Rusijoje gali būti uždrausti „iPhone“ ir „iPad“

Rusijos valdžia nuo 2015 metų savo šalyje gali uždrausti naudotis „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiais, rašo mk.ru. Apie tai pareiškė Rusijos interneto ombudsmenas Dmitrijus Marinčevas. Draudimas gali būti pritaikytas ir užsieniniams interneto socialiniams tinklams, videoportalams bei internetinėms parduotuvėms.

„iPhone 6“ gali būti paskutinis „Apple“ išmanusis telefonas, legaliai pardavinėtas Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„iPhone 6“ gali būti paskutinis „Apple“ išmanusis telefonas, legaliai pardavinėtas Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2014, 5:09 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 4:14 PM

Pasak D.Mariničevo, „Apple“ gaminių naudojimas Rusijoje taps nebegalimas dėl to, kad ši kompanija visų pasaulio vartotojų duomenis saugo savo tarnybos „iCloud“ serveriuose JAV. O tai prieštarauja naujam Rusijos įstatymui, įsigaliosiančiam nuo kitų metų pradžios.

Nuo 2015 metų sausio 1-osios visi asmeniniai Rusijos gyventojų duomenys turės būti saugomi tik Rusijos teritorijoje. Anksčiau buvo planuota, kad ši įstatymo norma įsigalios tik nuo 2016 metų rugsėjo.

Po įstatymo įsigaliojimo Rusijoje gali būti uždraustas išmaniųjų telefonų „iPhone“ ir planšečių „iPad“ pardavimas, jeigu „Apple“ neprisitaikys prie naujų šios šalies teisinių realijų. Dabar kompanijos „Apple“ programa „iCloud“ kiekvieno „iPhone“ ar „iPad“ vartotojo iš bet kurios pasaulio šalies duomenis perduoda į specialius serverius JAV.

D.Marinčevas įsitikinęs, kad anaiptol ne visos kompanijos sugebės iki sausio 1-osios pasirengti naujovėms, tad joms teks susidurti su įstatymo apribojimais. Argumenty.ru tvirtina, kad nukentės ne tik „obuolinių“ įrenginių gerbėjai, draudimas bus pritaikytas ir daugybei interneto socialinių tinklų, tokių kaip „Facebook“ ar „Twitter“, videoportalų ir internetinių parduotuvių.

Pastaruoju metu Rusijos valdžia smarkiai susirūpino šalies gyventojų informaciniu saugumu. Nuo rugpjūčio 1-osios įsigaliojo vadinamasis tinklaraštininkų įstatymas. Jame numatyta, kad interneto svetainės, kurias per parą aplanko ne mažiau 3 tūkst. skaitytojų, turi būti registruojamos specialiame registre.

Užsiregistravę tinklaraštininkai dabar privalo nurodyti savo asmens duomenis ir kitą kontaktinę informaciją, kad valdžios institucijoms būtų aišku, kam siųsti teisinius dokumentus.

Įstatymas taip pat įpareigoja populiarius tinklaraštininkus patikrinti pateikiamos informacijos teisingumą, nepublikuoti ekstremistinio turinio medžiagos ir informacijos apie privatų kitų piliečių gyvenimą, paisyti rinkimų įstatymo nuostatų ir t. t.

Be to, Rusijos vyriausybė pateikė Valstybės Dūmai įstatymo projektą, kuriame numatyta, kad interneto svetainių savininkai pačiose svetainėse būtų priversti nurodyti savo vardą, gyvenamąją vietą ir elektroninį paštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.