Geriausios 2014-ųjų „Android“ programėlės. Ką verta įsidiegti?

„Google“ savo programėlių parduotuvėje paskelbė geriausių metų programėlių sąrašą. Tiesa, tai, kas populiaru ir aktualu amerikiečiams, mums nebūtinai bus bent kiek naudinga. Todėl peržvelgėme jas ir išrinkome tas, kurias verta įsidiegti. Sąraše tyčia praleidome visus žaidimus, tad gal rasi tai, ko seniai ieškojai ir kas labai palengvins gyvenimą?

Geriausios programėlės – labai sąlyginis vertinimas. Juk mums geriausios tos, kurios naudingos.
Geriausios programėlės – labai sąlyginis vertinimas. Juk mums geriausios tos, kurios naudingos.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 9, 2014, 7:01 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:10 PM

Patogumui

Wunderlist

Stulbinančiai populiari, milijonus vartotojų pasaulyje turinti ir labai universaliai naudinga programėlė padės tiek sudaryti savo veiklos sąrašą, tiksliai sekti, ką dabar turite ir ką norite padaryti, tiek rasti ir kurti idėjas, ką dar verta būtų nuveikti, kokį pyragą iškepti ir kur apsilankyti per atostogas.

„Ar dalijatės pirkinių sąrašu su šeimos nariais, ar dirbate keliese prie vieno projekto, ar planuojate atostogas, „Wunderlist“ padės pasiekti geriausią rezultatą“, – rašo programėlės kūrėjai.

Žodžiu, toks gigantiškas visa ko veiklos sąrašas ir archyvas vienoje programėlėje. Ir visuose įrenginiuose. Programėlę galima įdiegti į įrenginį su bet kuria operacine sistema ir savo kuriamus veiklos planus bei sąrašus automatiškai sinchronizuoti.

Savo sudarytais veiklos sąrašais galime dalintis su šeima, bendradarbiais ar draugais, galima tuos sąrašus kurti bendradarbiaujant kartu. Be to, savo sukurtą puikų darbų ar laisvalaikio planą galite paskelbti viešai, o ir patys peržvelgti kitų paskelbtus planus ir iš jų pasisemti idėjų. Pavyzdžiui, pamatyti tokį filmą ar išsikepti tokį pyragą.

Negana to, programėlė leidžia bendrauti susirašinėjant, komentuojant numatytų darbų sąrašus, nustatyti, kas už ką atsakingas, net dalintis nuotraukomis („Ar šitą pieną pirkti?“) ir t.t. Visa tai realiu laiku sinchronizuojama tarp visų jūsų įrenginių, tad kad ir kur būtumėte, visada numatytos veiklos sąrašas bus po ranka.

Žodžiu, funkcijų daugiau, negu reikia. Deja, programėlė neturi lietuviškos versijos. Bet galima rinktis anglišką, lenkišką ar rusišką, o galinčius padėti ją sulietuvinti kūrėjai kviečia prisijungti prie atviro projekto.

Nemokama versija gali labai daug, o norintys neribotų galimybių gali pasirinkti versiją „pro“, kuri kainuos 4,99 dolerius per mėnesį.

„SwiftKey“ klaviatūros

Išbandžius programėlę ji pasirodė netgi geresnė, negu perskaičius jos pristatymą prieš diegiant. Štai kaip „SwiftKey“ pagyrė Andrius Užkalnis:

„Geresnė ir naudingesnė, negu tikėjausi. Braukimas veikia fantastiškai. Neįtikėtina, kad ji nieko neperjungiant vienu metu gali dirbti dviem kalbomis.“

Taigi, tai klaviatūra. Kas gero gali būti klaviatūroje, kuri užima trečdalį 5 colių įstrižainės ekrano? Nieko, jei tai nėra „SwiftKey“. Ši išties gerokai mažina spausdinamų klaidų skaičių, pažįsta lietuvių kalbą ir mokosi iš dažniausiai jūsų vartojamų žodžių, todėl net netiksliai surinkus, tikrai dažnai siūlo tinkamą variantą.

Be to, rinkti galima ne spaudžiant raides, o braukiant pirštu nuo raidės iki raidės, klaviatūra atpažįsta, ką norite surinkti. Be to, nereikia spausti tarpų tarp žodžių, ji pati juos įdeda. Ši programėlė veikia taip puikiai, kad pagaliau gavę galimybę ją išbandyti „iPhone“ savininkai puolė girtis, štai ką gavę. Gyrėsi, kol suprato, kad gavo ją paskutiniai.

Aišku, nėra to gero, kas neturėtų trūkumų. Surinkus tekstą vis tiek reikėtų patikrinti, ar nebus dalis žodžių virtę ne tais, kuriuos rinkote, tačiau būtent ši klaviatūra tokių klaidų daro bene mažiausiai, todėl nerekomenduoti nemokamos programėlės tiesiog negalime.

