Honkongo protestuotojus suburia mobilioji programėlė

Honkongo masinių protestų dalyviai naudojasi nemokama programėle, galinčia siųsti žinutes be jokio mobiliojo ryšio.

Nerimaujama, kad Kinijos valdžia gali užblokuoti mobilųjį ryšį Honkonge.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nerimaujama, kad Kinijos valdžia gali užblokuoti mobilųjį ryšį Honkonge.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Oct 6, 2014, 11:09 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:28 AM

Per savaitgalį prodemokratiniams protestams įsisiūbavus, daugelis nerimauja, kad Kinijos valdžia gali užblokuoti mobilųjį ryšį.

Atsakydami į tai, aktyvistai paramos žinučių ir naujausių žinių skleidimui ėmė naudoti „FireChat“ programėlę. Kūrėjų teigimu, vien per sekmadienį programėlė Honkonge buvo parsiųsta daugiau nei 100 tūkst. kartų. „FireChat“ naudojasi „raizginiu ryšiu“ – technika, kai duomenys perduodami tiesiogiai iš vieno telefono į kitą „Wi-Fi“ ar „Bluetooth“ ryšiu. Paprastai, jei du žmonės nori komunikuoti tokiu būdu, jie turi būti arti vienas kito (daugiausiai – už kelių dešimčių metrų). Bet prisijungus daugiau žmonių, tinklas plečiasi ir žinutės gali nukeliauti toliau.

Raizginiai tinklai gali praversti gamtinių kataklizmų užkluptiems žmonėms, arba, kaip Honkonge, protestuojant sudėtingomis sąlygomis. „FireChat“ šiais metais pravertė protestuotojams Taivane bei Irake.

Bet mobiliosios technologijos kelia ir pavojų. Hansas-Christophas Steineris iš „The Guardian Project“, padedančio aktyvistams apeiti cenzūrą, įspėja, kad „FireChat“ nėra įdiegtas duomenų šifravimas, todėl žinutes gali perimti bet kas, esantis pakankamai arti. „Tai nėra taip blogai, kaip vienas centrinis valdžios organas, galintis perskaityti visas žinutes. Kaip bebūtų, naudotojai turėtų žinoti apie riziką“, – sako jis. „FireChat“ atstovai užsimena planuojantys ateityje įdiegti ir šifravimą.

„Bluetooth“ ryšys identifikavimui naudoja MAC adresą, kuris gali būti panaudotas protesto vadovų nustatymui. „Jie gali būti susekti ir areštuoti ar apklausti, jų socialiniai tinklai gali būti panaudoti paieškai žmonių, galinčių sutrukdyti tam, kas vyksta, – pastebi Stevenas Murdochas iš Londono universiteto koledžo. – Tinkamo saugumo užtikrinimas raizginiam tinklui tebėra tyrimų sritis.“

Kinijos valdžia raizginių tinklų suardymui gali panaudoti radijo trikdžius ar neleisti prisijungti daugiau žmonių, užblokuodama prieigą prie programėlių parduotuvių. „Yra dar daug daugiau agresyvių veiksmų, kurių gali imtis Honkongo valdžia, – sako S.Murdochas. – Gerai, kad jie to nedaro, tačiau yra grėsmė, kad reikalai gali pablogėti.“

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?