Elektroninis parašas netrukus taps būtinybe: ar pasiruošėte?

Gyvenimui persikeliant į elektroninę erdvę ir vis didėjant saugumo reikalavimams, spėjama, kad el. parašo naudojimas netolimoje ateityje taps būtinybe. El. parašo vartotojų skaičius jau dabar rekordiškai auga.

Paspaudus vos kelis mygtukus išmaniajame telefone, mobiliuoju el. parašu galima pasirašyti įvairius elektroninius dokumentus.<br>123rf nuotr.
Paspaudus vos kelis mygtukus išmaniajame telefone, mobiliuoju el. parašu galima pasirašyti įvairius elektroninius dokumentus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-17 10:50, atnaujinta 2018-01-21 07:34

Bendrovė „Omnitel“ pažymi, kad per šiuos metus mobiliojo el. parašo vartotojų skaičius išaugo 40 proc. Elektroninės identifikavimo paslaugos populiarumą, pasak bendrovės ekspertų, gerokai padidino bankų planai elektroninės bankininkystės kodų korteles keisti kitomis identifikavimo priemonėmis.

Vis labiau plintant mokėjimams elektroninėje erdvėje, saugesnės ir patogesnės priemonės pamažu nurungia sprendimus, nebeatitinkančius naujų reikalavimų. Jau nuo kitų metų lapkričio bankai raginami atsisakyti bankų kodų kortelių ir užtikrinti saugesnį kliento tapatybės nustatymą.

Lietuvos bankų asociacijos teigimu, bankams atsisakius kodų kortelių mobilusis el. parašas – viena labiausiai tikėtinų alternatyvų.

„Nors slaptažodžių kodų kortelės yra populiarios ir patrauklios klientams, bankai skatina juos naudotis modernesnėmis atpažinimo priemonėmis. Saugesnėms banko operacijoms atlikti alternatyva galėtų būti tiek slaptažodžių generatorius, tiek mobilusis el. parašas, kurį dalis bankų klientų naudoja ir dabar. Galima spėti, kad mobilusis el. parašas bus vis populiaresnis, nes šiam identifikavimo būdui nereikia papildomos įrangos, tad jis gali būti naudojamas kaip universalus tapatybės nustatymo įrankis“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Panašiu keliu jau žengia Estija. Čia veikiantys bankai, skatindami naudoti el. parašą, stipriai apribojo pervedamų pinigų sumą, jei vartotojas jungiasi per banko sistemą naudodamasis kodų kortelėmis.

Taupo laiką

Tie, kurie naudojasi el. parašu, sako, kad tai yra patogus ir saugus būdas ne tik jungtis prie elektroninės bankininkystės, bet ir pasirašyti juridinę galią turinčius dokumentus. Paspaudus vos kelis mygtukus išmaniajame telefone, mobiliuoju el. parašu galima pasirašyti elektroninius dokumentus Elektroniniuose valdžios vartuose, savivaldybėse, „Sodroje“, kai kuriose ministerijose ir kitose institucijose.

Pirmiausia, tai taupo laiką – norint pasirašyti dokumentus nebereikia gaišti laiko kur nors vykstant ir laukiant eilėje. Pavyzdžiui, pranešimus „Sodrai“ galima pasirašyti visur, kur tik yra interneto ryšys.

Šiuo metu Lietuvoje galima naudotis trijų rūšių elektroniniu parašu: esančiu USB laikmenoje, lustinėje kortelėje ir mobiliuoju, įrašomu į telefono SIM kortelę.

„Kas trečias, išbandęs mobilųjį el. parašą, juo yra linkęs naudotis ir ateityje – šią tendenciją matome pagal atnaujinamų sutarčių skaičių. Spalio mėnesio rezultatai, kai naujų ir atnaujintų sutarčių dėl el. parašo skaičius perkopė 3 tūkstančius, verčia manyti, kad elektroninio parašo naudojimo įpročiai pradeda keistis itin sparčiai“, – teigė „Omnitel“ Verslo vystymo skyriaus privatiems klientams vadovas Povilas Dapkevičius.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, 2013 m. pabaigoje buvo išduota kiek daugiau nei 40 tūkst. kvalifikuotų el. parašo SIM kortelių sertifikatų, o tai – beveik dvigubai daugiau nei 2012 m. Bendrovė „Omnitel“ buvo išdavusi 19,5 tūkst., „Bitė“ – 10,6 tūkst., „Tele2“ – 9,5 tūkst., „Teledema“ – 463 kvalifikuotus el. parašo sertifikatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.