„Micrsosoft“ atleis 18 tūkst. darbuotojų. Tai jau „Nokia“ galas?

Prieš savaitę išplatinęs labai nekonkretų laišką „Microsoft“ darbuotojams, pirmadienį dar vis kalbėjęs abstrakčiomis frazėmis, kompanijos vadovas Satya Nadella pagaliau parodė, ką slėpė. „Microsoft“ patvirtino tai, apie ką jau kurį laiką spėliojo žurnalistai, – „paprastinant organizacijos struktūrą ir suderinant neseniai įsigytą „Nokia“ įrangos bei paslaugų verslą su bendra kompanijos strategija“ per kitus metus atleisti 14 proc. visų kompanijos darbuotojų. Tai didžiausias kada nors „Microsoft“ vykdytas masinis darbuotojų atleidimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 20, 2014, 6:18 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:35 PM

Kompanija praneša, kad 12 500 valdytojų ir gamyklų darbininkų darbo vietų bus panaikinta vykdant „sinergiją ir strateginį derinimą“ su įsigyta „Nokia“. Kadangi „Nokia“ atiteko „Microsoft“ su kokiais 30 tūkst. darbuotojų, tai gali reikšti, kad absoliuti dauguma atleistųjų ir bus vieni jų. Pridėjus tuos 50 tūkst. buvusių „Nokia“ darbuotojų, kurie jau atleisti, galima suprasti, kodėl suomiai turėtų kreivokai žiūrėti į „Windows“.

Be to, S.Nadella be gailesčio smogė visai neseniai pristatytai „Nokia X“ telefonų su „Android“ operacine sistema serijai. Ką dar galėtų reikšti toks jo sakinys: „Pasirinkti „Nokia X“ prietaisų dizainą ir juos paversti „Lumia“ serijos telefonais su „Windows“ operacine sistema?“

Pagrindinis „Nokia“ pardavėjas Stephenas Elopas, kuris šiuo metu vadovauja „Microsoft“ įrenginių departamentui, suskubo pritarti naujajam vadovui:

„Itin svarbu pripažinti, kad uždaviniai keliami telefonų gamybai dirbant „Microsoft“ skiriasi nuo tų, kuriuos kėlė „Nokia“. Jei „Nokia“ siekė tiesiog pagaminti gerą įrenginį, visi „Microsoft“ gaminiai turi pirkėjams suteikti tai, ką geriausia siūlo ši kompanija – siūlyti geriausius „Microsoft“ skaitmeninių produktų sprendimus, diegti gyvenimo būdo filosofiją ir tokiu būdu prisidėti prie kompanijos strategijos keliant jos vertę.“

Juokinga, kad visi čiupinėję „Nokia X“ telefonus pažįstami, o ir aš pats, choru sutarėme, jog sprendimas gaminti „Android“ yra puikus, tik neišbaigtos muilinės dizainas prastokas. Na, bet „Microsoft“ ir „Nokia“ visuomet išsiskyrė sprendimais, kurie išduoda, kad geriausiai pasaulyje viską išmano vadovai, o kitiems nėra ko kištis.

S.Nadellos elektroninis laiškas darbuotojams išduoda, kad didžiausias „Microsoft“ tikslas laimėti brangių įrenginių pirkėjų simpatijas, kuriant naujas technologijas, kurios padės geriausiai įgyvendinti „Microsoft“ skaitmeninio pasaulio viziją. Beje, toks tikslas irgi kiek prieštarauja visų kitų pasaulio kompanijų išsikeltoms užduotims – pirkėjų tyrimų duomenys rodo, kad kaip tik brangiausių įrenginių rinka šiuo metu yra užpildyta ir beveik nedidėja, o didžiausio augimo tikimasi pigesnių išmanių įrenginių rinkoje.

Tačiau tai dar ateitis, tad analizuosime, kai matysime, ką „Microsoft“ pasiūlys po šio atnaujinimo. O kol kas aišku tiek – „Microsoft“ išmaniųjų įrenginių padalinys sujungiamas su „Nokia“ mobiliųjų telefonų verslu, o naujam padaliniui vadovaus dabartinė išmaniųjų telefonų grupės vadovė Jo Harlow. Jai iškelti uždaviniai tęsti „Lumia“ įrenginių plėtrą, atrinktus „Nokia X“ telefonų modelius perdaryti į „Lumia“ ir užtikrinti strategijos – pirmiausia telefonas – tęstinumą.

Telefonų kūrimas vyks dviejose buvusiose „Nokia“ gamyklose Suomijoje – Salo mieste bus kuriami aukštos klasės „Lumia“ įrenginiai, o Tamperėje – pigesni telefonai. Oulu mieste (Suomija) veikęs padalinys bus uždarytas, o Pekino (Kinija) ir San Diego (JAV) daliniai gerokai sumažinti. Inžineriniai padaliniai Švedijoje, Espo ir Lundo miestuose, užsiims programinės įrangos kūrimu.

„Microsoft“ apskaičiavimu per artimiausius metus šiems pokyčiams reikės nuo 1,1 iki 1,6 mlrd. dolerių išlaidų. Iš jų apie 800 mln. dolerių bus skirti vien išeitinėms ir kitoms išmokoms atleidžiamiems darbuotojams mokėti, o likusi suma – sujungimui padengti.

„Pradedame pirmąjį darbo vietų mažinimo etapą, kurio metu bus atleista 13 tūkst. žmonių. Daugelis jų per artimiausius 6 mėnesius sulauks pranešimų apie būsimą atleidimą“, – rašė S.Nadella.

Tiesa, jis pridūrė, kad atleidžiant darbuotojus bus kuriamos naujos darbo vietos kai kuriose kitose strateginėse kompanijos įmonėse. Tačiau išsamiau apie ateities planus pažadėjo papasakoti liepos 22 d., kai „Microsoft“ pateiks ketvirčio veiklos rezultatų ataskaitą.

Taip ir liko neaišku, ar bus išsaugotas bent „Nokia“ telefonų vardas. Tačiau visuose raštuose įkyriai kartojamas tik žodis „Lumia“ kelia įtarimų, kad netrukus legendinės mobiliųjų telefonų įmonės pavadinimą matysime tik ant niekaip nesugendančių senutėlių telefoniukų vieno kito užsispyrusio „tapšnoklių“ priešininko kišenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.