Programos kompiuteryje – atgyvena: viską rasite internete

Dar prieš keletą metų išgirdę apie debesis turbūt tik svajingai susimąstydavote apie neaprėpiamas dangaus platybes. Šiandien debesis dažniau mini visai ne svajokliai romantikai, o technologijų mėgėjai, kalbėdami apie virtualioje erdvėje esančias saugyklas, sujungiančias kompiuterius, telefonus ir kitus įrenginius. Naudotis debesija tampa vis paprasčiau – jau sukurta tūkstančiai programų, palengvinančių ne tik darbą, bet ir buitį.

Kompiuteriai be įdiegtų programų „Chromebook“ nesulaukė didelio populiarumo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kompiuteriai be įdiegtų programų „Chromebook“ nesulaukė didelio populiarumo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

2015-01-07 16:23, atnaujinta 2018-01-16 18:29

Skatina produktyvumą

Jau įprastomis programomis tapo tokios duomenų saugyklos, kaip „Dropbox“ ir „Google Drive“, sprendimus biurams taikančios „Office 365“ bei „Adobe CreativeCloud“. Tačiau tai – anaiptol ne viskas, ką gali pasiūlyti debesijoje veikiančios programos.

Remiantis 2013-ųjų duomenimis, kurie gauti „ClaudLock“ išanalizavus daugiau nei 100 tūkstančių anoniminių „Google Enterprise“ naudotojų, populiariausios debesijos programos yra susijusios su produktyvumu. Populiariausių programų 20-uke vos trys priklauso kitoms kategorijoms.

Vienos geriausiai pritaikomų kasdieniam naudojimui – „Boomerang“ bei „Rapportive“. Pirmoji leidžia sekti išsiųstus laiškus, nusistatyti priminimus arba vėlinti laiškų siuntimą. Antroji „Google Mail“ reklamas pakeičia kontaktų „LinkedIn“ profiliais ir glausta informacija apie juos.

Pagalba mokant(is)

Dauguma jau žino apie galimybę lengvai mokytis kalbų, pasitelkiant tokias programas, kaip „Duolingo“. Tarp populiarių debesijos programų šlovės vietą randa ir įvairiausių kalbų žodynai. Visgi daugiausia dėmesio susilaukia išskirtiniai projektai, pavyzdžiui, „Google Classroom“ arba „Big World Little Professors“.

„Classroom“ sujungia „Google“ talpyklose esančius dokumentus, todėl inovatyvesni pedagogai gali pamiršti apie spausdinimą ant popieriaus. Programa leidžia matyti, kas atliko arba neatliko užduotis, teikti įvertinimus moksleiviams. Be to, pedagogams suteikiama galimybė realiuoju laiku skelbti informaciją auditorijai, užduoti klausimus, pateikti komentarus.

„Big World Little Professors“ – tai mokslo dienoraštis vaikams, kurio turinį sudaro spalvinga grafika ir gražios nuotraukos. Ši programa tėvams itin praverčia tada, kai vaikai tampa „kodėlčiukais“ – ji padės jiems patiems tyrinėti pasaulį ir pabandys paaiškinti vienų ar kitų reiškinių priežastingumą.

„Geogebra“ yra nemokama matematikos programa, vienijanti geometriją, algebrą, skaičiuoklę, grafiką bei statistiką. Programoje pateikiamos interaktyvios mokymosi, mokymo ir vertinimo pateiktys, jos bendrinamos šiame tinklalapyje

Mažiau streso darbe

Programa „CloudOn“ leidžia itin paprastai kurti ir redaguoti dokumentus. Dažnai tekstų rašymas, nuotraukų dydžių keitimas mobiliuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu primena kovą su išmaniuoju įrenginiu. Ši programa veikia pakankamai intuityviai ir tvarkingam dokumentui parengti nereikės sugaišti begalės laiko. Tai įrodo ir 8 milijonai registruotų vartotojų.

Ne ką mažesnis galvos skausmas kyla tada, kai norime vaizdžiai iliustruoti duomenis. Diagramų kūrimas nėra lengviausias uždavinys, todėl šioje situacijoje pravers „Lucidchart“ programa. Jokių programos įdiegimų – prisijunkite internetu prie kitų 3 milijonų vartotojų ir dalinkitės informacija aiškiau.

Prezentacijų kūrimui ir išsaugojimui galite naudoti „SlideRocket“. Ši programa leidžia kurti stilingas prezentacijas internete. Kurti galite ne vienas, prijunkite ir kolegas, taip pat išsisaugokite ir naudokite atsijungę nuo interneto. Tačiau tik prisijungę galėsite pasinaudoti papildomais įskiepiais, pavyzdžiui, „Twitter“ ar „Yahoo! Finance“ tiesioginėmis transliacijomis.

„DocuSign“ supaprastina tarptautines partnerystes – leidžia pasirašyti dokumentus atliekant vos kelias procedūras. Tereikia įkelti dokumentą, pridėti žmones, kurių parašo norite, bei pažymėti vietą, kur parašas atsiras. Viskas.

Miršta neįsivažiavęs

Vienas ambicingiausių technologijų milžinės „Google“ projektų, „Chromebook“, vis dar nesulaukia populiarumo. Tai – projektas, kuriuo norėta sukurti operacinę sistemą ir infrastruktūrą, o vartotojams nereikėtų nieko siųstis ir išsaugoti savo kompiuteryje – viską būtų galima rasti internete. Juk daugumai kompiuterių naudotojų pilnai užtenka vienintelės programos – interneto naršyklės!

Vis dėlto, idėjos autoriai savo galimybes pervertino. Nors programų įvairiausiems poreikiams jau sukurta daug ir „Chromebook“ pigiausių kompiuterių kaina prasideda vos nuo 199 dolerių, jie vis dar nėra populiarūs. Gal kaltas žmogiškas nuosavybės jausmas? O gal baimė netekti visų galimybių dingus interneto ryšiui?

Puikiu interneto ryšiu besidžiaugiant Lietuvoje nevertėtų pamiršti, kad pasaulyje interneto infrastruktūra dar pakankamai skurdoka. Ypač Tolimųjų Rytų ar Afrikos šalims, kurių rinkoms „Chromebook“ kaina turėtų būti patraukliausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.