Nuo visiškos tamsos Vilniaus gatves išgelbės tik LED šviestuvai

Pastarąjį kartą sostinės šviestuvai buvo atnaujinti 1997–2000 metais, apšvietimo nusidėvėjimas viršija 89,5 proc., o daugumos šviestuvų eksploatacijos laikas baigsis po metų. Tačiau iškart po Naujųjų metų Vilniuje bus vis šviesiau. Ir ne todėl, kad ilgės dienos. Gatvėse senos reto tankio dujų lempos bus pradėtos keisti LED šviestuvais, rašo „Sostinė“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 8, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:52 AM

Dar balandį Vilniaus miesto taryba pritarė sutarčiai su tarptautine kompanija „Gemmo S.p.A.“ iš Italijos. Numatyta per dvejus metus atnaujinti 44 tūkst. sostinės gatvių šviestuvų.

Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamentas paaiškino, kad po sutarties pasirašymo numatyti projektiniai pasirengimo darbai. Montuoti LED šviestuvus numatyta pradėti ne vėliau kaip nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Sostinės šviestuvų ūkis bus atnaujinamas viešojo sektoriaus ir verslo partnerystės pagrindu. Pagal sutartį su investuotojais, miestas 18 metų vien už paslaugas kasmet mokės po 18 mln. litų. Iš viso per 18 metų už šviestuvų atnaujinimą ir priežiūrą bendrovei iš Italijos turės būti sumokėta apie 340 mln. litų.

Dabar savivaldybės išlaidos gatvių apšvietimui siekia apie 19 mln. litų per metus. Ji Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų (VGAET) įmonei jau įsiskolinusi apie 3,5 mln. litų, darbuotojams atlyginimai vėluoja du mėnesius. Protestuodami prieš atlyginimų vėlavimą prieš kelias savaites į darbą neatėjo 25 VGAET darbuotojai.

Laikinai įmonei vadovaujantis Petras Čaikauskas sakė, kad tai nereiškia, jog žibintai nebus įjungti. Problemų gali kilti tokiu atveju, jei nugrius stulpas ar bus kitokių gedimų. Tuomet trūktų darbuotojų gedimams taisyti ir šiaip jau neryškiai apšviestos sostinės gatvės dar labiau pritems.

Dėl to tik dar aktualesnis faktas, kad įdiegus LED šviestuvus pažangios apšvietimo technologijos leis kasmet sutaupyti beveik 7 mln. litų už elektros energiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.