Startuoliai-šarlatanai, arba kaip moksliškai patuštinti piniginę

Kai apsimetęs nusižengusiu anūkėliu sukčius priverčia jokio anūkėlio neturinčią bobulę atiduoti jam savo gyvenimo santaupas, daugelis tik užjaučiamai linksime galvomis – ir vėl tamsuolę bobulę apgavo. Ir klaidingai įsivaizduojame, kad apgavystės mums, išmanantiems, tikintiems į mokslo progresą, negresia. Tačiau laikai, kai sugebėjimas gražiai pristatyti savo sukurtą daiktą yra svarbesnis už patį daiktą, vėl leido suklestėti beveik užmirštai mokslinių šarlatanų kastai. Pažiūrėkime, kaip jie priverčia protinguosius atsisveikinti su pinigais ir kaip vis dėlto juos atpažinti?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-12-27 12:20, atnaujinta 2018-01-18 04:21

Nors tai būtų verta atskiros temos, čia kalbėsime ne apie Lietuvos mokslininkų talentą už milijonus parengti jokios naudos negalinčia duoti studiją apie mokesčius. Ar kokį kitą gausiai ES lėšomis finansuojamą tyrimą, kuris nustato, pavyzdžiui, kad „geriausiai naujagimių mirtingumą sumažins jų negimdymas“.

Tačiau pasaulyje gimsta vis daugiau technologinių startuolių, kurie mums žada stebuklus ir prašo už jų sukūrimą tik kelių litų. Mes jau įpratome nuolat gauti tieks stebuklingų naujovių, kad sunkiai ir beatsirenkame, kuri jų reali, o kuri – visiškai neįmanoma. O tai puiki dirva sukčiams, kurių arkliukas visais laikais ir buvo stebuklo pažadas.

Ranka-ekranas, arba kas tiki „Cicret“?

Nuo antros gruodžio savaitės apie šį Paryžiuje įsikūrusios kompanijos kūrinį susižavėję rašo viso pasaulio žurnalistai. Na, o kaip gi kitaip – paskelbusi, kad renka pinigus naujo tipo gaminiui, kuris veiks „lyg planšetinis kompiuteris, bet ant jūsų odos“, „Cicret“ savo teiginį iliustravo įspūdingai išpopuliarėjusiu vaizdo klipu.

Čia žmogus ant riešo užsideda paprasčiausia apyrankę (praktiškai lygiai tokią pačią, kaip sportininkų naudojama „Jawbone“) ir bet kurioje situacijoje krestelėjęs riešą ant savo rankos mato „Android“ telefono ekraną. Liesdamas savo odą jis valdo visas funkcijas, lygtai būtų liečiamas ekranas, naršo, skambina, priartina žemėlapį. Žodžiu – fantastika šalia mūsų!

„Circet“ svetainėje – šūkis „ateitis dabar“ ir pažadas užbaigti pirmąjį „Circet“ apyrankės prototipą iškart, kai surinks 700 tūkst. eurų. Taigi, gerbiamieji, aukokite nors po eurą, prisidėkite prie ateities kūrimo, o už savo auką jus paminės svetainės garbės lentoje.

Beje, toje pačioje svetainėje nurodyta, kad produktas jau sulaukė paramos iš 3263 donorų ir surinkta 14 proc.reikiamų lėšų. Įdėtas įspėjimas, kad netikėtumėt sukčiais, kurie jau prekiauja šia apyranke ir netgi labai karštai kviečiami žurnalistai, su kuriais apyrankės-planšetės kūrėjai noriai bendrauja. Tad kodėl dabar juos pasirinkau, kaip sukčių pavyzdį?

Pirmiausia – todėl, kad toks gaminys išvis neegzistuoja.

Nėra nei 10 spalvų „Circret“ apyrankės, nei galimybės pasirinkti 16 ar 32 GB vidinę atmintį. Tokio daikto tiesiog išvis nėra. Yra kompanija, jos įkūrėjas Guillaume Pommieris ir kompiuterinių efektų pagalba sukurtas reklaminis vaizdo klipas.

Tiesa, G.Pommieris ir pats neneigia, kad tai tik vaizdo efektai. Jis tvirtina, jog keturių bendraminčių kompanija nemeluoja – sukurs apyrankę kai gaus reikiamą sumą pinigų.

Tiesa, jau anksčiau mėginę rinkti jai pinigus socialinio finansavimo svetainėje „Indiegogo“, vyrukai tą kampaniją nutraukė surinkę 1357 dolerius (prašė – 0,5 mln.). G.Pommieris „WTOP“ žurnalistui paaiškino, kad taip pasielgė todėl, kad nebūtų galėję pateikti gaminio net surinkę reikiamą sumą.

Taigi, dabar modelis paprastas: renki aukas be jokio įsipareigojimo, jei pagaminsi, aukotojai paplos, jei ne – užmirš. Jokios atsakomybės irgi nėra – „Cicret“ nežada nieko, tad jokių pažadų ir nesulaužys.

