Programišiai apkvailino milijonus „Durniaus“ žaidėjų

Į programišių spąstus įkliuvo apie 15 mln. „Android“ įrenginių savininkų, iš „Google Play“ parduotuvės atsisiuntusių populiarias programėles, kuriose buvo paslėptas kenkėjiškas kodas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2015, 11:06 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:26 AM

Jį saugumo specialistai aptiko trijose rusiškose programėlėse: žaidime „Durak“ (liet. „Durnius“), intelekto koeficiento teste ir aplikacijoje, mokančioje istorijos. Bendrai šias programėles įsidiegė per 15 mln. vartotojų. Dabar jos jau pašalintos iš „Google Play“, skelbia Dailymail.co.uk.

Išsyk po įdiegimo nieko įtartino nenutinka – telefonas ar planšetė veikia kaip įprasta. Tačiau įrenginį perkrovus, po kurio laiko jis pradeda elgtis keistai: ekrane pradedamos rodyti reklamos ir įspėjimai apie tariamas problemas (pvz., telefone aptikta pornografijos), kurias siūloma išspręsti įdiegiant trečiųjų šalių programėles. Kartais neįprastas veikimas pasireiškia praėjus mėnesiui po programėlės įdiegimo.

„Dar didesnė staigmena yra tai, kad kartais vartotojai nukreipiami į saugumo aplikacijas „Google Play“. Žinoma, jos pavojaus nekelia, tačiau ar šių sprendimų kūrėjai tikrai pageidauja juos reklamuoti per nepageidaujamas reklamas? Ir net įdiegus saugumo aplikacijas, nepageidaujamos reklamos nesiliauja“, – teigė „Avast“ mobiliųjų grėsmių analitikas Filipas Chytry.

Tai – ne pirmas kartas, kai „Google Play“ programėlių parduotuvės patikrą įveikusiose aplikacijose aptinkamas kenkėjiškas kodas. Anksčiau joje buvo atrasta programėlių, kurios programišiams leido perimti įrenginio valdymą ir atlikti įvairius veiksmus be savininko žinios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.