IFTTT

Programėlė, kuri sugeba programuoti realų gyvenimą atsižvelgdama į internete vykstančius įvykius taip, lyg tai būtų komanda kompiuteriui. Nelabai suprantama?

Pamėginsime paaiškinti. Įsivaizduokite, kad kiekvieną kartą, kai kas nors įvyksta, arba, kai ką nors nuveikiate tam tikru laiku tam tikroje vietoje ar tam tikroje programėlėje, jūs būtinai atliekate kitą veiksmą kita programėle.

Pavyzdžiui, kiekvieną kartą parsiunčiate į savo „Google Drive“ diską nuotraukas, kurios patinka „Instagram“. Kiekvieną kartą, kai atvykstate į tam tikrą vietą, prisijungiate prie kokios nors programėlės ir apie tai pranešate. Kiekvieną dieną lygiai antrą valandą prisijungiate prie kokios nors svetainės. Arba norėtumėte, kad orų programėlei nustačius, jog rytoj lis, gautumėte apie tai pranešimą, o visos ekrano kopijos automatiškai būtų persiųstos į „One Note“.

Žodžiu, ši programėlė lyg koks du veiksmus jungiantis sakinys. „If this then that“. Lietuviškai: „Jei taip, tuomet tai“. Vietoj „this“ įdedame trigerį (kam atsitikus bus aktyvuota komanda), vietoj „that“ – komandą, kas turi įvykti.

Galimų kombinacijų skaičius labai didelis, programėlė gali valdyti netgi daugelį išmaniųjų įrenginių valdomų daiktų (šviesos jungiklius, LED apšvietimą, spynas ir t.t.), tad tuos, kurie moka sudaryti elementarią veiksmų seką, ji tiesiog stebuklingai išvaduos nuo poreikio kartoti tuos pačius veiksmus.

Protui

android"="">android"" target="_blank">TED

Jei jūsų neįkvepia mūsų televizijose kalbantys žmonės, jei mokytojai atrodo nuobodūs, o dėstytojų kalbos kelia nusivylimą pasauliu, tiesiog būtina įsidiegti šią programėlę ir kiekvieną laisvą akimirką klausyti kokį nors čia įkeltų pranešimų.

TED (angliškų žodžių „technologija“, „pramogos“, „dizainas“ pirmosios raidės) konferencijose nuolat kalba iškiliausi pasaulio žmonės, originaliausių idėjų kupinos galvos dalijasi savo pamąstymais, patirtimi ir prognozėmis. Pradėjus žiūrėti ar klausyti faktiškai bet kurį čia esančių pranešimų, nuo jų neatsiplėšite. Nes tai ne komentarai ar konfliktų ieškotojų svaičiojimai, o protingos tikrai protingų žmonių mintys.

Neįtikėtina, kad visos jos dabar aptinkamos vienoje paprastoje programėlėje. Jau dabar galite stebėti daugiau negu 1700 TED konferencijose pasakytų kalbų, ir archyvas nuolat plečiamas.

Programėlėje įdiegta patogi paieškos sistema, visi pareiškimai išversti į 22 kalbas. Tiesa, lietuvių tarp jų nėra, tačiau prie kai kurių pareiškimų galima pasirinkti lietuviškus subtitrus. Kita vertus, vėlgi yra angliška, rusiška ir lenkiška versijos, tad iš esmės bet kurią kalbą supras faktiškai visi Lietuvoje gyvenantys žmonės.

Mažiausiems

Child Mode & Time Education

Visi kalba, kad mažiausiems vaikeliams išmanieji įrenginiai gali pakenkti. Visi žino, kad gali ir padėti jiems lavintis. Visi matė, kad gavę tokį į rankas jie su juo išsiskiria tik per ašaras. Visi patyrė, kaip įspraudus išmanųjį įrenginį vaikui į rankas galima šiek tiek pailsėti.

Žodžiu, ne patirtis, o daugybė dilemų. Be to, ir pavojinga – o jei paėmęs darbo telefoną ne ten nusiųs ne tą žinutę, o jei internete ras netinkamą svetainę, ką nors ištrins? Tačiau didžiausias siaubas vis tiek yra momentas, kai vaikui su tuo įrenginiu metas išsiskirti. Galėjote dvidešimt kartų sutarti, kad žais pusvalandį, po pusvalandžio vis tiek bus ašaros.

Programėlė ar, tiksliau, aplinka „Child Mode & Time Education“ viena sprendžia visas šias problemas. Tiesiog prieš duodami vaikui savo įrenginį paleidžiat šią programėlę, joje nustatote kokiomis žaidimų ar lavinimo programėlėmis vaikui suteikiate teisę naudotis, nustatote, kiek laiko jam galima žaisti, ir paleidę drąsiai duodate jam į rankas.