Antra – todėl, kad toks gaminys yra neįmanomas

Na, taip, skauda, nesinori, nesaldu, tačiau tenka pripažinti, kad kol kas ne viską padaryti įmanoma. Tiesiog įvairūs kino efektai, triukšmingi pristatymai, nuolatiniai pranešimai apie atradimus mūsų smegenis lyg ir nuteikė – jau įmanoma viskas.

Tie, kas taip galvoja ir turtina naujuosius mokslo šarlatanus. Šie žmonės noriai perka brangiausias programėles, kurios gina nuo nė neegzistuojančios valdžios seklių technikos, kurią jie naudoja sekti jūsų telefoną. Šie žmonės finansuoja ir neįmanomus įrenginius.

Juokingiausia, kad tie patys žmonės matyt garsiai šaipytųsi iš to JAV policininko, kuriam garsus sukčius Victoras Lustigas 1930-aisiais pardavė dolerius gaminančią mašinėlę. Tačiau iš esmės patys daro tą patį.

Pažiūrėkime, ką žada „Cicret“ apyrankės kūrėjai.

Į mažą plastikėlį aplink riešą tilps miniatiūrinis projektorius, procesorius, akselerometras, USB jungtis, įjungėjas, vibruojantis varikliukas, atminties kortelė, bevielės ir bluetooth jungties moduliai ir baterija.

Kadangi naujo principo mazgų jie nesugalvojo, iškart kyla klausimas – kodėl niekas kitas nieko panašaus nepadarė? Gal todėl, kad projektoriaus vaizdas ant odos bus labai kreivas ir apyrankei sukinėjantis lakstys taip, kad nieko neįžvelgsime? Arba todėl, kad čia tilps baterija, kurios pakaks gal 20 min. darbo? Arba todėl, kad mažyčio projektoriaus pajėgumai vaizdą ant rankos leis įžvelgti tik visiškoje tamsoje?

Tiek to, gal visa tai ir per griežta – be neįmanomos svajonės neturėtume dabarties – tad suteikime vyrukams šansą, gal kažką ir pagamins. Tačiau patikėti šio gaminio realumu išties sunkiau, negu galimybe laimėti „Vikingų“ loto.

Kaip atskirti pelus nuo grūdo?

Štai ir bėda. Tai kaip dabar žmogui, kuris nori paremti progresą remti būtent jį, o ne sukčius ir šarlatanus? Visai neblogą patarimą savo interviu žurnalui „IT Business“ davė „Crowdfunding Suite“ – kompanijos, kuri padeda idėjų autoriams gauti pinigų socialinio finansavimo svetainėse – vadovas Bretas Conkinas.

Kitiems parengti projektus ir kuo sėkmingiau rinkti pinigus „Kickstarter“, „Indiegogo“ bei kitose panašiose svetainėse padedančios kompanijos vadovas buvo griežtas:

„Šis pasiūlymas atrodo per geras, kad tai būtų tiesa, jis aktyvuoja mano š… jutiklį.“

Jo teigimu, norintys investuoti į įmones, kurios renka pinigus iš žmonių, turi labai atsakingai vertinti tuos, kas tai daro savarankiškai, ne per socialinio finansavimo svetaines.

„Tokia platforma, kaip„Kickstarter“, norint ten pradėti pinigų rinkimo kampanija, reikalauja pateikti veikiantį daikto prototipą. O „Circret“ turi tik eskizus.

Prieš aukodami savo pinigus tiesiog atlikite namų darbus. Jei idėja atrodo tokia fantastiška, kad verta jūsų eurų, prieš aukodami skirkite bent 15 min., kad paskaitytumėte, ką žmonės apie tai kalba, kaip vertina produktą, kokias bangas jis kelia“, – kalbėjo B.Conkinas.

Ta pačia proga jis prisiminė ir kitą daugiau nei fantastišką produktą siūlantį startuolį „Healbe GoBe“. Dar 2014 m. balandį ši kompanija pažadėjo ant rankos prisegamą laikroduko formos įrenginį, kuris visiškai automatiškai, tik matuodamas odos parametrus, seks visas jūsų suvartojamas ir sudeginamas kalorijas.

Projektas socialinio finansavimo svetainėje „Indiegogo“ surinko kiek daugiau negu prašytą 1 mln. dolerių ir… idėjos autoriau ligi šiol nieko taip ir nepagamino. Nors visi terminai seniai baigėsi, jie vėl ir vėl atideda produkto pristatymą sumokėjusiems už jį.

Kol kas viltis dar gyva, tačiau paskaičius parametrus ir pasiūlymą daugeliui turėtų kilti abejonių, ar šiuo metu tai išvis technologiškai įmanoma? Taigi, ar ne per gerai, kad būtų tiesa.

O jei per gerai, tai ar neparduoda mums stebuklo? O stebuklus, kaip žinia, nuo seno mugėse pardavinėjo šarlatanai. Ir nesvarbu, ar tai buvo iš gyvatės išspaustas gyvybės eliksyras buteliuke, ar tai yra fantastiškas funkcijas turėsiantis kosminių technologijų įrenginys ant riešo – šarlatanai ieško patiklių.

O, kad tie patiklieji laiko save protingais ir atlaidžiai šaiposi iš anūkėlio nelaime patikėjusių bobulių, tai stebuklų pardavėjams tik į nauda…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.