Pasaulis ir Lietuva pirmą kartą švenčia Fotonikos dieną

Daugiau nei prieš tris dešimtmečius, 1983 metais, buvo oficialiai patvirtinta, kad šviesos greitis yra 299 792,458 km/s. Minint šią datą, spalio 21 d., antradienį, Lietuvoje ir pasaulyje pirmą kartą švenčiama Fotonikos diena.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-21 13:25, atnaujinta 2018-01-25 06:03

Pasak mokslininkų, fotonika yra manipuliacijų šviesa mokslas, atnešęs žmonijai tokius išradimus, kaip LED lemputės, saulės baterijos, optiniai jutikliai, lazeriai, šiuolaikiniai ekranai ir gausybė kitų. Tikimasi, kad iniciatyva švęsti fotonikos dieną padės visuomenei geriau susipažinti su naujausiais šio mokslo išradimais, suvokti jų įtaką šiuolaikiniam gyvenimui, įvairioms veiklos sritims.

„Mokslininkai vis dažniau kalba, kad prasidėjo fotonikos era, jog XXI amžius taps fotonikos amžiumi. Tačiau tik vienas-kitas ne specialistas girdėjo apie šį mokslą. Visuotinis sutarimas švęsti Fotonikos dieną yra mūsų darbo įvertinimas ir paskata jį tęsti. Tai – vienas iš įrankių populiarinti fotonikos pasiekimus ir su jais supažindinti kiekvieną besidomintį“, – sakė Petras Balkevičius, Lietuvos lazerių asociacijos vykdantysis direktorius.

Fotonikos dienai paminėti skirti renginiai vyks spalio 21 d. Vilniaus universiteto Fizikos fakultete 13 val. (Saulėtekio al. 9, III rūmai) ir 16 val. Fizinių ir technologijos mokslų centre (Savanorių pr. 231). Jie atviri visiems besidomintiems. Jų metu bus galima patirti, kaip šviesa ir manipuliavimas ja pakeitė mūsų gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.