Žinutė „Facebook“ apkvailino tūkstančius žmonių. O jus?

Socialiniam tinklui „Facebook“ paskelbus apie kitąmet įsigaliosiančius taisyklių pakeitimus, svetainės nariai puolė skelbti žinutes, kurios esą turėtų apsaugoti jų teises. Tačiau iš tiesų tokie pranešimai, kad ir kaip protingai skambėtų, yra beprasmiai.

Į „Facebook“ plintančią virusinę žinutę A.Užkalnis reagavo ironiškai: „Dabar daugelis draudžia viešinti savo FB nuotraukas ir įrašus ir perspausdinti juos ir kitaip panaudoti be raštiško išankstinio notarizuoto sutikimo. Aš tai vapše draudžiu skaityti mano FB tekstus ir žiūrėti nuotraukas, ar su sutikimu ar be jo.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į „Facebook“ plintančią virusinę žinutę A.Užkalnis reagavo ironiškai: „Dabar daugelis draudžia viešinti savo FB nuotraukas ir įrašus ir perspausdinti juos ir kitaip panaudoti be raštiško išankstinio notarizuoto sutikimo. Aš tai vapše draudžiu skaityti mano FB tekstus ir žiūrėti nuotraukas, ar su sutikimu ar be jo.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Dec 1, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:16 AM

Teisinio žargono prifarširuoti pranešimai nežymiai skiriasi, tačiau jų esmė išlieka panaši: vartotojas viešai deklaruoja, kad, remiantis Berno konvencija, visam jo paskelbtam turiniui yra taikomos autorių teisės. Esą kiekvienu atveju dėl komercinio informacijos naudojimo būtina gauti raštišką sutikimą.

Taip pat priduriama, jog esą „Facebook“ dabar yra akcinė bendrovė, o tokio pranešimo nepaskelbę vartotojai leidžia naudoti bet kokius duomenis ir negalės reikšti pretenzijų.

Vis dėlto tokie pranešimai jokios papildomos apsaugos jūsų paskelbtam turiniui – žinutėms, nuotraukoms, vaizdo įrašams ir kt. – nesuteiks.

„Registruodamasis „Facebook“ vartotojas turi sutikti su jo taisyklėmis. Su jomis nesutikus registruotis nepavyks. Tai yra sutartis tarp vartotojo ir „Facebook“. Ji nustato, kad vartotojas suteikia „Facebook“ teisę naudoti visus į svetainę įkeltus kūrinius: nuotraukas, tekstus, muziką, filmus... Vienašališkai vartotojas šios sutarties pakeisti negali ir negali atšaukti savo sutikimo“, – pabrėžė advokatų kontoros „AAA Law“ partneris advokatas Andrius Iškauskas.

Jis pridūrė, kad vartotojai gali patys kontroliuoti savo paskelbtą turinį: apriboti jų viešumą (pvz., leisti matyti tik draugams), jį ištrinti, pakeisti ar apskritai nutraukti naudojimąsi paslaugomis.

Esminių pokyčių nėra

Panašaus pobūdžio žinutės „Facebook“ plito jau ne kartą, o bene didžiausio populiarumo jos sulaukė 2012-aisiais, kompanijos akcijomis pradėjus prekiauti biržoje. Tąkart pats „Facebook“ buvo išplatinęs pranešimą, kuriame užtikrino, kad, kaip ir anksčiau, vartotojų paskelbto turinio autorių teisės priklauso vartotojams ir niekas jų neatima.

„Visi, kurie naudojasi „Facebook“, turi ir valdo turinį bei informaciją, kurią jie paskelbia, kaip yra nurodyta mūsų taisyklėse. Jie gali valdyti, kaip šis turinys ir informacija yra pasiekiami. Tai yra mūsų politika, tokia ji visuomet ir buvo“, – nurodė „Facebook“ atstovai.

Praėjusį mėnesį paskelbtose ir kitąmet įsigaliosiančiose „Facebook“ taisyklėse jokių esminių pakeitimų, kalbant apie privatumą ar autorių teises, nėra. Nauja tik tai, kad iš taisyklių buvo pašalinta didelė dalis teisinio žargono, kad jas būtų lengviau suprasti vartotojams.

Virusiniu būdu plintančioje žinutėje cituojama Berno konvencija buvo priimta ir įsigaliojo 1887 metais – tuo metu, kai apie internetą net šios srities mokslininkai galėjo tik pasvajoti.

Daugiau informacijos apie privatumą „Facebook“ ir turinio naudojimą galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.