„Microsoft" trenkė: „Windows 10“ nemokamai ir su nauja naršykle

Didžiausias klausimas, kuris kankino laukiant paskelbto „Windows 10“ pristatymo – ar „Microsoft“ išliks ištikima savo tradicijai „pas mus gera kas antrą operacinė sistema“. Tačiau tik pradėjęs pristatymą kompanijos viceprezidentas Terry Meyersonas paskelbė, kad „Microsoft“ iš esmės keičia žaidimo taisykles. „Windows 10“ – tai nebe programa, o paslauga, kurią nemokamai užsisakyti galės praktiškai visi dabartiniai „Windows“ naudotojai. Liūdnesnė dienos naujiena – „Internet Explorer“ mirė, pasveikinkime naują interneto naršyklę „Project Spartan“. Nereali naujiena – atsirado „Windows“ hologramų pasaulis.

Operacinės sistemos grupės viceprezidentas Joe Belfiore.<br>AP nuotr.
Operacinės sistemos grupės viceprezidentas Joe Belfiore.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 21, 2015, 8:21 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:42 AM

Pirmąją bandomąją „Windows 10“ versiją jau galėjo išmėginti visi entuziastai. „Microsoft“ surinko 1,7 mln. tokių bandytojų pasiųstus pasiūlymus ir remdamasi jais įdiegė krūvą atnaujinimų.

„Windows 10“ bus universaliausia operacinė sistema, kuri palaiko daugiausia skirtingų įrenginių. Tai ir staliniai, ir nešiojami kompiuteriai, ir planšetės liečiamais ekranais, ir telefonai. Žaidimų kompiuteris „Xbox One“, kuris galės leisti „Windows 10“ programėles. Taigi tai vienintelė platforma, kuri apjungia visus įrenginius“, – pradėjo pristatymą operacinių sistemų vadovas Terry Meyersonas.

Toliau jis akcentavo tai, ką, matyt, seniai pastebėjo visi, kas perka ne vien „Apple“ įrenginius. O ir atsidavę tos kompanijos gerbėjai negali to nepastebėti, kai tik išeina iš savo aplinkos. Tai skirtingų įrenginių gausa ir jų nesuderinamumas. Skirtingos programinės įrangos veikia su skirtingomis programomis, žmonės nesijaučia patogiai, viskas yra fragmentuota.

„Viskas tampa labai sudėtinga. Daugybė išmaniųjų įrenginių darbe ir namie – nuo dėvimų ar išmanių daiktų iki kompiuterių. Mūsų tikslas, kad visi jie galėtų bendrauti, kad technologija atgytų. O tam reikia, kad visus įrenginius apjungtų vieninga platforma. „Windows 10“ ir pavertėme tokia“, – vystė mintį Terry Meyersonas.

Ir štai atėjo laikas smogti...

„Microsoft“ siekia, kad visi vartotojai kuo paprasčiau ir greičiau atnaujintų savo sistemas. Tačiau atnaujinimai – tik pati pradžia. Labai džiaugiuosi galėdamas pranešti – vienerius metus po „Windows 10“ sistemos pristatymo visi „Windows 8“ ir „Windows Phone“ savininkai galės savo sistemas atnaujinti nemokamai. Tai dar ne viskas – vienerius metus nemokamai atsinaujinti galės ir „Windows 7“ savininkai. Tai – milijonai kompiuterių ir tai tik pradžia!

Šiandien – monumentali diena „Windows“. Tai daugiau negu nauja versija – tai naujos žaidimo taisyklės, kurios visiškai keičia mūsų, kaip vartotojų, elgseną. Nes mes „Windows 10“ laikome ne programa, o paslauga. Tai ne operacinė sistema, o pati didžiausia internetų teikiama paslauga pasaulyje.

Sistema, veikianti visuose „Windows“ įrenginiuose. Sistema, kuri virtusi paslauga tampa patraukliausia istorijoje. Juk niekam nekyla klausimas, kuria paslaugos versija naudojatės. Tiesiog turite paslaugą, kuri teikiama visą jūsų įrenginio gyvavimo laiką.

Nuolatiniai atnaujinimai, didesnis saugumas, universalumas ir namams, ir darbui, ir išmaniam telefonui, ir kompiuteriui“, – baigė savo kalbą Terry Meyersonas.

Išskirtinės savybės

Toliau pristatymą vedė „Xbox“ kūrėjų komandos vadas Philas Spenceris (pristatė „Windows 10“ pramogas),  operacinės sistemos grupės viceprezidentas Joe Belfiore ir „Kinect“ „tėvas“ Alexas Kipmanas.

Pirmiausia – universalumas. Nesvarbu, kokio tipo įrenginį turite ir kaip jį norite naudoti, „Windows 10“ prisitaikys prie sistemos ir leis patogiausia naudoti programas. Žadama, kad nebeliks taip trikdžiusios „Windows 8“ vartotojus atskirties, tarp programėlių pradžios ekranui ir programų pagrindiniam ekranui.

