Kompiuterių saugumui iškilo nauja grėsmė

Elektroninės cigaretės ir kiti USB prietaisai gali tapti pavojingų kompiuterinių virusų platinimo priemone. Kaip rašo „The Guardian“, elektroninės cigaretės yra reali grėsmė jų naudotojų kompiuteriams.

Daugelis elektroninių cigarečių pagamintos Kinijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugelis elektroninių cigarečių pagamintos Kinijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 7:44 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:47 AM

Daugelis elektroninių cigarečių akumuliatorių gali būti įkraunami prijungus juos prie kompiuterių per USB lizdus. Tokio prijungimo atveju pigiai ir neaišku kieno pagamintai elektroninei cigaretei suteikiama prieiga prie kompiuterio.

Jeigu piktavaliai gamintojai tokio elektroninės cigaretės akumuliatoriaus korpuse ar įkroviklyje yra įmontavę ir mikroschemą su kenkėjiška programine įranga, tada kompiuteris gali būti užkrėstas.

„The Guardian“ pateikė istoriją, kuri iliustruoja tokį teiginį. Vieno iš neįvardintos didelės kompanijos vadovų kompiuteris būdavo nuolat užkrečiamas kenkėjiška programa. Ilgą laiką niekaip nepavyko nustatyti užkrato šaltinio.

Galiausiai paaiškėjo, kad užkratas į kompiuterį patekdavo iš Kinijoje pagamintos elektroninės cigaretės įkroviklyje įmontuotos mikroschemos. Kai cigaretė per įkroviklį būdavo prijungiama prie kompiuterio, virusas aktyvuodavosi, imdavo „skambinti namo“ ir perdavinėdavo asmeninę kompiuterio vartotojo informaciją.

Saugumo specialistų teigimu, kompiuterių vartotojai turėtų neužmiršti atnaujinti savo antivirusines programas, o taip pat nerizikuoti ir neprijunginėti prie kompiuterių neaiškios kilmės prietaisų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.