„Apple“ pristatė „iPad Air 2“, kosminį „iMac“ ir lietuvį scenoje

Svarbiausia pristatymo dalis, atrodo, buvo skirta smagiems pasikalbėjimams su svečiais, atnaujintų programėlių pristatymams ir bandymui įtikinti, kad artėjantis laikrodis išties bus reikalingas. Tačiau pradėjus „iPad Air 2“ pristatymą scenoje pasirodė vienas „Pixelmator“ įkūrėjų, Aidas Dailidė.

Naujojo „iPad“ pristatymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujojo „iPad“ pristatymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 16, 2014, 10:05 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 11:41 PM

Vien už tai turėtume sakyti – naujas „iPad“ puikus, nes idealiai tinka „Pixelmator“, Na, o visa kita gana įprasta – piršto antspaudų jutiklis, naujas gerokai greitesnis M8X procesorius, beveik nekenčiantis nuo atspindžių naujo tipo ekranas... Ir plonesnis jis už pieštuką.

Iš pat pradžių viskas skambėjo labai linksmai, žiūrovai daug kvatojo, tad pasiteisinimų apie, kodėl taip greitai tenka leisti „iOS“ atnaujinimą neprireikė. Pakako nuoširdžių patikinimų, kad viskas nemokama ir prieinama nuo šiandien. Taip pat ir „iWorks“, ir net nauja kompiuterių operacinė sistema „Yosemite“.

Tik scenoje pasirodę Timas Cookas praktiškai rėžė maldą „iPad“, iki psalmės pritrūko tik muzikos.

Tačiau jei atmesiu sarkazmą, jis teisus. Pardavusi 225 mln. „iPad“, daugiau negu visų kitų įmanomų kompiuterių kartu sudėjus, kompanija turi teisę teigti, kad jų planšetinis kompiuteris yra labai geras.

Tiesa, parodę 100 proc. vartotojų pasitenkinimą gal kiek perlenkė – būna tenka pakeikti savąjį. Tačiau būtų labai neteisinga neigti, kad tai fantastiškas įrenginys. Deja, net prieš metus pagaminus geriausią pasaulyje „iPad“, vis tiek metas ištraukti naują.

„iPad Air 2“

„Jis neįtikėtinai nuostabus. Ir matote, koks plonas? Ar bent matote?“ – išnešęs naujovę į sceną pradėjo Timas Cookas.

Tai išties ploniausias kada nors pagamintas „iPad“. 18 proc. plonesnis už „iPad Air“ modelį, o pirmasis „iPad“ buvo daugiau negu dvigubai storesnis.

Tai pasiekta pagaminus tokio pat principo ekraną, kaip „iPhone 6“. Atsisakyta tarpinio sluoksnio, vaizdas turi mažiau atspindžių (mažiausiai pasaulyje).

Šį sykį pristato ir procesorių, tad, akivaizdu, yra kuo pasigirti. A8X procesorius 180 kartų greičiau apdoroja vaizdą, negu pirmojo „iPad“. Be to, kūrėjams suteikta galimybė prieiti tiesiogiai prie grafikos procesoriaus, tad programėlės veiks gerokai greičiau.

Barometras, kalibruoti sensoriai ir specialus judesio procesorius A8X.

Aišku, vėlgi, pagirta ir kamera, bei eilė programėlių, kurios išnaudoja kameros funkcionalumą. Taigi, čia įdiegta 8 MP f/2,4 „iSight“ kamera. Nieko stebuklingo, tačiau pristatyme itin akcentuojamas kadrus apdorojančio procesoriaus darbas. Parodyta krūva neapdorotų nutoraukų išties atrodo įspūdingai.

Be to, galima daryti panoramines iki 43 MP raiškos nuotraukas, galima fotografuoti serijomis ir filmuoti „timelapse“ video failus. Galima filmuoti ir sulėtintai. O įdiegti du mikrofonai užtikrina gerą garsą.

Priekinė kamera irgi gerokai pagerinta, turi atskirą procesorių, tad asmenukės bus geros.

Pagreitintas bevielio ryšio priėmimas ir prisijungia prie daugiau LTE tinklų pasaulyje.

Na, o svarbiausia – piršto antspaudo skaitiklis. Nieko stulbinančio – įdiegtas tame pačiame apvaliame įjungimo mygtuke ir atlieka tas pačias funkcijas, kaip telefone. Aišku, galima bus naudoti ir apsipirkimams naudojant „Apple Pay“.

Tuomet scenoje pasirodė Aidas Dailidė ir mano galvoje sėdintis kritikas mirė. Atnaujintame „iPad“ brolių Dailidžių „Pixelmator“ veiks tikrai gerai, nes jis tai pasakė pats, stovėdamas toje scenoje.

O visi tie 3 mlrd. Tranzistorių procesoriuje ar naujos kartos „Retina“ ekranas (kurio raiškos niekas, atrodo, nepadidino) nebe tokie ir svarbūs. Mokėsime ir 500, ir 829 dolerius. Tiesa, keista, kad nėra modelio su 32 GB vidine atmintimi, tačiau dėl to tik atpigo didesnės atminties modeliai.

„iPad mini 3“, atrodo, gavo lygiai tokius pat atnaujinimus, tad daug apie jį kalbų ir nebuvo. Svarbiau, kad senesni modeliai atpigo bent 100 dolerių.

„iMAC“ su 5K „retina“ ekranu

Priminę, kad šiais metais „Mac“ kompiuteriui sueina trisdešimt, pristatė  naują „iMAC“. Tai kompiuteris turintis kol kas pačios aukščiausios raiškos ekraną pasaulyje. 5K „retina“ turi septyniskart daugiau vaizdo taškų negu „Full HD“ televizorius.

Tokios dovanėlės nėra pigios, tad naujasis „iMAC“ JAV kainuos 2499 dolerius. Tiesa, naujovės neapsiriboja 5 mm storio ir neįtikėtinos raiškos ekranu. „MacBook Pro“ palikuonis aprūpintas standartiniu 3,5 GHZ dažnio keturių branduolių i5 procesoriumi, o norintys papildomai sumokėję gaus greičiausia kada nors pagamintą i7.

Ekrano apšvietimo sistema gerokai patobulėjo, tad kompiuteris naudoja 30 proc. mažiau energijos. Ir tuo pat metu yra 40 proc. galingesnis už praeitą „Mac“ modelį. Prie to gerokai prisideda ir naujas „AMD Radeon M9 M290X“ grafinis procesorius.

Žodžiu, per dieną gavome naują operacinę sistemą kompiuteriams „OS X Yosemite“ (nemokama),  naują stulbinančios galios ir ekrano „iMac“ (brangiai), veikiančią atsiskaitymų sistemą „Apple Pay“ (ne Lietuvoje), atnaujintą „iOS 8.1“ (nemokama, bet matyt, ne savo noru), aiškų atsakymą, kad išmanus laikrodis pasirodys lapkritį (brangiai ir ne čia), paplonintą, bet nepadidintą „iPad Air 2“ ir tiesiog pirštų antspaudų skaitiklį gavusį „iPad mini 3“ (įperkama) ir, svarbiausia – lietuvį pagrindinėje  „Apple“ scenoje!

Išvada: diena nugyventa nebeprasmiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.