Programėlės kūrėjai tvirtina, kad pasibaigus numatytam žaidimų laikui vaikelis be jokių ašarų grąžins jums įrenginį.

Tai užtikrina speciali aplinka. Visi žaidimai, kuriuos suteikėte teisę vaikui naudoti, paleidžiami aplinkoje, kuri pati primena žaidimą. Tik aktyvavus programėlę ekrane pakyla saulutė ir pieštas paukštelis pradeda dieną. Kampe guli trys kiaušiniai. Einant laikui kiaušinių mažėja, tad vaikas gali suprasti, kad jam skirtas žaidimų laikas senka. O pasibaigus skirtam laikui, saulė nusileidžia ir jūsų vaikas turi palydėti paukštelį miegoti. Programa išsijungė, daugiau nieko nenuveiksi, gavę telefoną surenkate slaptažodį ir jis vėl jūsų.

Atrodo, patrauklu ir logiška, tad jei išbandysite, parašykite mums, kaip vaikui ji patiko. Valdymo kalba, aišku, anglų, tačiau čia jos faktiškai neprireiks.

Laisvalaikiui ir hobiams

Buzz Feed

Labai patogi programėlė beprasmiam laiko švaistymui. Skirta tiems, kurie mėgsta žiūrėti įvairius keistus, virusinius vaizdo filmukus, kurių kiekvieną dieną internete atsiranda tūkstančiai. Žodžiu, visiems.

Čia vienoje vietoje, patogiai ir vaizdžiai matysite visus naujausius virusinius vaizdo filmus, nuotraukas, nuorodas, memus – viską, kas paverčia jus informuotu šiuolaikiniu žmogumi. Įdomybės neieškant gilios prasmės – ar ne apie tai svajoja visi tik tokių istorijų ieškantys žiniasklaidos vartotojai?

Rundavoo

Programėlė skirta lauko pramogoms su draugų kompanija. Ji padės jas suplanuoti ir įgyvendinti. Nesvarbu, ar kviečiate juos į spontanišką pikniką, ar planuotą renginį.

Tereikia sukurti įvykį, pasiūlyti vietą ir laiką ir pakviesti draugus (telefonu ar elektroniniu paštu). Gavę jų atsakymus patvirtinate tinkamiausią laiką ir vietą.

Programėlė mato, kur jūs esate, ir pagal tai leidžia pasirinkti kurią nors iš įprastų susitikimo vietų. Vilniuje siūlo daugybę restoranų, klubų, kino teatrų ar net „Akropolį“. Taigi, patiems rašyti reikės minimaliai – pakaks sugalvoti renginio pavadinimą, pasirinkti vietą (arba suteikti teisę tą vietą parinkti draugams), laiką (jį irgi gali parinkti kiti) ir pakviesti draugus.

Paslauga veikia ne tik programėlėje, bet ir tiesiog prisijungus prie svetainės rundavoo.com, tad prisikviesti galima ir tuos, kurie neturi nei programėlės, nei išmaniojo telefono – pakaks, kad gavo elektroninį laišką.

Windfinder

Ši programėlė reikalinga ne visiems, bet tiems, kurių hobis yra jėgos aitvarai, banglentės, buriavimas – žodžiu visiems, kuriems svarbus vėjas ir bangos.

Duomenys iš daugiau negu 17 tūkst. meteorologinių stotelių leidžia numatyti, koks bus oras, daugiau negu 37 tūkst. pasaulio vietų. Tiesa, jei norite prognozės kas valandą, reikės įsigyti mokamą versiją, tačiau ir ši puikiai rodo, koks vėjas ir bangos bent keliose Lietuvos Baltijos bei Kuršių marių pakrantės vietose.

Ultimate Guitar tabs & Chords

Kiekvienas, kuris bent porą kartų laikė rankose gitarą, žino: nori visus sužavėti – pagrok visiems žinomos dainos akordus. Tie, kurie moka nors tai padaryti, tiesiog privalo įsigyti šią nebrangią programėlę (deja, nemokamos versijos nėra, bet 5,5 Lt tikrai nėra daug).

Tai priėjimas prie didžiausios pasaulyje gitaros akordų saugyklos. Daugia negu 400 tūkst. kūrinių, naujausių populiariausių dainų natos, akordai ir net žodžiai, sužymėta pirštų kombinacija, yra galimybė išsaugoti mėgstamas dainas, kad matytumėte akordus neprisijungę prie interneto.

Papildomai susimokėję gausite dar ir derėjimo tikrinimą, akompanimentą, metronomą ir t.t.

Mokantys groti bet kokiu kitu instrumentu, nesunkiai pritaikys akordus jam, o tie, kurie bent žino, už kurio galo laikyti gitarą, galės tapti vakarėlio siela. Jau nekalbame apie norinčius greitai išmokti bet kurį žinomą hitą profesionalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.