Su „Facebook“ bylinėsis 25 tūkst. europiečių

Austrijoje pradėta byla prieš socialinio tinklapio „Facebook“ privatumo politiką virto europinio lygmens grupiniu ieškiniu, kai iniciatyvą palaikė 25 tūkstančiai asmenų iš visos Europos Sąjungos (ES), praneša „EUbusiness“.

„Facebook“ nariai į teismą kreipėsi teigdami, kad buvo pažeistas jų privatumas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Facebook“ nariai į teismą kreipėsi teigdami, kad buvo pažeistas jų privatumas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:58 AM

Austrų teisininko Maxo Schremso pateiktame ieškinyje kiekvienam ieškovui iš „Facebook“ prašoma priteisti simbolinę 500 eurų kompensaciją už ilgą sąrašą teisės aktų pažeidimų. „Europe vs. Facebook“ teisininkų grupės atstovų teigimu, kompanija turi atsakyti už galimą dalyvavimą JAV vyriausybės PRISM kibernetinio šnipinėjimo programoje, taip pat kitus vartotojų privatumo politikos pažeidimus, pavyzdžiui, naudotojų internetinio naršymo įpročių sekimą naudojant „Patinka“ (angl. Like) mygtuką kituose internetiniuose portaluose.

M.Schremsas ieškinį prieš „Facebook“ pateikė praėjusią savaitę Vienoje. Teisininko teigimu, jis buvo priverstas apriboti ieškovų skaičių iki 25 tūkst., nes kasdien iniciatyvą paremdavo po 7 tūkst. asmenų iš visos Europos – daugiausiai Vokietijos, Austrijos ir Nyderlandų.

„Esant tokiam dalyvių skaičiui, turime puikų pagrindą ne tik skųstis dėl „Facebook“ Europoje, bet iš tiesų kažką pakeisti“, – savo teisininkų grupės internetiniame portale rašė M.Schremsas.

Ieškinys iškeltas Airijoje veikiančiai antrinei „Facebook“ bendrovei, per kurią JAV įsikūrusi įmonė vykdo savo veiklą Europoje. Šalutinė įmonė privalo paklusti Europos Sąjungoje veikiantiems duomenų apsaugos ir vartotojų privatumo įstatymams, kurie yra griežtesni nei Šiaurės Amerikoje.

Birželį šis socialinis portalas turėjo 829 milijonus aktyvių vartotojų visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.