudotis jis taip ir nenustojo, tačiau, įdėjus planšetinį kompiuterį į apsauginį dėklą, alerginės reakcijos nebeliko.

Tai vienetinis atvejis, tačiau medikai seniai įspėja, kad elektroniniai įrenginiai gražiais metaliniais korpusais gali turėti nikelio, kuris dažnam sukelia alergiją. Tiesa, taip ir neaišku, ar visi „Apple“ įrenginiai to nikelio turi.

„Kompanijos produktai gaminami iš aukščiausios kokybės medžiagų ir atitinka griežtus juvelyriniams dirbiniams taikomus JAV vartotojų apsaugos komisijos ir analogiškų įstaigų Europoje reikalavimus. Mes nustatėme, kad tokios alerginės reakcijos, kaip minėtas atvejis, pasitaiko itin retai“, – sakė „Apple“ atstovas spaudai Chrisas Gaitheris.

„Microsoft“ atstovė Ryan Bartholomew komentuoti, ar kurie nors kompanijos gaminiai turi nikelio, atsisakė. JAV bevielio tinklo asociacijos CTIA atstovė Amy Storey išaiškino, kad nikelis itin retai naudojamas mobiliųjų įrenginių korpusuose, nes šis metalas blogai praleidžia radijo bangas, tad trikdytų įrenginių veikimą.

Nikelio instituto Toronte (Kanada) svetainėje nurodoma, kad alergiškiems šiam metalui žmonėms gresia išbėrimai nuo ilgo kontakto su nikeliu dengtais paviršiais. Alergija gali pasireikšti ir po 5–10 minučių kontakto, o gali nepasireikšti visai. Be to, alergijos priežastimi gali tapti toli gražu ne vien išmanieji įrenginiai, o ir daugybė kitų gaminių, kuriuose to metalo pasitaiko – papuošalai, akinių rėmeliai, metaliniai užtrauktukai.

Gydytojos S.Jacobs teigimu, yra daugybė požymių, kad alergija nikeliui vis labiau plinta. JAV duomenys rodo, kad šiuo metu 25 proc. patikrintų dėl alergijų vaikų nustatoma alergija nikeliui. Prieš dešimtmetį tokių buvo 17 proc.

Tyrimai rodo, kad pasaulyje 17 proc. moterų ir 3 proc. vyrų alergiški nikeliui. Džiugu, kad Europos Sąjunga priėmusi įstatymą, kuriuo nustatyta riba, kiek nikelio gali išsiskirti iš produkto naudojant jį ilgą laiką.

Dar džiugiau, kad daugelis lietuvių nėra tokie turtingi, jog pirktų brangius ir prabangius gaminius metaliniais korpusais, o plastmasėje nikelio lyg ir nėra. Nors pigiuose blizgančiuose plastmasinių telefonų dėklų dažuose gali būti ko tik nori. Moralas paprastas: per daug technologijų kelia alergiją. Ir ne tik tiems, kas jų neišmano, bet ir tiems, kas per daug jas garbina.

Parengė Arnoldas Lukošius ir Julija Melkova 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.