Įdiegta kalbos valdymo programa „Cortana“ veikia ir kompiuteriuose, ir telefonuose. Tačiau dar svarbiau, kad ji supranta vieno ir kito įrenginio specifiką ir prisitaiko prie jų. Todėl, tiek balsu pateikiamos komandos, tiek gaunama informacija bus suprantamos tinkamai ir telefone, ir didžiulio kompiuterio ekrane.

„Cortana“ namų kompiuteryje yra lyg dar vienas šeimos narys. Gali tiesiog paprašyti, kad paleistų muziką ir ji įjungs. O jei nepatinka, gali paprašyti, kad užtiltų ir tylės. O darbe ji virsta asmeniniu asistentu, kurio galite paprašyti nusiųsti elektroninį laišką, kurį tiesiog padiktuosite dirbdami kažką kito.

Debesies pagrindu veikianti platforma, apjungianti programėles, kurios veikia visuose įrenginiuose, leidžia tiesiog nepastebimai keisti įrenginius. Pavyzdžiui, pakanka bet kuriame savo įrenginyje paleisti kažkokią dainą ir ji automatiškai atsiras visuose įrenginiuose. Universalios programos tampa nauju „Windows“ arkliuku.

Atsisveikinimas su „Internet Explorer“

Nauja interneto naršyklė kol kas turi tik kodinį pavadinimą „Project Spartan“. Turinti vidinį PDF failų palaikymą, pritaikyta ir liečiamiems ekranams ir seno tipo kompiuteriams, turinti tiesiogiai įdiegtą balso valdymą ir dirbtinį „Cortana“ intelektą, leidžianti efektyviai akimirksniu dalintis turinių ir jį modifikuoti…

Žodžiu, funkcijų daug. Deja, pirmieji „Windows 10“ atnaujinimai šios naršyklės dar neturės, ji pasirodys kiek vėliau. Lieka tyliai viltis, kad iki to laiko bus sugalvotas ir geresnis pavadinimas.

Žaidimai su laiko mašina

Naudojantys „xBox“ programėlę (taip, „xBox“ live funkcijos tampa prieinamoms ir kompiuterių savininkams) žaidėjai mėgsta dalintis savo ekrano vaizdu, savo pasiekimų akimirkomis su draugais. Dabar tiesiog programėlėje įdiegta funkcija leidžia ne šiaip padaryti ekrano kopiją. Kadangi dažnai iš anksto nežinome, kada bus įdomiausia akimirka, paspaudus ekrano kopijavimą padaromas… 30 praėjusių sekundžių įrašas. Taip gali išsaugoti tai, kas įvyko tada, kai dar nežinojai, kad norėsi tai išsaugoti. Skamba fantastiškai.

Tai dar ne viskas. Pradėjus žaisti žaidimą viename įrenginyje, jį galima tęsti bet kuriame kitame su įdiegta „Windows 10“ sistema. 

Lieka padaryti viena. Užtikrinti, kad visi jūsų žaidimai legalūs. Ai, tiesa, nemokamai atnaujinti piratinių „Windows“ irgi nesitikėkime. 

Nenaujai atrodanti naujovė

Kartu su „Windows 10“ pristatytas ir visiškai naujas, iki šiol nematytas įrenginys. Tiesa, kažkokio stebuklo nepamatėme. Tai miLžiniškas, 85 colių įstrižainės ekranas, kuris pats yra ir kompiuteris liečiamu ekranu.

Tai įrenginys darbui, veikia jis labai gražiai ir patogiai, galima piešti, dalintis informacija, žymėti ir t.t. Tik vis tiek žiūrėdamas nesupratau, kuo tai iš esmės skiriasi nuo milžiniško monitoriaus liečiamu ekranu?

Neįtikėtina naujovė

Ir galiausiai išėjęs „Kinect“ kūrėjas nutarė pateikti tiesiog fantastikos. Alexo Kipmano akimis virtuali realybė jau paseno, susipažinkime su holograminiais „Windows 10“. Tai virtuali realybė, kuri žengia į mūsų pasaulį, o ne atvirkščiai. Tai kompiuteris, kuriam nebereikia ekrano, o vaizdą jis gali rodyti tiesiog erdvėje aplink mus.

„Įsivaizduokite, kad architektas klientui ne ekrane rodo, o tiesiog pavedžioja po savo kūrinį, kad žaisdami matome viską aplink mus, kad daiktai atgyja. Tai jau realybė, „Windows hologramos“ jau veikia“, – karštai kalbėjo A.Kipmanas.

Na, bet mums to jau vienam vakarui per daug. Jau kitą savaitę patobulintą „Windows 10“ sistemą galės gauti bandytojai. Kol kas tiek – atrodo „Microsoft“ rimtai pasiryžo sukurti kažką tobulo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.